Van, aki szerint szentségtörés a legegyszerűbb utat választani, ha sütiről van szó, mi viszont azt valljuk, hogy egy kevésbé bonyolult receptből is kisülhet valami nagyszerű. Így van ez a bögrés süteményekkel is, amiket nem kell lenézni csak azért, mert pikk-pakk elkészülnek, és nem igényelnek kifinomult cukrásztudományt. Nem kell sem számolgatni, sem a konyhamérleggel vacakolni, csak keversz, sütsz, és kész.
(Extra tipp: a bögrés süti a laza háziasszonyok legjobb barátja, mivel itt kimondottan hátrányt jelent, ha a lisztet és a cukrot akkurátusan, tárolókba ömlesztve tartod, és onnan próbálod kimeregetni a sütihez. A leggyorsabb és egyben legtisztább megoldás ebben az esetben az, ha az eredeti zacskóból töltöd az etalonként szolgáló bögrébe az alapanyagokat.)
Kakaós bögrés süti
Hozzávalók
- 3 bögre liszt (2,5 dl-es bögrével számolva)
- 1 bögre cukor
- 1 bögre napraforgóolaj
- 1 bögre szénsavas ásványvíz (szóda)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 pohár apróra tördelt csokoládé (el is hagyható)
Elkészítés
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
- Amíg száraz a bögre, mérd ki egy tálba a lisztet, majd keverd hozzá a sütőport és a kakaóport.
- A tojásokat egy másik tálban keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, add hozzá az olajat és az ásványvizet (szóda is jó), majd több részletben keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót.
- Ha feldobnád apróra vágott csokival, akkor azt most forgasd bele a tésztába.
- Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és öntsd bele a tésztát.
- Told a forró sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd készre. Ha szeretitek, a tetejét megszórhatod porcukorral.
Bögrés mákos (vagy diós)
Hozzávalók
- 1 bögre liszt (2,5 dl-es bögrével számolva)
- 1 bögre cukor
- 1 bögre darált mák vagy dió
- 1 bögre tej
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 1 db citrom héja
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj megolvasztva
Elkészítés
- Melegítsd fel a sütőt 170 fokra.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a mákot (diót) és a sütőport.
- A tojást, a cukrot és a vajat keverd habosra, reszeld bele a citrom héját, majd öntsd hozzá a tejet, ezután több részletben dolgozd össze a száraz hozzávalókkal.
- A tésztát simítsd bele egy 20×30-as tepsibe (készülhet tortaformában is!), majd told a sütőbe. Körülbelül 35 perc alatt készül el, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.
- Extraként kettévághatod, és megkenheted meggylekvárral, mint egy tortát, a tetejét pedig leöntheted olvasztott csokival.
Kókuszos bögrés
Hozzávalók
- 2 bögre liszt (3 dl-es bögrével számolva)
- 3/4 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 3/4 bögre tejszín
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 15 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
- Mérd ki a lisztet, és keverd bele a sütőport.
- A tojásokat keverd habosra 1/2 bögre cukorral, add hozzá az olvasztott vajat és a tejet, majd több részletben dolgozd bele a sütőporral elkevert lisztet.
- Töltsd egy kivajazott tortaformába a tésztát, majd szórd a tetejére a kókuszreszeléket és a megmaradt cukrot.
- Körülbelül 20 perc alatt sül meg, de a biztonság kedvéért végezz tűpróbát. Ha letelt az idő, egyenletesen eloszlatva öntsd a meleg süti tetejére a tejszínt.