Gazdiképző
Szponzorált tartalom

Hat dolog, amit mindenképp szerezz be a tavaszi kutyasétáltatós időszakra

Végre beköszöntött az igazi tavasz, a jó időnek pedig nem csak a motorok és a kerékpárok szerelmesei, hanem mi, kutyások is örülünk. Nem is kicsit.
kutyasétáltatás gazdi gazdiképző

Leginkább azért, mert mostantól néhány hónapig végre nem kell aggódnunk a korai sötétedés, a zimankó, vagy a jégpályává vált sétáltatóhelyek miatt, és így nem csak a kötelező egészségügyi séta kedvéért mozdulunk majd ki kedvencünkkel.                                                                                     

Kutyás szemmel különösen szép időszak ez, elvégre a futtatók, a népszerű sétáltatóhelyek, a parkok és az erdők is megtelnek boldogan futkorászó, folyton szimatoló, szünet nélkül csóváló négylábúakkal, akiket immár nem sürget a póráz végén didergő, cidriző morcos gazdi. Csakúgy, mint a kutyások többsége, mi is alig vártuk már ezt az időszakot; hogy végre kiszabadulhassunk a négy fal közül kedvencükkel, egy mentett uszkár–puli keverékkel, aki nagy szerencsénkre imád erdőben sétálni, felfedezni, és külön öröm számára, ha mindeközben még egy kicsit hegyet is mászhat.

Így talán nem is csoda, hogy az első meleg márciusi hétvégét a Pilisben töltöttük, egy jó kis kutyás kirándulással. Ám még mielőtt nekiindultunk volna, fel is kellett készülnünk erre a bizonyos kirándulásra. Van ugyanis néhány dolog, ami nélkül nem érdemes és nem is szabad nekivágni a kalandnak. És itt most határozottan nem a nyakörv–póráz kombóra gondolok, hanem: 

Kullancs ellen védekezés

Számunkra a kirándulás első és legfontosabb kelléke a kullancs elleni védelem volt. Egyrészt mert nem szeretnénk, ha kedvencünket leterítené bármilyen, kullancs által terjesztett fertőzés, másrészt mert a hosszú, tömött bundájában sokszor még a gyakorlott szem se igen veszi észre az élősködőt. Szóval, ha egyszer már van választásunk, mi inkább megelőzünk. 

Már csak azért is, mert legyen bármilyen kora tavasz is, a természettel együtt mostanra már a vérszívók is aktivizálták magukat, hogy aztán a még épp csak előbújó fűszálakon és a bokrok ágain várják meg, míg felbukkan a számukra éppen megfelelő áldozat. Ezért nagyon fontos, hogy már idejekorán, még a tavaszi séták előtt megfelelő védelmet biztosítsunk kedvencünknek. Például a kullancsok ellen.

A vérszívókról jó, ha tudjátok, hogy több, a kutyákra is veszélyes betegséget terjesztenek: a könnyen halálossá váló babézia mellett, Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást, valamint vérzéses kullancslázat is. Szerencsére több, jól bevált módszer is van, amivel megvédhetjük kedvencünket a kullancsoktól: nyakörv, spot on csepp, tabletta. Mivel minden kutya más, minden gazdinak az állatorvosát megkérdezve kell eldönteni, hogy kedvencének melyik módszer a legmegfelelőbb. 

Chip és biléta

Mielőtt nekivágtok a túrának, mindenképp ellenőrizzétek le, hogy a kedvencetekben lévő chipben aktuálisak-e a tárolt információk. Nem árt felkészülni ugyanis arra az eshetőségre sem, hogy kedvencünk egy érdekes, új szagot követve esetleg olyan messzire kóborol, ahonnan nem talál vissza hozzánk. Nem lehet eleget hangsúlyozni azt sem, hogy a nyakörvön legyen biléta a kutya nevével és a gazdi elérhetőségeivel, hogy a megtaláló minél hamarabb vissza tudja juttatni.

Jutalomfalat

Az elkóborlást könnyedén meg tudjuk akadályozni, ha van nálunk megfelelő mennyiségű jutalomfalat. Olyan, aminek kutyánk nem tud ellenállni. A kedvenc kajája mindig elég motivációt jelent majd számára, hogy ne veszítsen minket szem elől, és az első hívó szóra visszatérjen hozzánk. 

Vizes palack

A téli hónapok rövid sétái után hajlamosak lehetünk megfeledkezni a megfelelő folyadékpótlásról. Egy hosszabb tavaszi séta esetében azonban mindez már elengedhetetlen, épp ezért mindig legyen nálunk víz, és ha mód van rá itató is, hogy a kutyusunk még csak véletlenül se száradjon ki az önfeledt rohangálásban.

Labda

Lehet, hogy a kutyusodnak már egy hosszú séta is elég a boldogsághoz, de ha azok közé tartozik, akik nem érik be ennyivel, érdemes jó előre felkészülni. Vidd magaddal a kedvenc lasztiját, hogy a téli tunyulás után végre igazán le tudd őt fárasztani. Egy kiadós rohangálás nem csak a testének, de a lelkének is jót tesz. A hazatérés után pedig külön öröm lesz majd nézni, ahogy a kiadós vacsora után elterül fekhelyén, és nyugodtan szuszogva mélyen alszik. 

Kakizacsi

Ezt ugyan említeni sem kellene, hiszen egy gazdinál mindig van valahol készenlétben ürülékfelszedésre alkalmas zacskó. Igen, még akkor is, amikor éppen nem sétáltat kutyát. Ezzel együtt érdemes odafigyelni rá, hogy még csak véletlenül se hagyjuk otthon, ami meglepően könnyen előfordulhat, amikor izgatottan készülsz a szezon első, igazi nagy sétájára.

Támogatta a Foresto és az Advantix

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top