nlc.hu
Gasztro

15 perces tonhalsaláta: friss, egészséges és hihetetlenül ínycsiklandó

A tonhalsaláta akár könnyű ebédnek is beválik, és sem ízekben, sem kalóriában nem marad hiányérzetünk.

A tonhalsaláta tökéletes étel, ha valami könnyűre, frissre és egészségesre vágyunk, de főleg a lehető legkevesebb időt szeretnénk a konyhában tölteni. Egyszerű hozzávalókból, könnyen elkészíthető, ráadásul a sütéssel-főzéssel sem megy az idő, csak összekeverjük a hozzávalókat és kész is a fehérjében gazdag, zsírszegény, tápláló és egészséges étel.

A gyors és egyszerű salátákat érdemes beépíteni az étrendbe. És most nem a gyorsan fonnyadó leveles zöldsalátákról beszélek, bár azok is finomak, hanem a kiadós, tartós és finom megoldásokról, mint például a csirkesaláta, a lazacsaláta, a tojássaláta és a személyes kedvencem: ez a tonhalsaláta.

Azon kívül, hogy tápláló és egészséges, további jó tulajdonságai is vannak. 15 perc alatt elkészül, 3-4 napig eláll a hűtőben (jól fedjük le, különben minden tonhal szagú lesz), és remekül variálható. Magyarul, mindenki azt tesz bele, amit akar, vagy ami éppen van otthon. Ha úgy szereted, lehet lágyabb, krémesebb, ha pedig megőrülsz a fűszerek ízéért, akkor vághatod bele a bazsalikomot meg a snidlinget, mintha nem lenne holnap. Persze van, nyugi, ez csak egy szófordulat.

Vannak, akik nem szeretnek majonézt tenni a tonhalsalátába, és harcosan védik is ezt az álláspontot, de én a magam részéről ezzel egyáltalán nem értek egyet. Szükség van ugyanis nemcsak az ízére, hanem az állagára is, hogy összetartsa a salátát. A másik fontos összetevő a mustár, ami fanyar ízkontrasztot ad, a savanyúságára pedig nagyon jól áll a halnak, ahogy a citrom is. A zeller és vöröshagyma friss, ropogós állagot adnak minden falatnak, a petrezselyem és a kapor pedig a friss ízt biztosítja.

Tonhalsaláta

Használj hozzá friss vagy fagyasztott fűszereket, úgy sokkal finomabb, mint szárítottal!

tonhalsaláta

Tonhalsaláta (Fotó: chas53, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 doboz tonhal (saját levében eltéve, nem olajos)
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 szál szárzeller apróra vágva
  • fél lilahagyma apróra vágva
  • 1-2 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy kapor, de lehet mindkettő is akár
  • 1 teáskanál mustár
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Szűrjük le a tonhal levét, majd tegyük egy tálba. Villával szedjük szét, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót.
  2. Keverjük jól össze és már tálalhatjuk is.

Pirítóson, salátalevélen is finom, de svéd típusú roppanós rozskenyéren az igazi.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top