nlc.hu
Gasztro
Krumplisaláta recept

Ez a titkos hozzávaló teszi még finomabbá a krumplisalátát

A krumplisaláta népszerű étel, melyet egy titkos hozzávalóval még ízletesebbé és különlegesebbé tehetsz. Rögtön eláruljuk, mi az.

A krumplisaláta klasszikus és sokoldalú étel, mely fogyasztható ömagában de köretként húsételekhez, grillezéskor, a hétköznapokban és ünnepnapokon egyaránt. Könnyen elkészíthető, és számos variációban élvezhető

A krumplisaláta alapja természetesen a burgonya. Az egyéb hozzávalók régiónként és receptenként eltérőek lehetnek, de néhányat szinte mindig tartalmaz az étel. A hagyma extra aromát ad, de ecetet és olajat is adunk hozzá, hogy enyhén savas és friss ízt kapjon. Egy kanálnyi mustár finom fűszerességet és tartósságot kölcsönöz az öntetnek, míg a fűszerek, mint a só, a bors és néha a cukor biztosítják az ízek megfelelő egyensúlyát. Díszítésre pedig petrezselymet vagy a metélőhagymát is használhatunk. 

Néha azonban szükség van egy kis változatosságra. Egy váratlan összetevő ad különleges ízt a krumplisalátának, ez pedig nem más, mint a zeller. Ez az egészséges zöldség nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például káliumban és folsavban is gazdag. Elősegíti az emésztést és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez. A zöld zellerszárak friss és vonzó megjelenést kölcsönöznek a salátának, így különösen étvágygerjesztő lesz. És, mint mindannyian tudjuk, az étel a szemnek is lakoma.

Krumplisaláta

Illusztráció: Getty Images

Krumplisaláta zellerrel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g viaszos burgonya
  • 2-3 szál zeller
  • 1 kis vöröshagyma (elhagyható)
  • 2 evőkanál mustár (opcionális)
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz vagy cukor (opcionális)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • Friss fűszernövények, például petrezselyem vagy kapor (opcionális)
  • 1 teáskanál kapribogyó (opcionális)

Így készül:

  1. A burgonya előkészítése: Alaposan mosd meg a burgonyát! Ezután főzd körülbelül 20 percig, amíg megpuhul! Szűrd le, hagyd kihűlni, majd hámozd meg! Ezután vágd vékony szeletekre!
  2. A zeller felvágása: Mosd meg a zellert! Vágd le a végeit, majd vágd szintén vékony szeletekre!
  3. Keverd ki a vinaigrette-et: Egy kis tálben keverd össze a fehérborecetet, a mustárt, a mézet (vagy cukrot) és a citromlevet! Ízesítsd sóval és borssal, majd lassan keverd hozzá az olívaolajat, hogy vinaigrette öntetet kapj!
  4. Hagyma és fűszernövények: Ízlés szerint adja vinaigrette-hez apróra vágott vöröshagymát! A friss fűszernövények, mint a petrezselyem vagy a kapor is jól illenek a salátához, friss ízt adva neki.
  5. Keverj össze mindent: Tedd a kihűlt burgonyaszeleteket és a zellert egy nagy tálba, és forgasd össze az öntettel! Vigyázz, nehogy összetörd a burgonyát!
  6. Ízesítés: Ízesítsd a salátát ízlés szerint, és adjon hozzá egy kevés sót, borsot vagy citromlevet, ha szükséges. Tálalás előtt legalább egy órán át hagyd állni a salátát a hűtőszekrényben, ez ugyanis lehetővé teszi az ízek kibontakozását. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top