nlc.hu
Gasztro

Ezért érdemes otthon megcsinálni: a csemegeuborka házilag is isteni

Csemegeuborka, ami főzés és tartósítószer nélkül készül, mégis eláll egész télen.

A csemegeuborka az egyik legnépszerűbb savanyúság, és elkészíteni sem ördöngösség. Itt az uborkaszezon, ami jelen esetben messze nem a nyári lassulást és eseménytelenséget jelenti, hanem szó szerint az uborkaérést. Ez egyébként egy egészen csodálatos növény, mert (persze fajtától függően) mindenféle állapotában fogyasztható: amikor apró, jól lehet belőle savanyúságot készíteni, amikor nagyobbra nő, jó lesz kovászos uborkának, ha pedig hatalmasra hagyjuk, mehet uborkasalátának.

Ilyenkor persze gondolni kell a télre is, főleg, ha jó sok uborkánk terem éppen, amit be lehet főzni. Vagy kaptunk valakitől, esetleg találtunk egy jó kis forrást, ahonnan jutányos áron be tudjuk szerezni az alapanyagot.

csemegeuborka

Csemegeuborka (Fotó: Dimitrie Ragar / 500px, Getty Images)

A csemegeuborka eltevésben a legnagyobb munka az uborkák mosása. A többi része színtiszta technológia és kreativitás: az előbbi biztosítja, hogy a savanyúság elálljon, az utóbbi pedig, hogy finom legyen. Az alap víz-só-cukor-ecet felöntőlébe a saját ízlésünk szerint tehetünk különböző fűszereket, és erősen javasolt is bőségesen fűszerezni. Mehet bele fekete bors, kapor, koriandermag, mustármag, babérlevél.

A nagy kérdés az, hogy mitől fog elállni. Nos, a hőkezeléstől biztosan nem, mivel a csemegeuborkát nem főzzük, nem dunsztoljuk. A tartósítószerek megítélése nem feltétlenül pozitív, a szalicil, a nátrium-benzoát és társai nem igazán örvendenek nagy népszerűségnek az egészséges életmódra törekvők körében, vagyis, ha nem muszáj, én nem használnám – és nem az.

Ennek megfelelően négy dologban bízhatunk: a tisztaságban, valamint a sóban, az ecetben és a cukorban. A savanyúságunk így is el fog állni, habár nem évekig. Egyébként a helyzet az, hogy ha véletlenül felforrna, akkor sincs semmi baj: továbbra is ehető, csak más lesz az íze. 

Házi csemegeuborka recept

A csemegeuborka akkor jó, ha roppanós, egyszerre édes, és csak finoman savanyú. A fűszerezés megfelelő arányait legjobb, ha mindenki magának tapasztalja ki, de azért némi iránymutatást most is adunk.

csemegeuborka üvegben

Csemegeuborka (Fotó: Veni vidi…shoot, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg apró, 6-8 centiméteres uborka
  • 1 liter víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 2 evőkanál mustármag
  • 4 db babérlevél
  • 1 evőkanál egész bors (fekete vagy színes)

Elkészítés:

  1. A vizet az ízesítőkkel együtt felforraljuk, kivéve a kaprot, majd kihűtjük.
  2. Az uborkát alaposan, több vízben is megmossuk, dörzsi szivaccsal megdörzsöljük, vigyázva, hogy a héját ne sértsük fel. Eltávolítjuk a virág maradványokat és levágjuk ollóval a fél centiméternél hosszabb szárakat.
  3. Most jön az üvegek mosása, ami külön programpont. A teljesen tisztára mosott üvegek aljába pár centiméter vizet töltünk és betesszük a mikróba, ahol öt percig melegítjük. Ez alatt teljesen csírátlanodnak.
  4. A tetőknek vizet forralunk amiben szintén legalább öt percig főzzük.
  5. Amikor az uborkánk és az üvegünk is teljesen tiszta, a felöntőlé pedig kihűlt, az uborkát üvegekbe tesszük. Időnként jól megütögetjük az alját, hogy elrendeződjön a zöldség és több férjen az üvegbe.
  6. Beletesszük a kaprot is az üvegekbe, majd felöntjük a teljesen kihűlt felöntőlével. A fűszereket igyekszünk nagyjából egyenletesen elosztani.
  7. Végül lezárjuk az üvegeket és kész is a savanyúság. Nem dunsztoljuk, nem főzzük, nem csinálunk vele semmit, de azért lehetőleg hűvös helyen tároljuk.

Kivéve, ha a régi vágású háziasszonyokra hallgatunk, mert ebben az esetben tehetünk az üvegbe egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot vagy borként.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top