Az avokádó már nemcsak a különleges éttermek felhozatalát gazdagítja, hanem a hétköznapok részese lett. Főleg az egészségtudatos háztartásokban, konyhákban használják előszeretettel. Szuper lehet reggelire pirítóssal vagy gyümölcsös zabkásával. Ebédre felturbózhatjuk a csirke köretét avokádóval, de ha vegán csokikrémet szeretnénk, akkor is bátran forduljunk az avokádóhoz.
Avokádó ki mit tud
- Mexikóból és Közép-Amerikából származó növény, amelynek a gyümölcsét fogyasztjuk.
- Az érett avokádó héja zöldesfekete.
- Telítetlen (tehát jó) zsírsavakban gazdag.
- Tartalmaz A-, E-, B- és C-vitamint, káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat és nátriumot is.
- Kitűnő antioxidáns, jó hatással van a szív- és érrendszerre.
- Csökkenti a koleszterinszintet.
- Magas olajtartalmának köszönhetően ekcémás bőrre alkalmazható.
- Ha élénkzölden vásároljuk, hagyjuk még szobahőmérsékleten állni, hogy érett legyen. Ilyenkor egész feketés lesz a héja, és megtapogatva vajpuhaságú.
- Megpucolva gyorsan fogyasszuk, mert könnyedén megbarnul.
Avokádó gyors előkészítése
- Ahhoz tehát, hogy minél könnyebben hozzájussunk, várjuk meg, míg tökéletesen érett lesz.
- Hosszanti irányba vágjuk körbe, egészen a magig behatolva.
- A két fél avokádót válasszuk le a magjáról.
- A magot a kés segítségével távolítsuk el.
- Az avokádó húsát egyszerűen kanalazzuk ki a héjából.