nlc.hu
Gasztro
Legspórolósabb húsleves: megfőztük, a színe aranyló és tényleg finom!

Legspórolósabb húsleves: megfőztük, a színe aranyló és tényleg finom!

Húsleves hús nélkül?! Kipróbáltuk a közkézen forgó receptet, és meglepő módon működik.

A legfinomabb húsleves receptje családon belül keresendő, ez nem vitás. Kultusza van a marhahúsból és -csontból főtt, mély ízű leveseknek, az öreg tyúkból főtt levesnek, a vegyes húsokból főttnek, a könnyedebb csirkehúslevesnek vagy épp a fácánlevesnek. Úgy jó, ha hosszan fő, a vizét nem lobogtatjuk, csak finoman gyöngyöznie kell, és a főzés közben keletkező illat maga a hazaérkezés.

A húsleves kötelező érvényűen és értelemszerűen húsból fő. Vagy mégsem? Évek óta kerülgettem egy úgynevezett hamis húsleves receptet, ami vegetáriánus és vegán körökben igen népszerű. Sokunk már ott elveszíti a lelkesedését, ha „hamis” egy gulyás, egy pörkölt vagy bármilyen húsétel. Mégis vonzott az ötlet, és mint kiderült, érdemes is kipróbálni ezt a határfeszegető receptet.

Maradékmentő és böjti „húsleves”

Nem véletlenül épp nagyböjt idején jutott eszembe újra ez a leves. Persze csak a nevében húsleves, hiszen semmilyen állati eredetű összetevő nem kerül bele. Az íze mégsem egy klasszikus zöldséglevesé, hanem annál mélyebb, húslevesszerűbb.

A titka egyetlen hozzávaló: egy sütőtök vagy főzőtök kikapart magjai és a körülötte lévő nedves szálak. Ez a vegán „húsleves” nagy trükkje. Hihetetlenül olcsó is,

ha úgy vesszük, ingyenes ez a hozzávaló, hiszen máskor egyszerűen kidobjuk ezt a részét töknek.

Mellette a tök húsát bárhogyan felhasználhatjuk, ahogyan egyébként is megfőznénk, sütnénk vagy nyersen fogyasztanánk. (Sokan nem tudják, de a tök nyersen is ehető!)

Így tehát ez egy egyszerre húsmentes, akár böjti recept, és veszettül hatékony maradékmentő akció is.

Az orrunkban érezzük az illatát: húsleves sárgarépával és sok tésztával / Fotó: SimpleImages, Getty Images

Hó végi „húsleves” recept hús nélkül

Néhány praktikus tipp következik a nem-húslevesünkhöz. Külön jó benne, hogy nem kell annyi ideig főzni, mint az igazi húslevest, hiszen nem kell főzési időt hagyni a csontoknak, porcoknak, húsoknak.

  • Olajon lepirítva még több ízt ad ki magából a tök kikapart belseje, de ha tovább akarunk egyszerűsíteni a recepten, egyszerűen csak főzzük bele.
  • Még szebb színe lesz a levesnek a vöröshagyma héjától. A feketés, csúnya héjtól szabadítsuk meg, de a szép vörös jöhet bele. A végén ezt majd kidobjuk.
  • Amilyen fűszerrel szeretitek a húslevest, az jöhet bele a són, borson kívül. Valaki a szerecsendióra, más a babérlevélre esküszik.
  • A végén szűrjük le a levest, már csak a tök és a paprika magjai vagy a paradicsom héja miatt is.

Hozzávalók:

  • egy sütőtök vagy főzőtök kikapart magjai
  • 60 dkg húsleves-zöldség mix: zellergumó és zöldje, sárgarépa, fehérrépa, egy cikkely kelkáposzta, esetleg karalábé, egy fél tv-paprika, egy fél paradicsom
  • egy nagy fej vöröshagyma héjastul
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál étolaj
  • só, egész bors ízlés szerint
  • 3 liter víz
  • egy csokor petrezselyem
  • egy csomag cérnametélt
  • opcionális: egyéb fűszerek, amiket szeretünk a húslevesben (lásd fentebb)

Elkészítés:

  • Megbontjuk a sütőtököt vagy főzőtököt, és kikaparjuk a magját és a nedves, szálas részeket.
  • Egy nagy fazék alján az olajon át-átkavargatva átpirítjuk a kikapart tökrészeket.
  • Felöntjük a vízzel, és miközben felforr, meghámozzuk a zöldségeket.
  • A melegedő vízbe tesszük a zöldségeket: a zeller, kelkáposzta, karalábé jöhet bele nagyobb darabokban, a fokhagymagerezdek egészben. A paradicsom és paprika félbe vágva, a vöröshagyma félben vagy egészben, héjastul. A répákat ízlésünk szerinti méretben hasábokra vágva beletesszük.
  • Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerinti mértékben, és egyéb fűszerekkel is ízesíthetjük.
  • Ha megpuhultak a zöldségek, kész is vagyunk. Szűrjük le fogyasztás előtt, már csak a kikapart részek miatt is.
  • A cérnametéltet külön főzzük meg, sós vízben. Ha megfőtt, szűrjük le, majd öntsük fel egy-két merőkanál levessel, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszálak.

Friss petrezselyemmel tálaljuk!

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top