

Rendszeresen fogyasztjuk ezt a halat, pedig több mint 70 fajta parazitát tartalmazhat.
A norvég lazac a világ egyik legnépszerűbb hala, de egy új egészségügyi tanulmány megkérdőjelezi a biztonságos fogyasztását. A hal állítólag 70 fajta parazitát tartalmaz, és számos veszélyes vegyi anyagnak van kitéve, amelyeket a halgazdaságokban a fertőzések és betegségek leküzdésére használnak.
A tenyésztett halakat hallisztet és különböző kémiai adalékanyagokat tartalmazó feldolgozott takarmány keverékével etetik. A gazdák antibiotikumokat és növényvédő szereket használnak a betegségek megelőzésére, és ezen anyagok egy része bekerül a halhúsba, és közvetve a fogyasztók szervezetébe is. Ezenkívül a halgazdaságokban dolgozóknak speciális védőfelszerelést, többek között maszkot és overallt kell viselniük, mivel a medencékben mérgező anyagokat használnak.
Vadon élő vagy tenyésztett lazac: ezek a fő különbségek
Egy másik fontos szempont a tenyésztett és a vadon élő lazac közötti különbség. Míg a vadon élő lazacot természetes módon táplálják, és kiegyensúlyozott tápanyagprofilja van, addig a tenyésztett lazac több káros zsírt és mérgező szennyezőanyagot tartalmaz. A norvég lazac kalóriaértéke 100 grammonként körülbelül 212 kalória, míg a vadlazacé 115 kalória.
Azok számára, akik a tenyésztett lazac fogyasztásával járó kockázatok nélkül szeretnének hozzájutni a jótékony omega-3 zsírsavakhoz, a szakértők biztonságosabb alternatívákat, például a szardíniát ajánlják. Ezek a halak kiváló omega-3-forrásnak számítanak.
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock