nlc.hu
Gasztro
Zeller gumója, szára, levele - egészségügyi hatásai

A gumója vitaminbomba, a levele ízesítő csoda – a magyarok is egyre többet fogyasztják, mi az?

Az egyik legértékesebb zöldségünk, tele van tápanyagokkal, sokoldalúan felhasználható, és minden része hasznosítható a konyhában.

A zeller (Apium graveolens) botanikailag zöldség, de intenzív íze miatt gyakran fűszerként is használják. Levesek, saláták, pürék és smoothie-k kedvelt alapanyaga. A magyar konyhában is egyre népszerűbb, különösen a diétázók és egészségtudatosak körében.

A zeller gumója és szára rendkívül gazdag tápanyagokban:

  • Vitaminok: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, E- és K-vitaminok
  • Ásványi anyagok: kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink
  • Rosttartalom: segíti az emésztést és hozzájárul a szív egészségéhez
  • Alacsony kalóriatartalom: 100 gramm zeller mindössze 42 kcal-t tartalmaz

A zeller levele: ízesítő csoda

A zeller levelei is ehetőek és gyakran használják ízesítésre. Gazdagok illóolajokban, például limonénben és szelinénben, amelyek jellegzetes aromát kölcsönöznek az ételeknek. A levelek C-vitaminban és ásványi anyagokban is bővelkednek, így nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is. A zeller vizelethajtó hatását gyógytea formájában is kihasználhatjuk: ehhez a magját vagy finomra aprított leveleit használhatjuk fel. A hideg hónapokban sokan kedvelik a zellerlevet, amelyet gyakran almával vagy répával ízesítenek, és léfacsaróval készítenek el. Vidéken elterjedt szokás a zellersó készítése is, amely nem más, mint zellerlevél és só keverékének finomra őrölt változata. A nagyobb zellergumók pedig sok háztartásban panírba forgatva, rántva kerülnek az asztalra.

Zellerlé felülről

Fotó: Unsplash

A zeller leveles szára és zöldje a konyhában ízletes fűszernövényként hasznosítható, hasonlóan a petrezselyemzöldhöz. A friss zellerlevél aromája jellegzetes: kissé borsos, enyhén kesernyés, intenzívebb ízű, mint maga a zellerszár vagy -gumó. Éppen ezért kiváló ízfokozó és dekoráció is egyben sok fogáshoz.

A zeller jótékony hatásai

A zellerlevél fogyasztása számos előnnyel járhat a szervezet számára, amit részben hagyományos megfigyelések, részben modern tudományos kutatások is alátámasztanak: támogatja az emésztést, vérnyomáscsökkentő és szívvédő hatással is bír, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Mindemellett a zellerlevél vitaminjai (különösen a C-vitamin, béta-karotin mint A-vitamin előanyag és a K-vitamin) és antioxidánsai támogatják az immunrendszer megfelelő működését. 

 

A zellerlevél enyhe diuretikus (vízhajtó) hatással bír – fogyasztása elősegítheti a vizelet kiválasztását. Ez hasznos lehet például vizesedés, ödéma esetén, vagy a húgyutak tisztítására.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a zellerlevél fogyasztása általában biztonságos és kevés kockázattal jár, van néhány szempont, amire érdemes odafigyelni. A zeller az arra érzékenyeknél erős allergiás reakciót válthat ki. Noha a zellerallergia viszonylag ritka a lakosságban, Magyarországon és Európában ismert allergénként tartják számon, olyannyira, hogy az élelmiszerek csomagolásán a fő allergének között kell feltüntetni, ha zellert tartalmaz – írja a zellerinfo. A zellerallergia tünetei lehetnek például a száj és torok viszketése vagy duzzanata, bőrkiütések, súlyosabb esetben akár légzési nehézség és anafilaxiás reakció is. 

A zellerlevél (és általában a zeller növény) tartalmaz furokumarin típusú vegyületeket, amelyek erős fényérzékenyítő hatással bírnak.

Ezek a vegyületek a bőrrel érintkezve, UV-sugárzás (napfény) hatására fitofotodermatitisz nevű bőrgyulladást okozhatnak: a bőr kipirosodik, égő érzés, hólyagok, súlyos esetben égési sérülés-szerű tünetek jelentkezhetnek.

A zellerlevél jelentős vízhajtó (diuretikus) hatással is rendelkezik, ami a legtöbb egészséges embernél kedvező lehet (segít a méregtelenítésben, vérnyomáscsökkentésben). Vesebetegségek esetén ugyanakkor óvatosság indokolt. Orvosi források megjegyzik, hogy a zeller rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása megterhelheti a veséket; kifejezetten súlyos vesebetegeknek nem javasolt a zeller gyakori fogyasztása a vízhajtó hatás miatt. 

A zeller fogyasztása után nagyon ritkán előfordulhatnak enyhébb gyomorpanaszok, például puffadás vagy hasmenés, különösen ha valaki nincs hozzászokva a magas rostbevitelhez – ezért érdemes fokozatosan beilleszteni az étrendbe. A zellerlevél viszonylag magas K-vitamin tartalmú zöld (bár nem annyira, mint pl. a petrezselyem), ezért vérhígítót (warfarint) szedő betegeknek figyelniük kell, hogy a hirtelen megemelt zöldségfogyasztás (beleértve a zellerzöldet) befolyásolhatja a gyógyszer hatását – ilyenkor konzultáljanak orvosukkal a megfelelő étrendről. Végezetül, a zeller fentebb említett jellegzetes illóolajai egyeseknél reflux tüneteket provokálhatnak (a fűszeres, erős aromájú ételekhez hasonlóan), de ez egyéni érzékenységtől függ.

Forrás, forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top