Túl macerásnak tartod a lekvárfőzést? Most mutatunk egy módszert, amellyel egyáltalán nem az! A kulcsszó: a pektin. A por alakban kapható, növényi pektin pillanatok alatt megköti a vizet, cukorral együtt pedig zselészerű állagot hoz létre – így a pektinnel készült lekvár inkább a dzsemre hasonlít. Barackszezon lévén, lássuk, hogyan készíthetünk vele isteni barackdzsemet!
Hozzávalók:
6 db 2 dl-es üveghez
- 1 kg őszibarack
- másfél csésze cukor
- 3 ek. citromlé
- 1 csomag pektin
- 3/4 csésze víz
Elkészítés:
- Hámozd meg a barackot, és pürésítsd egy krumplinyomóval vagy egy villával.
- Add hozzá a cukrot és a citromlevet, keverd össze, majd tedd félre.
- A pektint keverd össze a vízzel, és forrald fel. Hagyd 1 percen át forrni, majd keverd a barackhoz. Alaposan keverd össze, egészen addig, amíg el nem kezdi besűríteni a pürét (kb. 3 percig).
- Öntsd a dzsemet az üvegekbe, zárd le őket szorosan, majd 24 órán át hagyd szobahőmérsékleten állni. Ezután tárold a dzsemet a mélyhűtőben, ha pedig fogyasztanád, tartsd a hűtőben (fagyasztóban akár 1 évig is eláll, míg a hűtőben 1 hétig tárolható).