nlc.hu
Gasztro
Ha ezt adod a babhoz, enyhíti a puffadást! - ez a táplálkozási szakértő titkos hozzávalója

Ha ezt adod a babhoz, enyhíti a puffadást! – ez a táplálkozási szakértő titkos hozzávalója

Egy egyszerű, természetes trükkel minimalizálható a probléma.
bab, fotó: iStock

A bab a leginkább fogyasztott élelmiszerek közé tartozik. Rostban, fehérjében és alapvető ásványi anyagokban gazdag, így emberek millióinak mindennapi étrendjéhez tartozik. Azonban sokan szenvednek egy kellemetlen mellékhatástól a babfogyasztás után: a túlzott gázképződés és a haspuffadás érzésétől.

Egy egyszerű, természetes trükkel azonban minimalizálható ez a probléma!

Ebben segít egy aromás gyógynövény, amelyet széles körben használnak a főzésben. Ez nem más, mint a babérlevél!

A babérlevél emésztést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a gázképződés enyhítésében és az emésztési folyamat javításában.

Babérlevél a babban: több mint egy fűszer!

A babérlevél egy, a főzésnél széles körben használt aromás fűszernövény, de a felhasználása túlmutat az ízesítésen. Rodrigo Moreira táplálkozási szakértő szerint ez a levél karminatív tulajdonságokkal rendelkezik, más szóval segít csökkenteni a bélgázok termelődését, és megkönnyíti a nehezebb ételek, például a gabonafélék és a hüvelyesek emésztését. Ezenkívül a babérlevél olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a cineol és az eugenol, amelyek segítenek csökkenteni a bélben a túlzott erjedést, harcolnak a gázok ellen és megkönnyítik az emésztést.

Görcsoldó hatása is van, ami segít megelőzni a gabonafélék erjedése által okozott bélgörcsöket.

A babérlevél egyéb egészségügyi előnyei:

Amellett, hogy a babér az emésztés szövetségese, más fontos egészségügyi előnyöket is kínál. Íme néhány főbb tulajdonsága:

  • Javítja az emésztést: serkenti az emésztőenzimek termelődését, megkönnyíti a tápanyagok felszívódását és megelőzi a gyomorpanaszokat.
  • Gyulladáscsökkentő hatás: antioxidáns vegyületei segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, ami az emésztőrendszertől az ízületekig mindenre jótékony hatással van.
  • Segít a fájdalom enyhítésében: a babértea javallott a reumatikus és izomfájdalmak, valamint a bélgörcsök enyhítésére.
  • Küzd a fertőzések ellen: fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a légúti fertőzések és az influenzaszerű állapotok leküzdésében.

Ahhoz, hogy a babér emésztést elősegítő előnyeit a babos ételek fogyasztása során élvezhessük, csupán annyit kell tennünk, hogy adjunk hozzá néhány levelet.

A babérlevél felhasználásának ideális módja

  • Mossuk meg a babot, és áztassuk be legalább 8 órára (ez segít csökkenteni a gázképződést okozó oligoszacharidokat).
  • Csöpögtessük le, és főzzük meg a babot új vízben.
  • Főzés közben adjunk hozzá 2-3 babérlevelet
  • Ha a bab megfőtt, tálalás előtt távolítsuk el a leveleket.

A babérlevelet más emésztést elősegítő fűszerekkel, például köménnyel és gyömbérrel is kombinálhatjuk, hogy fokozzuk a jótékony hatását és még finomabbá tegyük a babos ételeket.

Ez is érdekelhet Az RTL letiltotta Liptai Claudiát Megnézem

Bab babérlevéllel: sokkal jobb!

Ha el akarjuk kerülni a gázosodást és a puffadást a bab fogyasztása során, megoldást jelenthet a babérlevél hozzáadása az ételhez. Amellett, hogy javítja az emésztést és csökkenti a hasi kellemetlenségeket, a babér számos egészségügyi előnnyel jár, az immunitás javításától az izomfájdalmak és gyulladások enyhítéséig. Ennek a gyógynövénynek a mindennapi életébe való beépítése egyszerű, és étrendet könnyebbé és egészségesebbé alakítja. Próbáld ki és érezd a különbséget!

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top