nlc.hu
Gasztro

A roppanós csoda, amiért nem kell séfnek lenned: krokett otthon, egyszerűen

A burgonyakrokett a karácsonyi asztalon is jól mutat.

A burgonyakrokett egy klasszikus és népszerű köret, szinte mindenki szereti a ropogós külseje és puha, krémes belseje, na meg az íze miatt. Tökéletesen illeszkedik ünnepi vacsorákhoz és hétköznapi ebédekhez egyaránt – habár utóbbinak egy kissé melós, viszont készen, fagyasztva is lehet kapni, ami kimondott előnyt jelent.

Bár a burgonyakroketthez hasonló ételek gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza, a mai formájához leginkább hasonlító krokettek a francia udvarban jelentek meg először a 17. században. Abban az időben nem feltétlenül burgonyából készültek, hanem gyakran húsmaradékokat, gombát, vagy más zöldségeket használtak fel: bepanírozták és kisütötték.

A burgonya európai elterjedésével és népszerűségének növekedésével a 18. és 19. században vált a burgonyapürén alapuló változat azzá a klasszikussá, amit ma is ismerünk. A név maga a francia „croquer” (ropogtatni) szóból származik, ami tökéletesen leírja az étel jellegzetességét.

Jó burgonyakrokettet készíteni nem ördöngösség. Ha szoktunk szilvás gombócot főzni, akkor nagyjából képben is vagyunk, hogy hogy készül, hiszen a tésztája szinte ugyanaz.

A ropogós, aranszínű morzsa ugyanakkor nem főzés után kerül rá (mivel a krokettet nem is kell főzni), hanem sütés előtt forgatjuk bele, mintha paníroznánk, majd mehet is a forró olajba. Ettől lesz olyan ízletes és vonzó állagú ez az egyszerű kis étel.

Burgonyakrokett

Nemcsak húsok mellé, köretnek jó, de lekvárral, desszertnek is mennyei csemege.

burgonyakrokett

Házi burgonyakrokett. (Fotó: Ar razzaq, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 teáskanál só
  • 30 dkg liszt (körülbelül, de ez nagyban függ a krumpli keményítőtartalmától)
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A krumplit megmossuk majd forró, sós vízben, héjastól megfőzzük.
  2. Amikor már simán átmegy rajta a kés, vagyis megfőtt, leöntjük róla a forró vizet, eresztünk rá hideget, majd amikor már meg tudjuk fogni, meghámozzuk a krumplikat.
  3. Krumplinyomóval összetörjük, teljesen simára, pépesre. Belekeverjük a vajat, majd megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. Hozzákeverjük a tojásokat is, majd adunk hozzá annyi lisztet, hogy formázható állagot kapjon. Nem tésztát akarunk, hanem egy sűrű, kezelhető krumplipürét.
  4. Fogunk egy evőkanalat, belisztezzük, és egy vastagon lisztezett deszkára galuskákat szaggatunk vele a krumpliból. Lisztezett kézzel sodrunk rajtuk egyet, hogy normálisan nézzenek ki, a végüket benyomjuk, hogy ne legyen csúcsos, majd egyenként megforgatjuk a zsemlemorzsában és mehetnek a forró olajba.

Akkor jó, amikor tetszik a színe. Kiszedjük, lecsepegtetjük róluk a forró olajat és már ehetjük is. Vagy étkezésig melegen tarthatjuk 80 fokra bekapcsolt sütőben.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top