nlc.hu
Gasztro

Házi gombakrém villámgyorsan: három hozzávalóból készül, mégis mennyei

A gombakrém nemcsak szendvicsre jó, de készíthetünk belőle gombaszószt és krokettet is. Mutatjuk a trükköt.

A gombakrém az egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb szendvicskrém, habár ugyanígy megosztó is: a legtöbb ember vagy imádja, vagy utálja, középút nincs. Mély, földes aromája és selymes textúrája miatt jó választás, ha különleges, mégis egyszerű fogásra vágyunk, ránk tört a retro nosztalgia, vagy egyszerűen csak sikerült gombára akadni.

Csodák csodájára még mindig van gomba az erdőben. Ez idő tájt három fajra vadászhatunk biztonsággal, ezek a kései laska, a téli fülőke és a júdásfüle gomba. A többi fajjal már nem érdemes kísérletezni, ugyanis túl vagyunk az első fagyokon, a fagyott gomba pedig nem biztonságos. Ez a három faj viszont kimondottan strapabíró, és ráadásul finom is. (Kivéve a júdásfüle, de erről majd máskor.)

Természetesen gombakrémet nemcsak vadon termő gombából lehet készíteni, hanem bolti csiperkéből és laskagombából is. Sőt, akár szárított vargányát is áldozhatunk a célra, bár az azért határozottan ünnepivé teszi a fogást, nemcsak az íze, hanem az ára miatt is.

Gombás szendvicskrémet úgy kell készíteni, hogy először megfelelően hőkezeljük és ízesítjük a gombát, végül gondoskodunk róla, hogy krémes állaga legyen. Ezzel a módszerrel nagyjából bármilyen zöldségből készíthetünk szendvicskrémet (tudom, tudom, a gomba nem zöldség), érdemes tehát jól megjegyezni a módszert.

Ugyanez a recept gombaszószként és krokettként is működik. Ha teszünk bele még egy kis tejet, vagyis hígabbra készítjük, gombaszószt kapunk, ha pedig kevesebb tejet teszünk bele, megdermedés után kroketteket szaggathatunk belőle és zsemlemorzsába forgatva kisüthetjük olajban. Érdemes mindegyiket kipróbálni.

Gombakrém recept 

Ha pedig egy kicsit hígabbra hagyjuk, gombaszószként is megállja a helyét.

gombakrém

Gombakrém. Egy-két napnál tovább ne tároljuk! (Fotó: istetiana, Getty Images)

Hozzávalók:

  • kb. 30 dkg gomba
  • fél dl étolaj
  • 1 fej hagyma
  • fél mokkáskanál kakukkfű
  • egy csipet szerecsendió
  • só, bors
  • fél csokor petrezselyem
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 4 dl tej

Elkészítés:

  1. A gombát megmossuk és apróra vágjuk. A hagymát szintén apróra vágjuk, majd elkezdjük dinsztelni az olajon. Félúton mehet rá a gomba is, ami gigantikus mennyiségű levet fog kiereszteni magából.
  2. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszereket és addig forraljuk, amíg el nem párolog a leve.
  3. Most lejjebb vesszük a hőmérsékletet, beleolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel és jól elkeverjük, majd felöntjük a tejjel és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Kész is a gombakrém, amit kenyérre halmozva, sajttal megszórva süthetünk illatosra. 

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top