Óriási népszerűségnek örvendenek az air fryerek, azaz a forró levegős sütők, a használatával kapcsolatban azonban sok tévhit kering. Most megmutatjuk, melyik a 3 leggyakoribb hiba, amely elő szokott fordulni az air fryer használatakor.
Nem használunk zsiradékot a sütéshez.
Bár az air fryer forrólevegős technológiával dolgozik, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell zsiradékot használni. Egy kevés mindenképpen kell. A Blikk Rúzs azt javasolja, hogy olívaolaj helyett inkább margarint vagy más alternatív zsiradékot használjunk, mert így nem lesz kellemetlen íze az ételeknek.
Túltöltjük a kosarat.
Amennyiben túltöltjük a kosarat, az akadályozhatja a forró levegő egyenletes keringését, így az étel nem sül meg megfelelően. Ha nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk készíteni, érdemes több adagban sütni.
Szilikonbetéttel vagy sütőpapírral béleljük ki.
Ugyan megkönnyítik a tisztítást, de komoly egészségügyi kockázatokat is rejtenek. A szilikonbetétek hevítése során potenciálisan veszélyes anyagok szabadulhatnak fel, a sütőpapírok pedig PFAS-vegyületeket (per- és polifluor-alkil vegyületek) tartalmazhatnak, amelyek káros hatással lehetnek a szervezetre – hívja fel a figyelmet a portál.
Amúgy pedig aknázd ki még jobban az air fryer által kínált lehetőségeket, hiszen sokkal többet tud annál, mint hogy húst és krumplit készítsünk vele!
Mutatunk 9 olyan ételt, melyet meglepő, de érdemes az air fryerbe tenned:
galéria
Megnézem
Összes kép (9)
GettyImages-1397565592 (1)
Tojás: buggyantott és keménytojást is készíthetsz forrólevegős sütőben, sőt olajjal vagy vajjal kikent kerámiába téve rántottát is süthetsz vele! (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-176672422
Sütemény: bögrés sütemények, sőt akár torták készítéséhez nagyszerűen használható az air fryer. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-1465262948
Granola: tökéletes az air fryer, ha házilag szeretnél granolát készíteni egészséges reggelidhez! (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-1425733340
Pirítós: a legfinomabb eredményt úgy érheted el, ha 200 fokon 5 percig sütöd, félidőben pedig megfordítod a kenyeret. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-520953787
Fánk: 180 fokon körülbelül 5 percig sütve finom, puha és aranyló fánkokat készíthetsz jól bevált recepted alapján anélkül, hogy olajat használnál. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-1208981015
Húsgolyó: kedvenc húsgolyódat olaj nélkül készítheted zamatosra, ha 180-200 fokon sütöd az air fryer segítségével nagyjából 10 percig. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-523445425
Tofu: ropogós, aranyszínű tofu lesz az eredmény, ha olajsütő helyett air fryerben készítjük el ezeket a finom falatokat.
Fotó megosztása:
GettyImages-2192596765
Empanada: a finom töltelékben gazdag argentín falatok is nagyszerűen elkészülnek az air fryer-ben. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
GettyImages-516688047
Muffin: sokak kedvencét, a muffint is elkészíthetjük air fryer használatával. (Fotó: GettyImages)
Fotó megosztása:
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock