Gazdiképző
Szponzorált tartalom

Arra is készülj fel, amiről azt gondolod, elképzelhetetlen – tanácsok kezdő kutyatartóknak

Gazdi lettél? Gratulálunk! Életed minden bizonnyal legizgalmasabb, legszebb, de ezzel együtt, minden túlzás nélkül, legidegtépőbb időszaka veszi kezdetét. Íme, néhány hasznos tipp, amivel az első időszakban garantáltan megspórolsz néhány ősz hajszálat!
gazdi gazdiképző kutya örökbefogadás

„Ha minden jól megy, évente csak egyszer megyünk majd állatorvoshoz.” Sose fogom elfelejteni ezt a mondatot, ez volt ugyanis az első, amit közvetlenül azután mondtam a férjemnek, hogy örökbe fogadtuk az első közös kutyánkat. Sose felejtem el, mert ma már tudom: elképesztően naiv voltam akkor, amikor ez a mondat elhagyta a számat. Leginkább azért, mert mi már az örökbefogadást követő első hónapban ott dekkoltunk az állatorvosnál – kétszer is. Először mert toklász ment a kutyánk fülébe (egész addig nem is tudtuk, hogy ilyen létezik), másodszor pedig, mert csomagolással együtt bezabált három Sport szeletet (amit a konyhapultról lopott el).

Szóval, ha gyakorló gazdiként tanácsot kellene adnom azoknak, akik csak most lettek gazdik, akkor az egész biztosan ez lenne: arra is készülj fel, amiről azt gondolod elképzelhetetlen, amire álmodba se gondolnál, hogy bárki megcsinálná. A kutyád meg fogja. És nem akarlak elkeseríteni, de a következő 10-15-20 éved ugyanis egész biztosan az ilyen, és ehhez hasonló történésekről, no, és persze azok menedzselgetéséről fog szólni. Hogy megkönnyítsük az első euforikus, de ezzel együtt bizonytalan időszakot, összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amit minden leendő és már gazdinak érdemes tudnia:

1.      A kutyád nem ember!

Hogy, de ez nyilvánvaló? Ne hidd! Ez ugyanis az egyik leggyakoribb hiba, amit a gazdik elkövetnek, és ezzel együtt a legtöbb feszültség forrása is. Nem azzal van a baj, ha a gazdi családtagként kezeli kutyáját, akik egyébként híresek arról, hogy átlagon felüli az alkalmazkodókészségük, és bármilyen „falkában” könnyen megtalálják a helyüket, baj akkor van, ha a gazdi emberi tulajdonságokkal ruházza fel kedvencét.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy nem tartasz attól, hogy a kedvenced esetleg megsértődik majd rád, ha a helyére küldöd, vagy épp megszidod azért, mert rosszalkodott. Vagy azt, hogy nem adsz neki a csokidból, csak mert olyan bánatosan néz. Tűnjön bármilyen furcsának is, a kutyák nagy többsége szereti, mi több, igényli az egyértelmű szabályokat, épp ezért hálásak azért, ha a gazdi biztosítja számukra azt a keretrendszert, amiben mozoghatnak, és leveszi a vállukról az „irányítás” terhét.

2.      Kutyasuli!

Gyakori tévhit, hogy a kutyák a kutyaiskolában olyan, kvázi felesleges „produkciókat” tanulnak, amikre nincs szükségük a mindennapi, boldog élethez. Tévedés. A kutyák rengeteg hasznos dolgot tanulnak a kutyaiskolában az alap engedelmességi feladatoktól (amilyen a behívás, vagy a lábnál követés), egészen a társas viselkedésig, ami mind elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvencünk kiegyensúlyozott életet élhessen.

A kutyasuli mégsem csak emiatt fontos. Hanem azért, mert a kutyus mellett a gazdit is képzi: többek között arra, hogyan legyen igazi falkavezér, hogyan kommunikáljon hatékonyan kedvencével, és igen, arra is, hogyan legyen jó gazdi. A suliban a közös nyelv, az összhang kialakítása az igazi cél, ami nélkül nincs jó kutya–gazdi kapcsolat.

3.      Védekezz!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni! Már csak azért sem, mert újsütetű családtagod mágnesként vonzza a legkülönbözőbb élősködőket és vérszívókat, akik ellen a megelőzés a létező leghatékonyabb megoldás. Lássuk be, ahelyett, hogy heteken keresztül naponta samponozod a kutyád, mert bolhás lett, vagy álmatlanul hánykolódsz, és a babézia tüneteit nézegeted az interneten, csak mert találtál a kutyádban egy kullancsot, sokkal egyszerűbb, ha már szezon előtt gondoskodsz arról, hogy a vérszívóknak esélyük se legyen.

A jó hír az, hogy ma már van nyakörv, csepp és tabletta is a célra, szóval még választhattok is, melyik számotokra a legkényelmesebb, és persze leghatékonyabb megoldás.

5.      Neki is van érzelmi batyuja!

Ha a kedvencedet menhelyről fogadtad örökbe, tartsd észben, hogy előtted volt egy olyan élete, aminek te nem voltál része. Nem tudhatod, hányszor törték össze a szívét, hogy mit élt át, és min ment keresztül, míg egymásra nem találtatok. Lehet, hogy összerezzen a hangos szóra, bepánikol, ha magára hagyod, és még az is lehet, hogy minden egyes alkalommal morogni fog rád, ha megpróbálod megölelni.

Ha menhelyi kutyát fogadsz örökbe, a kulcsszó a türelem, az elfogadás és az, hogy tisztában vagy azzal, hogy kedvenced érzelmi batyuval költözött az életedbe, amit csakis és kizárólag a feltétel nélküli szereteted tud majd feledtetni vele.

Támogatta a Foresto és az Advantix

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top