nlc.hu
Gasztro

Megőrültek a svédek, nem hiszed el, mit tesznek a kávéjukba!

Sokak szerint már az is szentségtörést követ el, aki tejet és cukrot tesz a kávéjába. Akkor ez a svéd manőver vajon minek számít?
Fotó: Getty Images - bonchan

Fotó: Getty Images – bonchan

Vannak, akiknek eszük ágában sincs feketén inni a kávét, és a klasszikusnak számító tej és cukor helyett más dolgokat kevernek bele: jéghideg szódát, tonikot, tömény szeszes italt, kókuszvizet, de sós vajat vagy nyers tojást is tesznek helyenként a kávéba.

A svédek is kiötlettek egy hajmeresztő változatot, amit kaffeostnak neveztek el. Úgy hírlik, ez a kávékülönlegesség nagy múltra tekint vissza, és a régi szarvaspásztorok fejéből pattant ki. A tradíció máig fennmaradt, igaz, nem lehet minden svéd kávézóban ilyet kortyolni: leginkább a skandináv ország északi részén fogyasztják.

Mit tesznek a kaffeostba?

A kaffeost nem más, mint frissen főzött, forró kávé és a leipäjuusto nevű, visszafogottan édeskés ízű sajt találkozása. Azért kaptak rá a svédek, mert a kiolvadó sajt krémessé és édessé teszi a kávét, a fel nem oldódott sajtdarabok pedig megszívják magukat a koffeines itallal.

A leipäjuusto sajt édesebb, mint a cheddar, de korántsem olyan karakteres, mint a kéksajt, és a kávé kesernyés ízéhez nagyszerűen passzol. Szóval véletlenül se úgy képzeld el, mintha trappista sajt darabkák úszkálnának a csészédben!

Miután felhörpintik a kávét, elrágcsálják a kávéval átitatott sajtdarabokat, amik – szerintük legalábbis – semmihez sem fogható élményt nyújt. Ugyanakkor praktikus oka is van oka annak, hogy a kaffeostot annak idején életre hívták. 

A nomád életmódot folytató észak-skandináv számi nép nomád életmódot folytatott, hosszú utakat bejárva, gyakran mostoha időjárási körülmények között. A leipäjuusto sajt energiával szolgált és ásványi anyagokhoz juttatta őket, a forró kávé pedig átmelengette a testüket.

Ez a különleges, kenyérsajtnak is nevezett tejtermék belül lukacsos, így akárcsak egy szivacs, gyorsan meg tudja szívni magát kávéval. A kaffeost mostani lelkes fogyasztói azt mondják, több érzékszervüket is élményben részesíti a sajttal kombinált kávékülönlegesség.

Akár hiszed, akár nem, a kaffeost az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölését is kiérdemelte, vagyis csak egy meghatározott földrajzi területen készíthető, kizárólag hagyományos, az adott térségre jellemző alapanyagokból és receptúra alapján. Pont úgy, mint az olaszok parmezán sajtját vagy a mi tokaji borunkat.

Fotó: Getty Images - NatashaBreen

Fotó: Getty Images – NatashaBreen

Így kávéznak a svédek

Gyulai Enikő lassan egy évtizede él Svédországban, így bőven volt ideje tapasztalatot szerezni kávézás terén. Az nlc kérdésére töredelmesen bevallotta, hogy kaffeostot még sosem kóstolt, de ha valahol megpillantja a menüben, kipróbálja.

A svéd kávéról egyébként nincs rossz véleménnyel, bár azt ő is belátja, hogy aki az olaszos bivalyerős kávét preferálja, annak csalódást okoz: „Ha egy svéd főz neked kávét, akkor abból akár hatot-hetet is megihatsz egy nap, mert olyan, mint a víz. A kávézókban viszont mindig nagyon jó kávét készítenek, és a svédek is előszeretettel isszák ilyen helyeken a feketét.”

A kávéfogyasztásnak náluk is nagy kultúrája van, olyannyira, hogy ha egy svéd szeretne valakivel beszélgetésbe elegyedni, gyakran hozzák szóba a kávézási szokásokat: „Hosszan el lehet velük diskurálni arról, hogy magában vagy tejjel iszod-e a kávét, és ha az utóbbit válaszolod, akkor kitérnek arra, hogy milyennel: zabtejjel, rizstejjel, tehéntejjel, laktózmentessel stb. Na meg a kaffebröd! Az sosem maradhat el a kávé mellől: ez egy kávé mellé kínált fűszeres aprósüti, fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel és társaikkal.” 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top