nlc.hu
Gasztro
Ezt kóstold a Gourmet Fesztiválon!

Libamájat nyaltunk, felhőszerű lángost és álompizzát ettünk a hétvégén zajló Gourmet Fesztiválon

A Gourmet Fesztiválon minden évben randevút ad egymásnak a hazai vendéglátó társadalom és a gasztrorajongók.

A Gourmet Fesztivál a magyar gasztronómiai élet karácsonya, ez nem vitás. Tiszteletét teszik a Millenárison a haladó szellemű vendéglátók, borászok és ínyencek, mondhatni sikk megjelenni az évente jelentkező találkozón.

Kilátogattunk, a 14. éve megrendezett esemény első, úgynevezett szakmai napjára. Ekkor még nem a bulié a főszerep, valóban a szakma képviselői töltik meg a standok közötti terepet. Folyik az eszmecsere, a szakmai pletykák és a jó bor is persze.

Minden évben van egy jellegzetes hangulata a fesztiválnak. Míg korábban néhány évben tapasztalható volt a kiállító éttermek számának csökkenése, és megbillent az arány az italos standok javára, idén mintha új erőre kapott volna, sőt 2025-ben mintha feltámadt volna a rendezvény. A mintegy 100 kiállító összesen 200 étellel érkezett, és megjelent számos frissen nyílt és az utóbbi években befutott vendéglátóhely is.

Nyugis légkör, jókedv, egész délután napsütés és sok mosoly kísérte a legelső napot. Az idő azóta amolyan Gourmet Fesztivál-módra esősre fordult, de ez senkit ne tartson vissza. Esőkabát, gumicsizma és kóstolópohár a kézbe!

Ételajánlónk az idei fesztiválról

Minden ételt értelemszerűen lehetetlen végigkóstolni a fesztiválon, a mindent átfogó italkóstolást a pincészetektől a koktélosokon át a pálinkákig végképp nem javasoljuk. Minden évnek megvannak a maga sztárkiállítói, akik körül nagyobb a hype. A mi idei kedvenceink következnek!

A csúcssonka, ami standot érdemel (55-ös stand)

A Michelin-csillagos Salt étterem séfje, Tóth Szilárd elegáns mellékprojektje a Szatmár Dry Cured. A menő hentesprojektben „őshonos, törzskönyvezett, tiszta vérű, szabad tartásban nevelkedett szőke mangalica” legszebben zsírozott részeit dolgozzák fel, az eredmény pedig egy csodálatosan finom aromájú sonka, amely mint a templomi ostya, úgy olvad a szájban. Világszínvonalú sonkákat kóstolhatunk egyenesen Szatmárból.

A Szatmár Dry Cured tányérja a Gourmet Fesztiválon

Fotó: Gourmet Fesztivál

Szép előzetes: madridi pacal a Monokini Kantintól (93-as stand)

A Monokini Kantin még meg sem nyílt, de már most sokan kíváncsiak rá. Két pesti sikerhely, a tapasoknak szentelt Padron és a szintén spanyol ízekre fókuszáló Arquitecto Pitpit gazdái nyitnak Budán új helyet. A Millenáristól nem is messze, néhány sarokra, a Varsányi Irén utcában jelentkezik majd a vicces nevű Monikini. Elöljáróban pedig a fesztiválon debütálnak, például ezzel a madridi pacallal. Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a szaftos pacal magyar sajátosság! Persze, a madridi megfejtés nem úgy szaftos, mint a mi magyarunk… könnyedebb, mediterránosabb, és sajnálni fogjuk, hogy csak ekkora a tálka.

A Mononiki Kantin madridi pacalja

A Mononiki Kantin madridi pacalja / Fotó: Gourmet Fesztivál

Felhőszerűen puha lángos a Bibóból (63-as stand)

Csütörtökön nem is rövid sorban állásért cserébe ehettünk a Bibo fesztiválételeiből. Dani García budapesti étterme szenzációs nyitás a maga nemében: a séf a legtöbb megszerezhető Michelin-csillag tulajdonosa, vagyis három csillagos, mégis olyan közérthető ételekkel játszik a konyhája, mint a gulyás, az ököruszály vagy a vezető magyar street food, a lángos. Mangalicasonka gazdagítja, frissen reszelt torma és savanyított uborka frissíti és naná, hogy tejfölös! A tésztája pedig egyszerűen wow. Ezután nem lesz hasfájásunk, mint a strandos olajos után.

Bibo lángos: Mangalicasonka, torma, tejföl, mustár

Bibo lángos: Mangalicasonka, torma, tejföl, mustár / Fotó: Bognár Péter, NLC

A pék pizzája, amiért megéri kiállni a sort: Panificio il Basilico (40-es stand)

Szabadfi Szabolcs jelenléte nélkül szomorú is lenne a Gourmet Fesztivál. Az ország kovászos pékje persze az első perctől kint pörgött a fesztiválon, személyesen is süt, kiszolgál, társalog, fotózkodik, a pizzája pedig a fesztivál egyik befutója. Pedig „csak” egy pizza ugyebár a sok luxusfogás között. Az n’dujás pizzája minden magyar kolbászrajongónak kötelező, ez a csípős olasz kolbászspecialitás jól csúszik nekünk is. A Mangalica a virágoskertben nevű tételen a mangalicasonka mellé málna kerül, és imádják egymást!

Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico atyja a Gourmet Fesztiválon

Fotó: Gourmet Fesztivál

Nagyot megy idén a Quí és a Saó (77-es 78-as sand)

A pánázsiai konyháknak szentelt Quí és Saó standjánál az egyszerűség jár a csúcsra: finomak a jól ismert ázsiai töltött batyuk is, naná, de a szabad ég alatt sütött tenger gyümölcseivel mondhatni kultikusak. Csak egy kis fűszeres vaj a kagylóba, és olyan friss, átütő ízeket produkálnak, amit vétek kihagyni. Már csak azért is, mert ilyen alapanyagokból, szabadon sütve valószínűleg otthon mi nemigen fogunk tudni hasonlóakat alkotni.

A Quí és Saó standjánál egyszerűség a csúcson: a szabad ég alatt sült tenger gyümölcsei

Frissen, a füstből / Fotó: Quí

Bíró Lajos fiával, Bíró Danival erősít a Buja Disznó(k) (37-es stand)

A Buja Disznó(k) a street food mezőny egyik legerősebb versenyzője, immár láncként működnek az éttermeik Budapest-szerte. Az idei fesztivál nagy bejelentése, hogy Bíró Lajos fia, Bíró Dani becsatlakozott legendás séf édesapja üzletébe, és itt folytatja a karrierjét. A nagy show náluk most a rántott hagymás vér, a rántott Oreo-keksz (bizony) és isteni kóstolnivavaló a japán rántott hússal operáló, katsudon nevű tányér. Íme!

Tonkatsu, a japán rántott hús a Buja Disznó-k standjánál

Tonkatsu, a japán rántott hús a Buja Disznó-k standjánál / Fotó: Gourmet Fesztivál

Minden ismerős, mégis extravagáns: Salt Bakery (54-es stand)

A Michelin-csillagos Salt étterem péksége a Salt Bakery. Így az itt tekeredő csigák, a pékségekből jól ismert, úgynevezett csavart vagy a zsíros kenyér is megkapja azt a kis plusz gondoskodást, amitől sima falatoznivalóból igazi élmény lesz akár csak egy egyszerű pékáru is. Aki nem hiszi, az 54-es standnál utánajárhat!

A Salt Bakery zsíros kenyere

A Salt Bakery zsíros kenyere / Fotó: Gourmet Fesztivál

Nyaltál már libamájat? Nour-desszertek (105-ös stand)

Nour – Art of desserts, szól a szlogenjük, és ha azt gondolnánk, hogy mindez fellengzős reklámduma, érdemes elmerülni a cukrászdáig kínálatában. A Gourmet Fesztiválra két hűs édességgel érkeztek: az egyikben egy croissant nyer jégkrém-formát, a Foie Gras Ice Pop pedig egy libamáj-jégkrém intenzív ízű szarvasgombával. Nyaljuk a fagylaltot!

Szarvasgombás libamájas jégkrém, Nour Dessert

Becsapós jégkrém / Fotó: Gourmet Fesztivál

A fesztivál legszebb portája (32-es stand)

Az egzotikus zöldségek, gyümölcsök importjára szakosodott Pilpel nem ismeretlen a gurmék körében. Újdonság azonban, hogy kiállítóként megjelenik egy különleges zöldséges. Színek, formák, illatok, tapogatnivalóan szép áru a világ távolabbi pontjain termő finomságokkal. Egy kis Közel-kelet, Afrika és egzotikum szépséges articsókákkal, sárkánygyümölccsel, licsivel, izgalmas paradicsomokkal és piros vintázs mérleggel.

A PilPil zöldséges standja a Gourmet Fesztiválon

A Pilpel standja / Fotó: Gourmet Fesztivál

Életképek a Gourmet Fesztivál első napján – kattints a galériára:

Green sommelier
Rácz Jenő és Rácz Jenő a Gourmet Fesztiválon
A Quí szakácsa szamurájként a nyársak felett
Gourmet Fesztivál tó
Gourmet Fesztivál életkép
8 fotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top