Gasztro

Hétvégi menü: a padlizsánkrémlevestől a barackos túrós rétesig

Lecsapunk a kezdődő padlizsánszezonra, és főzünk egy izgalmas krémlevest. Utána cigánypecsenye, majd barackos-túrós rétes jön.

Az élet egyik nagy igazságtalansága, hogy pont akkor (nyáron) terem a sok finom alapanyag, zöldség és gyümölcs, amikor a forróság miatt semmi kedvünk bekapcsolni a tűzhelyet. Az élet azonban mindig kompenzál: nevezzük ezt a hétvégét nyugodtan kárpótlásnak, és használjuk ki gyorsan az elviselhető hőmérsékletet! Ki sem fogjuk kapcsolni a sütőt egész délelőtt.

Persze az időjárás a bográcsozáshoz is tökéletes, ha éppen ahhoz támad kedvünk. Vérmérséklettől függően készíthetünk bográcsban csülkös babgulyást vagy lecsót, de ha éppen nem adódik társaság, irány a konyha, és örüljünk a padlizsánnak! Úgyis nyakunkon a szezon, ideje bemelegíteni rá.  

Kezdetnek egy nagyon izgalmas ízű padlizsánkrémlevest készítünk. Olaszmániás pestóimádók előnyben, mert az lesz a levesbetét, de anélkül is megállja a helyét ez a leves. És ha már itt tartunk, lehetőleg ne csak két padlizsánt süssünk meg, hanem pakoljuk vele tele a sütőt, és a maradékból készítsünk padlizsánkrémet.

Másodikfélének előkapjuk a jó öreg cigánypecsenyét, ami semmiképpen sem egy diétás fogás, viszont házias és finom, ráadásul paradicsomsalátával a legjobb, aminek szintén pont itt van az ideje. A körettel nem bajlódunk sokat, egyszerű tört krumpli lesz, ami ügyesen felszívja a szalonnás tarja zsírját.

Desszertnek pedig szintén a szezon egyik nagy áldását, a sárgabarackot használjuk: barackos-túrós rétes készül.

Padlizsánkrémleves

A padlizsán az egyik kedvenc gyümölcsöm (vagy zöldségem, nekem mindegy, ezen nem fogunk összeveszni). Azt szeretem benne, hogy egy valóságos íz-Pom Pom: bármivé át tud változni, attól függően, hogy mivel ízesítjük. Most éppen egy mediterrán hangulatú levessé alakul – ez a recept konkrétan Izraelből származik, habár az olasz pesto mint levesbetét mindenképpen némi gyanakvásra ad okot. Sebaj, a lényeg, hogy finom és egyszerű.

Mediterrán padlizsánkrémleves (Fotó: Profimedia / Alamy)

Mediterrán padlizsánkrémleves (Fotó: Profimedia / Alamy)

Hozzávalók

  • 2 közepes padlizsán
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l víz vagy zöldségalaplé
  • 2 bazsalikomlevél
  • fél kk. oregánó
  • olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • tálaláshoz néhány ek. tejföl és pesto

Elkészítés

  1. Hosszában félbevágjuk a padlizsánokat, megkenjük őket olajjal, és betesszük a sütőbe. 180 fokon addig sütjük, amíg meg nem puhul a húsuk.
  2. Amikor kész, a hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük, végül hozzáadjuk a fokhagymát, majd belekanalazzuk a padlizsánt is. Feltöltjük a vízzel (alaplével), hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk, és tíz percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük.
  3. A tejfölt és a pestót tálaláskor kanalazzuk bele.

Cigánypecsenye

A cigánypecsenye az egyik legegyszerűbben elkészíthető, mégis legfinomabb húsétel. A tarja sosem szárad ki sütéskor, ami a kezdő háziasszonyoknak is remek hír, a sült szalonna zsírja pedig külön gondoskodik róla, hogy semmi zűr ne lehessen a húsunk állagával, sem pedig az ízével.

Cigánypecsenye (Fotó: Nosalty)

Cigánypecsenye (Fotó: Nosalty)

Hozzávalók

  • 8 szelet tarja
  • 8 szelet füstölt szalonna
  • 8 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors és fűszerpaprika
  • olaj

Elkészítés

  1. A szalonnaszeleteket a bőrig bevágjuk egy centinként, mintha zongorabillentyűket szeretnénk készíteni. Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, majd belehelyezzük a szalonnaszeleteket, és gyönyörködünk, ahogy sülés közben szétnyílnak, és kakastaréjjá változnak.
  2. Közben a tarjákat az öklünkkel kissé kinyomkodjuk, megdolgozzuk mintegy a hús rostjait. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük őket kevés zúzott fokhagymával.
  3. Amikor kisült a szalonna, kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron kisütjük a fűszeres tarjaszeletek mindkét oldalát.
  4. Végül rákenjük a húsokra a maradék zúzott fokhagymát, rájuk helyezzük a kakastaréjokat, és ízlés szerint megszórjuk őket fűszerpaprikával.
  5. Tört krumplival és paradicsomsalátával tálaljuk.

Barackos-túrós rétes

Rétest sütni mindig jó döntés, különösen manapság, amikor már senkinek eszébe sem jut, hogy otthon, kézzel nyújtsa a lapot. Mondjuk a barátnőmnek igen, ő szokott ilyesmivel foglalkozni, de neki olyan kézügyessége van, hogy akár a Taj Mahalt is megformázza löszből, ha úgy adódik. De mi ilyesmivel nem bajlódunk, hanem előkapjuk a kész, bolti réteslapot. Ha szénhidrátszegény diétán vagyunk, akkor teljes kiőrlésűt, cukor helyett pedig valamilyen édesítőszert használunk – na, ez a másik, amiért a rétes akkora barátom.

Ezúttal egy klasszikus barackos-túrós rétes készül, mi más, amikor idén csak úgy zúdul ránk a jóféle sárgabarack?

Barackos-túrós rétes (Fotó: iStock)

Barackos-túrós rétes (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 1 csomag réteslap (9 lapos)
  • 5 dkg vaj a kenéshez
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 12 dkg cukor (vagy édesítőszer)
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg sárgabarack
  • 1 csipet só
  • 1 marék zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. Elővesszük a hűtőből a réteslapot. Még nem bontjuk ki, csak pihentetjük, közben elkészítjük a túrótölteléket, a barackokat pedig kimagozzuk, félbe-negyedekbe vágjuk.
  2. A túrót megkóstoljuk, hogy nem túl érett-e az íze, mert az elrontaná a sütit. Ha elégedettek vagyunk, beletesszük a késes robotgépbe. Hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, vaníliát, tojást, sót, és jól összedolgozzuk.
  3. Most felbontjuk a réteslapot, és az első lapot kiterítjük egy tiszta konyharuhára. Megkenjük olvasztott vajjal, rátesszük a következő réteget, ezt is megkenjük. A felső réteg aljára egy csíkba zsemlemorzsát szórunk vékonyan, majd rákanalazzuk a töltelék harmadát úgy, hogy a széleken kihagyunk pár centit. A túrótöltelékre ráhelyezzük a fél vagy negyed sárgabarackokat, majd felhajtjuk a réteslapok széleit, és a konyharuha segítségével feltekerjük őket.
  4. Ugyanezt megismételjük a második és a harmadik három réteslappal is.
  5. Amikor mindhárom tekercs elkészült, rátesszük őket egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, megkenjük a tetejüket is olvasztott vajjal, és betoljuk a 180 fokosra felmelegített sütőbe. Látszani fog a rétes tetején, hogy mikor van kész.

Langyosan vagy hidegen szeletelhetjük, a tetején porcukorral tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top