Több ezer különböző sajtfajta létezik, mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes, különleges tulajdonságai. De hogyan lehetünk biztosak benne, hogy valóban megtapasztaljuk mindazt, amit a sajt kínál? Kibontakoztatjuk a bennük rejlő összes lehetőséget, vagy megfosztjuk magunkat a teljes sajtélménytől?
A leggyakoribb hibák
Ha szokásod, hogy közvetlenül a hűtőből veszed ki a sajtot, nem vagy egyedül – de nagy hibát követsz el. Cathy Strange, a Whole Foods Market gasztronagykövete szerint a türelem a kulcs az élvezethez. „A sajt él és ahogy melegszik, aktiválja a molekuláris szerkezetet, lehetővé téve az aromák és az összeállt ízek kibontakozását.”
A második legnagyobb hiba? Anne Reese, a columbusi Black Radish Creamery társtulajdonosa szerint sokan, akik most ismerkednek a finom sajtokkal, gyakran észrevétlenül kidobnak tökéletesen jó adagokat. „Az ehető héjakat gyakran lekaparják és kidobják, egyszerűen azért, mert nem biztosak benne, hogy megehetik őket. És amikor egy kis penész jelenik meg, sokan azt feltételezik, hogy az egész sajt megromlott.”
Bár a penész nem kellemes, jelenléte miatt nem feltétlenül kell kidobni sajtot a kukába. „A legtöbb kemény vagy félkemény sajt továbbra is élvezhető, ha egyszerűen lekaparjuk róla a penészt, így a többi része biztonságos és ízletes marad” – mondja Reese.

Illusztráció: Getty Images
Milyen hőmérsékleten érdemes sajtot fogyasztani?
Tehát, ha a hideg sajt fogyasztása nem ajánlott, mi pontosan a „megfelelő” hőmérséklet? Az ideális tálalási hőmérséklet a sajt típusától függően változik. Strange a következőket tanácsolja:
Friss sajtok
Az olyan sajtokat, mint a chevre vagy a mozzarella, a legjobb rögtön a hűtőszekrényből való kivétel után fogyasztani, ideális esetben 30 percen belül. Élénk, tiszta ízeik enyhén hűtve a legélénkebbek.
Lágy és féllágy sajtok
Az olyan fajták, mint a brie vagy a fiatal gouda szobahőmérsékleten ragyognak igazán. Így finom ízeik teljesen kibontakozhatnak. Az, hogy mennyi idő alatt érik el az ideális hőmérsékletet, a sajt méretétől és a szoba hőmérsékletétől függ, de a kis darabok esetében legalább 10 percet, a nagy darabok esetében pedig akár egy órát is várnunk kell.
Kemény sajtok
A kemény sajtokat, mint például a cheddar és a parmezán, szintén szobahőmérsékletűre kell melegíteni, hogy előhozzák összetett és gyakran diós ízüket. Ez 30-60 percig is eltarthat, ezért legalább fél órával tálalás előtt vedd ki a sajtot.
Egy fontos megjegyzés: az „oxigén nem mindig barátja” a kemény sajtoknak, ezért tartsuk őket pergamennel vagy viaszos papírral letakarva, amíg felmelegszenek, hogy megakadályozzuk a kiszáradást.
Mi a sajt tárolásának legjobb módja?
A sajtok megfelelő tárolása kulcsfontosságú a minőség megőrzése és a korai romlás megakadályozása érdekében. Mindkét szakértő azt tanácsolja, hogy ne használjunk műanyag fóliát – igen, azt, amiben gyakran kapható a boltokban. „Kerüljük a műanyagban való tárolást, amikor csak lehetséges – mondja Reese. – Néhány sajt hajlamos átvenni a műanyag ízét. Ez a sajt nem lélegzik, így az eltarthatóság is csökken.”
Strange azt javasolja, hogy a sajtokat a hűtőszekrény zöldségtárolójában tárold, légáteresztő anyagba, például pergamenbe vagy viaszos papírba csomagolva. Alternatív megoldásként Reese speciális sajtpapírt ajánl, amelyet gyakran dobozokban vásárolhatsz meg speciális élelmiszerboltokban. A cél egy védőkörnyezet létrehozása, amely lehetővé teszi a sajt lélegzését, miközben megakadályozza a kiszáradást.