nlc.hu
Gasztro
Családi grill menü 6 főre

Tökéletes grill menü 6 főre – így tervezz kevés munkával az egész családra!

Leves, háromféle hús, köret, saláta és még desszert is jár a 6 fogásos grill menühöz!

Nálatok is izzik már a grill? A grillezés egyrészről vidám társas esemény, de ennél több is. Ha jobban belegondolunk, az is a célja, hogy a háziasszonynak ne kelljen egész nap a tűzhely mellett állnia. Helyette a férfi fog, hahaha!

Komolyra fordítva a szót, a grillezés olyan hálás tevékenység, aminek a művelése közben az sincsen kizárva a társaságból, aki az ételt készíti, hanem együtt tud főzni és bulizni a csapat. Nem véletlenül vált önálló fogalommá a grillezés, tényleg ez a nyár egyik legjobb programja. Már csak az a kérdés, hogy mi legyen a menü?

Fő szempont, hogy olyan ételsort találjunk ki, amivel tényleg nem kell rengeteget dolgozni, hiszen nem karácsony van! Persze némi előkészületre mindenképpen szükség lesz, hiszen a húst be kell pácolni, vagy legalábbis begyúrni, ha a hamburger, csevapcsicsa, mics háromszögben mozgunk, és nem a boltban vesszük, előre elkészítve. Legyen háromféle hús, ez lesz az alap. Kelleni fog hozzá egy jóféle saláta is, és persze krumpli, mert minden társaságban van valaki, akinek krumpli nélkül nem csúszik az étel. Több ponton könnyítünk, gyorsítunk a folyamatokon: a krumpli bent sül a sütőben, és még meghámozni sem kell.

grillezés

A grill tucatnyi finomságot elbír! (Fotó: Morsa Images, Getty Images)

Egy hűsítő leves is jól jön a sercegő finomságok előtt. Igaz, hogy a tűzgyújtás előtt fél órával már előkerülnek az italok, de hát sajnos túl meleg van, meg ugye a tűz… és hát a hidratálást nem lehet fél vállról venni. A mi ötletünk-javaslatunk tehát a gazpacho, amit még főzni sem kell.

Végül pedig szükség lesz némi desszertre is, mert a grill még nem ok arra, hogy ne szerepeljen tisztességes édesség a menüben. Természetesen ebből is csak egy  egyszerűt és gyorsat választunk, amit sütni sem kell, és egy éppen érő gyümölcs is helyet kapjon benne.

Grill menüsor 6 főre – okosan

A recepteket az elkészítés praktikus sorrendjében adjuk meg. Az előkészületeket a grillezés előtt nagyjából egy órával érdemes elkezdeni.

Mézes-mustáros tarja, pácolt csirke és hamburgerpogácsa grillen

Bár az első fogásunk leves lesz, a húsokkal kell indítanunk – ezt minden gyakorlott grillező jól tudja! Háromféle húst is hoztunk: ha mindegyiket elkészítjük, eszményi, pompás lakoma benyomását fogja kelteni az asztal.

grill hús sütés

Tulajdonképpen bármit meg lehet sütni grillen, csak a fantázia szab határt. (Fotó: Guido Mieth, Getty Images)

Hozzávalók:

A sertéshez:

  • 6 szelet tarja
  • 3 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • csipetnyi kakukkfű
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A csirkéhez:

  • 6 csirke felsőcomb kicsontozva
  • 6 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl olaj
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma

A hamburgerhez:

  • 60 dkg darált marhahús, jó faggyús

Elkészítés:

  1. A grillezés előtt egy órával pácok hozzávalóit, a só kivételével, összekeverjük egy tálban, majd beletesszük a húst, figyelve rá, hogy mindenhol bevonja. Betesszük a hűtőbe és hagyjuk érni.
  2. Sütés előtt sózzuk a húst.
  3. A hamburgerhez csak annyi a dolgunk, hogy belekeverjük a húsba a sót, majd hat egyforma, jó lapos pogácsát formáljunk, és már mehetnek is a grillre.

Gazpacho, a grillparti hűsítő levese

Ez a hagyományos andalúz leves nyers zöldségekből készül, még főzni sem kell. Csak turmixoljuk és szűrjük, hogy finom, selymes legyen.

gazpacho

A gazpachonál egyszerűbb levest nehéz elképzelni. (Fotó: Westend61)

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 tv paprika
  • fél kígyóuborka
  • 2 fokhagymagerezd
  • fél dl extraszűz olívaolaj
  • 5 dkg szikkadt kenyér
  • 2,5 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 3 ml balzsamecet

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat nagyjából felvágjuk, majd mindent beleteszünk egy turmixgépbe. Addig pörgetjük, míg nagyjából egynemű nem lesz.
  2. Végül fogunk egy szitát és átszűrjük rajta a levest. Már kész is a gazpacho. Tegyük a hűtőbe, hogy jó hideg legyen!
  3. Tálaláskor szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet, koriandert és lilahagymát, és locsoljuk meg bőven olívaolajjal.

A tökéletes házi steakburgonya

Amilyen egyszerű étel, olyan sokféleképpen készítik. Hámozzuk, vagy sem? Előfőzzük, hogy sütés előtt kicsit puhítsunk a belsején? Lefedjük, vagy sem? Milyen krumpli ideális hozzá? Mutatjuk a mi megfejtésünket!

steakburgonya

A krumplit kell nézni. (Fotó: svariophoto, Getty Images)

Újburgonyából még finomabb.

Hozzávalók:

  • 1 kg apró újburgonya
  • só, fűszerpaprika, köménymag, fokhagymapor
  • fél dl olaj

Elkészítés:

  1. A krumplit félbe (vagy ha nagyobb, negyedekbe) vágjuk, nem kell megpucolni.
  2. Beletesszük egy tepsibe, összeforgatjuk az olajjal, majd rászórjuk a fűszereket és azokkal is jól összeforgatjuk.
  3. Lefedjük alufóliával, majd 180 fokos sütőben jó 40 percig sütjük, de legalább addig, amíg simán bele tudunk szúrni egy villát.
  4. Végül óvatosan levesszük róla a fóliát és tovább sütjük, míg gusztusos színt nem kap.

A legjobb nyári saláta

Igazi ízkavalkád. Akár dupla adagot is készíthetsz belőle, mert meg fogtok lepődni, de mindig ez fogy el legelőször. Ősszel szőlővel is kiváló.

bogyós saláta

Saláta bogyókkal és fetával. Ízorgia (Fotó: Image Professionals GmbH, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 csomag feta
  • 1 csomag madársaláta
  • 1 doboz rukkola (vagy bármilyen más levél is jó)
  • 20 dkg bogyós gyümölcs (eper, málna, ribizli, meggy, áfonya, vagy ami akad)
  • 1 marék mazsola
  • fél dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, oregánó

Elkészítés:

  1. A mazsolát leforrázzuk forró vízzel és hagyjuk állni.
  2. A salátákat, a gyümölcsöket (a nagyobbakat félbe vágjuk) betesszük egy salátás tálba, rámorzsoljuk a fetát.
  3. Összekeverjük az olajat a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, de majd csak a tálalás előtt öntjük rá a salátára.
  4. Végül leszűrjük a mazsolát és azt is belekeverjük a salátába. Mehet ez is a hűtőbe.

Egy szokatlan nyári édesség Itáliából: őszibarack melba

Ez egy tradicionális olasz édesség, annyi könnyítést viszünk bele, hogy a málnavelőt nem frissen készítjük, hanem málnadzsemet használunk, de ha nincs, nem baj, helyettesítjük eperdzsemmel.

őszibarack melba

Őszibarack melba. Egyszerű, mint a legtöbb olasz édesség. (Fotó: AlexPro9500)

Hozzávalók:

  • 3 db magvaváló őszibarack
  • 600 g vaníliafagyi
  • 45 dkg cukor
  • 6 evőkanál málna- vagy eperdzsem
  • 6 teáskanál mandulaforgács

Elkészítés:

  1. Először a barackkal foglalkozunk. Vizet forralunk, közben a barackok alján ejtünk egy kereszt alakú bevágást. Belemártjuk a forró vízbe a gyümölcsöt 10-20 másodpercre, majd kivesszük és áttesszük egy tál jeges vízbe. Most már könnyedén le tudjuk húzni a héját. Félbevágjuk, kiszedjük a magját.
  2. Elkészítjük a szirupot: 1 liter vízbe tegyünk 45 dkg cukrot és forraljuk össze. Amikor felforrt a víz, zárjuk el a hőforrást, tegyük bele a barackot, majd a lehető legalacsonyabb fokozaton melegítsük további 4 percig. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk ázni a barackot a szirupban még 15 percig, majd vegyük ki.
  3. Most jön a mandula: egy serpenyőben, folyamatos rázás közben pirítjuk meg, míg illatozni nem kezd.
  4. Tálalás előtt még az a feladatunk, hogy a fagyit kivegyük a mélyhűtőből, illetve a málna- vagy eperdzsemet felmelegítsük kissé a mikróban, hogy folyós legyen.
  5. Tálaláskor osszuk el hat tálkában a fagyit, tegyünk rá a magházzal lefelé egy barackot, locsoljuk meg egy kanál málnaszósszal és szórjuk meg mandulaforgáccsal.

Jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top