Akár süteményt, krémlevest, turmixot készítünk belőle, az eper mindig teli találat. Te mindent tudsz erről az isteni finom piros gyümölcsről?
Az eper egyáltalán gyümölcs?
A botanikusok szerint az eper valójában nem is gyümölcs. A szó tudományos értelmében gyümölcsnek csak az eper felületén található kemény „magvakat” lehetne nevezni, és a finom, húsos rész csak a virág vízzel telt magbugája.
Diétához is illeszthető
10 dkg eper mindössze 35 kalória, tehát egy kifli értékének pontosan a negyede. A szénhidrátoktól sem kell félni, ebből mindössze 7 grammot tartalmaz, aminek jelentős része gyümölcscukor.
Így válassz finom epret
Fontos, hogy ne a szemek nagysága alapján válasszunk. Ha igazán zamatos, édes epret akarunk vásárolni, hagyatkozzunk az orrunkra. Az érett, friss eper illatos, fényes és egységes színű, gallérja élénkzöld.
Van megoldás, ha allergiás vagy!
Az eperre sokan allergiások, de az esetek többségében csak az eper apró magvai okozzák
a haspuffadást vagy a kiütéseket, így a passzírozott gyümölcsöt az erre érzékenyek is fogyaszthatják.
Tudtad? Egy átlagos eperszemen 200 darab mag van! Ráadásul érdekes tény az is, hogy ez az egyetlen gyümölcs, ami kívül viseli a magjait.
Jót tesz a testeddel!
Nagyobb mennyiségű eper fogyasztása tisztítja a szervezetet és a vért, ideális tápanyag-összetételének köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az agyér-elmeszesedés, illetve a tumoros betegségek esélyét.
Olvass még több cikket az eperről:
- Eperkrémleves, ami olyan finom, mint egy desszert
- A szezon sztárja: epres-nutellás pizza
- Öltözz eperbe tetőtől talpig!
(Nyitó kép: getty)