nlc.hu
Gasztro

A házi hamburgerzsemle, ami tényleg puha marad: a pékek trükkje, amit eddig nem ismertél

Ilyen finom, friss és puha hamburgerbucit biztosan nem kapsz a boltban.

hamburgerbucihoz jutni határozottan kihívás. A rendszerváltás környékén, amikor megérkezett az első amerikai gyorsétterem az országba, az addig bevettnek számító, gyönyörű, dagi, aranybarna színű buci helyett a lapos, sápadt megoldás lett az etalon – az, amit ezekben az étkezdékben használnak. Hát, nem mondom, hogy minőségi csere.

A buci, tudjátok, az a fajta, amivel a retro hamburgert készítették, (szigorúan csalamádéval), sajnos azóta mintha bánatában elvándorolt volna, nem igazán lehet fellelni a boltokban. Az persze ízlés dolga, hogy ki melyiket részesítené előnyben, ha egyáltalán lehetne választani, én azonban továbbra is ragaszkodom hozzá, hogy az aranyszínű buci édessége igenis hozzátesz a hamburger ízéhez és élvezeti értékéhez.

Mit lehet tenni? Ahogy Zorg is megmondta Az ötödik elemben: ha azt akarod, hogy valami el legyen végezve, magadnak kell megcsinálni. Süssünk bucit! Igazán nem nagy kihívás, pár szempontot azonban érdemes figyelembe venni. Na jó, szigorúan betartani.

Az egyik, hogy a bucit, mint afféle formázott kelt tésztát, kétszer kell keleszteni. Nincs mese, rá kell szánni az időt, különben sülés közben, a magas hőmérsékleten túl gyorsan fog megnőni a tészta és kireped. És ez még a kisebbik baj, de az állaga sem lesz olyan puha, levegős, ha ellinkeljük a kétszeri kelesztést.

A másik nehézség a formázás. Bucit formázni nem könnyű, legalábbis kell hozzá némi tapasztalat, viszont bele lehet jönni. Habár a kelt tészta engedelmesnek és jól formázhatónak tűnik, valójában a maga alamuszi módján ellenáll. Rugalmas tésztáról van szó ugyanis, ami makacs gyerekként széttrollkodja a változtatási kísérleteket. A cél, hogy olyan golyót sikerüljön formálni, amin nem látszanak az illesztések – különben ugyebár a kelés-sütés folyamán ezeknél a részeknél szintén szétnyílik a tészta. A trükk pofonegyszerű: a tésztát mindig úgy hajtsuk, hogy felül legyen a folytonos rész, a végek pedig alulra kerüljenek.

Most, hogy már minden fontos dolgot tudunk a bucikészítésről, vágjunk is bele!

Hamburgerbuci recept 

Ebből a mennyiségből 8 darab, nem túl nagy buci lesz.

hamburgerbuci

Gyönyörű hamburgerbucik. A titka, hogy volt türelmem kivárni, míg kétszer megkel. (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók:

  • 80 dkg fehérliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag instant élesztő vagy 1 kocka friss
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5-3 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg puha vaj

Elkészítés:

  1. A tej felét meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és elkeverjük benne az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
  2. Közben belekeverjük a lisztbe a sót, beleütjük az egyik tojást, beletesszük a tejfölt, majd, amikor felfutott az élesztő, azt is hozzáöntjük és elkezdjük dagasztani. Menetközben hozzácsorgatjuk a többi tejet is. Nem egyszerre zuttyintjuk bele, hanem figyeljük a tészta állagát. Fényes, rugalmas és nem lágy tésztát kell kapnunk.
  3. Most meglágyítjuk a vajat és beledolgozzuk azt is a tésztába. 
  4. Egy nagy gombócot formázunk belőle, letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Amikor megkelt, finoman átgyúrjuk a tésztát egy lisztezett deszkán, és felvágjuk 8, nagyjából egyforma darabra. Szerintem úgy a legegyszerűbb, ha előbb egy kígyót formázunk belőle és azt felezzük addig, amíg nyolc darab nem lesz.
  6. A tésztadarabokat szép golyó alakúra formázzuk és ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Letakarjuk és ismét hagyjuk megkelni.
  7. Amikor már szép pufik, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és amíg felmelegszik, felütjük a másik tojást is és megkenjük vele a bucik tetejét. Ha akarunk, szórhatunk rá szezámmagot, de nem muszáj.
  8. Betoljuk a tepsit a sütőbe és nagyjából 15 percig sütjük. Látszik a színén, ha kész, lényeg, hogy az oldalán se legyen fehér.

Kész is a buci. Mostantól koncentrálhatunk nyugodtan a hamburger sütésre.

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top