A menüt úgy állítottuk most össze, hogy ne kelljen sok időt tölteni a konyhában, és akár még strandolás mellett is el tudjátok készíteni, de lehet, hogy az lesz a legjobb, ha a levest, a sütit és a fagyit még ma este gyorsan elkészítitek, így a hétvégére már tényleg alig marad valami.
Málnaturmix
Hozzávalók:
- 50 dkg friss málna
- 2-3 evőkanál méz
- 1 evőkanál citromlé
- 5 dl natúr joghurt
Az alapanyagokat egy mérőedénybe tesszük, és botmixerrel turmixoljuk.
Spanyol zöldségleves (gazpacho)
Hozzávalók:
- 50 dkg érett paradicsom hámozva, kimagozva, kockára vágva
- 2 dl paradicsomlé
- 10 dkg kígyóuborka meghámozva
- 2 db kaliforniai zöldpaprika
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál lime-lé
- 2 dl extra szűz olívaolaj
- 1 dl borecet
- 5 dl víz
- só, bors
- 2 szelet fehér kenyér
Vágd nagyobb darabokra a zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, paprika) és a kenyeret, majd locsold meg a borecettel és egy deci olívaolajjal. Tedd a keveréket hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, és turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, kevés lime-lével.
Mascarponés rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. mascarpone
- 1 l alaplé
- 5 dkg (reszelt) parmezán
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 pohár (4 dl, más kerek szemű rizottórizs is megfelel) arborio
A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről, és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt.
Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.
Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is beválhat.
Málnás brownie
Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 100 g étcsoki
- 50 g tejcsoki
- 100 g cukor (nálam most barna cukor)
- 2 tojás
- 70 g liszt
- 25 g kakaópor
- 100-200 g málna
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.
Vaníliafagyi
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet sót
Keverőtálba öntsd a tejet és tejszínt, robotgéppel alaposan keverd össze. Add hozzá a cukrot, a vaníliát és a sót, és keverd még néhány percet, de legalább addig, amíg érezhetően feloldódott a cukor.
Ha rendelkezel fagylaltkészítő géppel, akkor öntsd bele az összekevert krémet, indítsd el a gép utasításában szereplő programot. Gép hiányában öntsd lezárható dobozba, és fagyaszd legalább 4 órán át.
Tálkákba szedve kínálhatod tejszínhabbal vagy csokoládés öntettel, de a legjobb, ha a málnás brownie-val kínálod.
Gyors nyári saláta
Hozzávaló:
- 1 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 db uborka
- 10 dkg feta
- 4 ek. fehérborecet
- 10 dkg rukkola
- 6 ek. olaj
- csipetnyi só
A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukkolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához. TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (ld. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.