nlc.hu
Gasztro

Egyszerűbb, mint hinnéd: így készül a szaftos tejszínes-gombás csirke, ami mindenkit levesz a lábáról

A tejszínes-gombás csirke igazi jutalomjáték, annak is, aki készíti és annak is, aki eszi.

A tejszínes-gombás csirke az egyik legkedveltebb, időtlen klasszikus a konyhában, és nem véletlenül. Ez a fogás tökéletesen ötvözi a puha csirkehús, a selymesen krémes szósz és a gomba ízét. Ráadásul viccesen gyorsan és könnyen elkészíthető, mégis egyértelműen rendes étel, amit nyugodtan az asztalra tehetünk, azzal a megnyugtató érzéssel, hogy ma is tökéletes feleségek, családanyák, háziasszonyok és miegymások voltunk, nyugodtan folytasd a sort, senki sem fog megcáfolni. Tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorához vagy akár egy különlegesebb alkalomra is.

Ennek a receptnek a népszerűsége több okra vezethető vissza. Először is, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a legtöbb konyhában megtalálhatók. Ha nincs otthon tejszín, nyugodtan helyettesítheted tejföllel. A recept rendkívül sokoldalú, hiszen a gombán kívül más zöldségeket is adhatunk hozzá, például spenótot, brokkolit, paprikát, zöldborsót, vagy bármit, hogy még gazdagabbá tegyük az ízvilágát.

A krémes szósz a fogás lelke. A tejszín, a fokhagyma és a fűszerek, mint a kakukkfű vagy a petrezselyem, olyan ízharmóniát alkotnak, ami igazán ellenállhatatlan. Ráadásul a csirke gyorsan átsül, így a teljes elkészítési idő is viszonylag rövid.

A tejszínes-gombás csirke remekül passzol számos körethez. A legnépszerűbbek a tészta (például tagliatelle vagy penne), a rizs, a burgonyapüré vagy a pirított burgonya. Egy friss, ropogós saláta vagy a párolt zöldségek is kiválóan kiegészítik a gazdag fogást, de a vége úgyis az lesz, hogy csemegeuborkát ropogtatunk hozzá.  Nagyon helyesen.

Tejszínes-gombás csirke

Gyakorlatilag bármilyen gombából elkészíthető, de legegyszerűbben a bolti csiperkével.

tejszínes-gombás csirke

Tejszínes-gombás csirke (Fotó: elena_hramowa, Getty Images

Hozzávalók:

  • Fél kg csirkemell
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 30 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín (vagy tejföl)
  • só, bors, kakukkfű
  • friss petrezselyem (opcionális)

Elkészítés:

  1. Vágjuk a csirkemellet (vagy combot) egyforma darabokra, sózzuk, borsozzuk majd minden oldalukat lisztbe forgatjuk, ami segít, hogy a csirke aranybarnára süljön, a végén pedig besűríti a szószt.
  2. Egy serpenyőben kevés olajon vagy vajon pirítsuk aranybarnára a csirkedarabokat. Fontos, hogy ne zsúfoljunk össze minden darabot egyszerre, inkább több adagban pirítsuk meg.
  3. Amíg sül a csirke, vágjuk apróra a hagymát. Amikor megpirult a hús, szedjük ki és a maradék zsiradékon kezdjük el dinsztelni a hagymát. Lehet, hogy pótolni kell az olajat.
  4. Közben gyorsan mossuk le és szeleteljük fel a gombát, majd dobjuk rá a hagymára. Addig főzzük, míg el nem párolog a kiengedett leve és zsírjára nem sül. Most mehet hozzá a zúzott (vagy apróra vágott) fokhagyma.
  5. Végül visszatesszük a húst, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szórunk rá kakukkfüvet és 10-15 percig rotyogtatjuk.
  6. A legvégén szórunk rá apróra vágott petrezselymet, ha akarunk. Ha nem, nem.

A legegyszerűbb, ha zacskós gnocchit vagy rizst főzünk hozzá, ezekkel van a legkevesebb munka, ami határozottan szempont egy fárasztó hétköznap este.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top