nlc.hu
Gasztro

Lekvárt főzni öröm: hagyományos, cukormentes és zöldséglekvár receptek

A saját lekvárunk íze is jobb: sok-sok hasznos tippünk és receptünk lekvárfőzéshez!

Íme, sok-sok segítség a most aktuális befőzéshez: őrizzük meg az érett, ízletes gyümölcsök ízét a hideg hónapokra! Gyümölcsök sora érik most.

Szeptember-októberben szezonális gyümölcsök tucatja áll rendelkezésünkre, hogy ízüket megőrizzük az év hosszabb, frissgyümölcs-mentes időszakára, hiszen egészen májusig csak az alma, a körte és az igen fanyar ízű naspolya terem meg itthon.

Most készülhet lekvár almából, őszibarackból és nektarinból, szilvából és ringlóból, málnából, áfonyából, bodzából és csipkebogyóból, körtéből, fügéből és szőlőből, később pedig majd birsalmából is. Összeállításunkban abban szeretnénk segíteni, hogy sikerélmény legyen a befőzés a konyhai főzési, pihentetési, tárolási trükköktől egészen az egyes lekvárfajták által igényelt bánásmódig.

Miért fontos a széles szájú tölcsér? Mit jelent a száraz dunszt? Miért fontos megfordítani az üvegeket? Milyen harmonizáló ízpárjai vannak a sárgabarack- és szilvalekvárnak?

Befőzés másként: így lesz a legfinomabb a lekvárod!

Szilvalekvárfőzés

Szilvalekvárfőzés / Fotó: lucentius, Getty Images

Ez az a lekvár, amit ha megbontunk, nem sokat kell majd hűtőben tárolni. Igazi mézédes csemege. Ez a recept minden fakszni nélkül mutatja meg, hogy készül ez az igazi otthoni klasszikus.

A tökéletes házi őszibaracklekvár receptje

A lazább textúrájú őszibarackból meglepően gyorsan el is készül a lekvár, egy óra sem kell neki. Ahogyan cukor sem feltétlenül!

Befőzés: így készíts mindenmentes őszibaracklekvárt

Három kilogramm sárgabarack és semmi más! Egy tökéletesen egyszerű recept sok-sok tippel, hogyan tehetünk el hozzáadott cukortól mentesen a sárgabarackot.

Befőzés: így készül a mindenmentes sárgabaracklekvár

Baracklekvár

Baracklekvár praktikus kisebb üvegekben / Fotó: Kathrin Ziegler, Getty Images

Megfogadásra érdemes befőzési tanácsaink után igazi ínyenc receptek: levendulás sárgabaracklekvár, rozmaringos körtelekvár és házi őszibaracklekvár.

Készíts lekvárt, hálás leszel magadnak ezért még télen!

Házi levendulás sárgabaracklekvár

Levendula és sárgabarack: két jó barát / Fotó: Anjelika Gretskaia, Getty Images

A szilvalekvár klasszikus módon is készül cukormentesen, így a cukormentes diétát tartók jó barátja. Az a sűrű, szinte fekete massza aztán nemcsak a kenyér és a sütemények ízesítője, hanem kiválóan illik szárnyashúsok töltelékébe is.

Befőzés: készíts mindenmentes házi szilvalekvárt

A szilvalekvár nem feltétlenül igényli tehát a cukrot, de ha nem arra a bizonyos mély gyümölcsízre vágyunk, akkor maradjunk a cukrozott lekvárnál. Hoztunk egy igazi nagyireceptet – gourmet extrák nélkül.

Befőzés: készítsd el a nagyi legfinomabb szilvalekvárját

A fahéjas szilvalekvár sajátossága, hogy egyetlen kanál lekvárban egy jól sikerült szilvás gombóc íze elevenedik meg. Aki nem hiszi, főzze utánunk!

Befőzés: készíts különleges fahéjas szilvalekvárt

Szilvalekvárfőzés

Szilvalekvárfőzés / Fotó: Jan Mach, Getty Images

A körtére elsősorban befőttként gondolunk, pedig ez a rostokban gazdag gyümölcs kiváló lekváralapanyag. Különösen, ha a fahéjon és citromleven kívül egy kis (igazi) vanília is megy bele…

Befőzés: fahéjas körtelekvár – nem ettél még ennél finomabbat

Sokak szerint a fanyarkás gyümölcsökből születnek a legizgalmasabb ízű lekvárok, hiszen az édes gyümölcsízt feldobja egy kis savanykás plusz íz. Az áfonya és csipkebogyó is izgalmas alapanyagok.

Befőzni menő: 8 tuti ribizlilekvár

Ribizlilekvár

A kis magok a legjobbak benne / Fotó: Westend61, Getty Images

Végül egy formabontó recept, hiszen mint tudjuk, a cukkininek nagyon is jól áll az édes íz is. Az ilyenkor már méretesre növő, nagy húsú, vastag héjú cukkiniből készülhet jóféle lekvár is. Gyerünk!

Süssünk sütit, főzzünk lekvárt cukkiniből!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top