Tévedés azt gondolni, hogy a sütés nélküli desszertek nem az igaziak: akár tortát is készíthetsz, méghozzá nem is akármilyet! Ha tehát édességre vágysz a kánikula kellős közepén, nyugodtan lépj túl a dobozos jégkrémen!
Joghurtmisu, azaz joghurtos tiramisu
Hozzávalók
A joghurtos krémhez:
- 300 g görög joghurt
- 1 evőkanál porcukor
- 100 ml jól behűtött habtejszín
A gyümölcsös öntethez:
- 200 g bogyós gyümölcs (friss híján a fagyasztott is megteszi)
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál cukor
Az összeállításhoz:
- 1 csomag babapiskóta
Elkészítés
- Tedd egy kis edénybe a friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, add hozzá a cukrot és a vizet, majd forrald 5 percig folyamatosan kevergetve. Ha elkészült, szűrőn törd át (magtalanítás), és az így kapott öntetet hagyd langyosra hűlni.
- A joghurtos krém elkészítéséhez verd kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan forgasd bele a porcukorral elkevert görög joghurtba.
- Hogy igazán mutatós legyen, rétegezd poharakba a krémet és a gyümölcsöntetben megmártózott babapiskótát (ez a mennyiség négy pohár megtöltéséhez elegendő). Legalulra tegyél egy kis joghurtos krémet, helyezz rá „méretre vágott” babapiskótát, majd ismét kerüljön rá krém. Ha marad, a tetejére pöttyözhetsz a gyümölcsöntetből, vagy rámorzsolhatsz egy kis babapiskótát. Tedd hűtőbe egy órára!
- Mentalevéllel és friss gyümölccsel díszítve lesz tökéletes az összkép, de ezek nélkül is jól mutat.
Gyümölcstorta sütés nélkül
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 250 g zabkeksz
- 150 g vaj
A krémhez:
- 150 g mascarpone
- 150 g krémsajt
- 100 ml jól behűtött habtejszín
- 40 g porcukor
A tetejére:
- 1 nektarin
- 1 kivi
- 100 g áfonya
- 100 g málna vagy más bogyós gyümölcs
Elkészítés:
- Az alap – ami egy 22 cm átmérőjű formához ideális mennyiség – elkészítéséhez késes robotgéppel őröld finomra a kekszet, majd öntsd hozzá az olvasztott vajat, és keverd össze alaposan. (Ha nincs késes aprítód, akkor sem kell csüggedni, egy zacskóba téve akár klopfolóval vagy mozsárban is morzsásíthatod a kekszet!)
- Egy piteformát bélelj ki folpackkal úgy, hogy a szélein is túllógjon (így tudod majd szépen kiemelni a formából a kész tortát), majd egyenletesen oszlasd el benne a vajas kekszmorzsát. 20-30 percre tedd hűtőbe.
- A krém elkészítéséhez verd kemény habbá a tejszínt, egy másik tálban pedig dolgozd össze a mascarponét, a krémsajtot és a porcukrot. Ha szépen összeállt, forgasd bele a tejszínhabot is.
- Az így kapott krémet kanalazd a kihűlt kekszalapra, simítsd el a tetejét, majd dekoráld az alaposan megmosott, vékony szeletekre vágott nektarinnal és kivivel, valamint a bogyós gyümölcsökkel – a díszítést természetesen ízlésednek és kreativitásodnak megfelelően kedvedre változtathatod. Fogyasztás előtt pihenjen legalább egy órát a hűtőben.
Jeges csoki
Hozzávalók:
- 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 300 ml habtejszín
- 6 evőkanál sűrített tej
A díszítéshez:
- Tejszínhab, reszelt csokoládé, fahéj vagy gyümölcsök
Elkészítés:
- A csokit törd kisebb darabokra, és gyakran kevergetve vízgőz felett olvaszd fel.
- Amikor langyosra hűlt, több részletben öntsd hozzá és jól keverd el a tejszínt (nem kell habbá verni) és a sűrített tejet.
- Öntsd poharakba, és tedd hűtőbe 1 órára, fogyasztás előtt pedig csinosítsd tejszínhabbal, reszelt csokival vagy fahéjjal.