
A legfinomabb húsleves receptje családon belül keresendő, ez nem vitás. Kultusza van a marhahúsból és -csontból főtt, mély ízű leveseknek, az öreg tyúkból főtt levesnek, a vegyes húsokból főttnek, a könnyedebb csirkehúslevesnek vagy épp a fácánlevesnek. Úgy jó, ha hosszan fő, a vizét nem lobogtatjuk, csak finoman gyöngyöznie kell, és a főzés közben keletkező illat maga a hazaérkezés.
A húsleves kötelező érvényűen és értelemszerűen húsból fő. Vagy mégsem? Évek óta kerülgettem egy úgynevezett hamis húsleves receptet, ami vegetáriánus és vegán körökben igen népszerű. Sokunk már ott elveszíti a lelkesedését, ha „hamis” egy gulyás, egy pörkölt vagy bármilyen húsétel. Mégis vonzott az ötlet, és mint kiderült, érdemes is kipróbálni ezt a határfeszegető receptet.
Maradékmentő és böjti „húsleves”
Nem véletlenül épp nagyböjt idején jutott eszembe újra ez a leves. Persze csak a nevében húsleves, hiszen semmilyen állati eredetű összetevő nem kerül bele. Az íze mégsem egy klasszikus zöldséglevesé, hanem annál mélyebb, húslevesszerűbb.
A titka egyetlen hozzávaló: egy sütőtök vagy főzőtök kikapart magjai és a körülötte lévő nedves szálak. Ez a vegán „húsleves” nagy trükkje. Hihetetlenül olcsó is,
ha úgy vesszük, ingyenes ez a hozzávaló, hiszen máskor egyszerűen kidobjuk ezt a részét töknek.
Mellette a tök húsát bárhogyan felhasználhatjuk, ahogyan egyébként is megfőznénk, sütnénk vagy nyersen fogyasztanánk. (Sokan nem tudják, de a tök nyersen is ehető!)
Így tehát ez egy egyszerre húsmentes, akár böjti recept, és veszettül hatékony maradékmentő akció is.

Az orrunkban érezzük az illatát: húsleves sárgarépával és sok tésztával / Fotó: SimpleImages, Getty Images
Hó végi „húsleves” recept hús nélkül
Néhány praktikus tipp következik a nem-húslevesünkhöz. Külön jó benne, hogy nem kell annyi ideig főzni, mint az igazi húslevest, hiszen nem kell főzési időt hagyni a csontoknak, porcoknak, húsoknak.
- Olajon lepirítva még több ízt ad ki magából a tök kikapart belseje, de ha tovább akarunk egyszerűsíteni a recepten, egyszerűen csak főzzük bele.
- Még szebb színe lesz a levesnek a vöröshagyma héjától. A feketés, csúnya héjtól szabadítsuk meg, de a szép vörös jöhet bele. A végén ezt majd kidobjuk.
- Amilyen fűszerrel szeretitek a húslevest, az jöhet bele a són, borson kívül. Valaki a szerecsendióra, más a babérlevélre esküszik.
- A végén szűrjük le a levest, már csak a tök és a paprika magjai vagy a paradicsom héja miatt is.
Hozzávalók:
- egy sütőtök vagy főzőtök kikapart magjai
- 60 dkg húsleves-zöldség mix: zellergumó és zöldje, sárgarépa, fehérrépa, egy cikkely kelkáposzta, esetleg karalábé, egy fél tv-paprika, egy fél paradicsom
- egy nagy fej vöröshagyma héjastul
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál étolaj
- só, egész bors ízlés szerint
- 3 liter víz
- egy csokor petrezselyem
- egy csomag cérnametélt
- opcionális: egyéb fűszerek, amiket szeretünk a húslevesben (lásd fentebb)
Elkészítés:
- Megbontjuk a sütőtököt vagy főzőtököt, és kikaparjuk a magját és a nedves, szálas részeket.
- Egy nagy fazék alján az olajon át-átkavargatva átpirítjuk a kikapart tökrészeket.
- Felöntjük a vízzel, és miközben felforr, meghámozzuk a zöldségeket.
- A melegedő vízbe tesszük a zöldségeket: a zeller, kelkáposzta, karalábé jöhet bele nagyobb darabokban, a fokhagymagerezdek egészben. A paradicsom és paprika félbe vágva, a vöröshagyma félben vagy egészben, héjastul. A répákat ízlésünk szerinti méretben hasábokra vágva beletesszük.
- Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerinti mértékben, és egyéb fűszerekkel is ízesíthetjük.
- Ha megpuhultak a zöldségek, kész is vagyunk. Szűrjük le fogyasztás előtt, már csak a kikapart részek miatt is.
- A cérnametéltet külön főzzük meg, sós vízben. Ha megfőtt, szűrjük le, majd öntsük fel egy-két merőkanál levessel, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszálak.
Friss petrezselyemmel tálaljuk!