Gazdiképző
Szponzorált tartalom

Sose hagyd magára a kutyádat az élősködőkkel!

Kutyatartókat kérdezünk, mivel védik a kutyájukat a kullancsok, paraziták ellen – kinek mi segített leginkább?

Négy éve épp államvizsgára készültem a jogi karon, így két hét szabadságot vettem ki, hogy a könyveimmel és a vizslámmal, Zoéval elbújjak egy vidéki házban, és csak kutyasétáltatással szakítsam meg a folyamatos tanulást.

Reggeltől estig bújtam a könyveket, de minden délután másfél-két órát futottunk, bóklásztunk a környéken Zoéval, a kora nyári melegben gyakran a közeli folyópart felé vettük az irányt. Már egy hete zajlott az intenzív tanulás, amikor feltűnt, hogy a kutyám egyre furcsább lett. Tekintete sokszor elrévedt, nem ugrott fel, ha valaki elbiciklizett a ház előtti járdán. Nem ismertem rá.

Fotó: Thinkstock

Aznap délután már tudtam, folyópart helyett a környékbeli állatorvosi rendelőt keressük fel, ahol rögtön azzal fogadtak, hogy milyen kullancs elleni védekezést alkalmazok a kutyánál és vizeletmintát vettek. Az állatorvosnő sejtése beigazolódott, Zoé babéziás, de még épp időben érkeztünk.

Onnantól kicsit megváltozott a vizsgára készülésem, miután napjaimat egy állatorvosi rendelőben töltöttem, ölemben a jegyzeteimmel, mellettem a kutyámmal, akibe folyt az infúzió és minden cseppel tért vissza belé az élet. Már egyáltalán nem a vizsga miatt izgultam, hanem azért, hogy Zoé felgyógyuljon.

Zoé végül teljesen felgyógyult, a járdán biciklizők többé nem tudnak észrevétlenül áttekerni a ház előtt, az orvos pedig a lelkemre kötötte, hogy legalább egyféle, de, ha lehet, több módon védekezzünk az élősködők ellen.

Léteznek cseppek, amelyeket mindig testsúlynak megfelelően kell adagolni, mert ha túl kevés kerül a kutya nyakára, akkor az élősködők könnyen ellenállóvá lesznek, így pedig mit sem ér az egész védekezés.

Kullancs által terjesztett betegségek

Lyme borreliosis (Lyme-kór):

Az egész szervezet betegsége. Fő tünetei: kokárdaszerű borpír, láz, „nyári influenzaszerű” állapot, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi-és izomfájdalom, szívritmuszavar stb. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását.

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agy¬hártyagyulladás):

Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti

Babesiosis

A babesia nevű kórokozó egy egysejtű vérélősködő, mely a kutya vörösvértesteit támadja meg. A babesiosis jól ismert, kullancs által terjesztett parazitózis, melynek klinikai lefolyása változatos lehet. Legjobban ismert a klasszikus szövődménymentes forma. Klinikai tapasztalatok alapján a betegség három megjelenési formáját lehet elkülöníteni (akut, klasszikus, krónikus).

Akut lefolyású babesiosis tünetei

Hirtelen jelentkező magas láz (40-41 °C), nagyfokú elesettség, lép megnagyobbodás, szabad szemmel látható vérfesték vizelés még nincs.

„Klasszikus” lefolyású babesiosis

Lázas állapot 2-3 napig, lép megnagyobbodás, vérfogyottság, citromsárga nyálkahártyák, vérfesték vizelés, „gyengülő” veseműködés.

Krónikus lefolyású babesiosis

Hetekig tartó váltakozó lázas-láztalan állapot, enyhe fokú vérfogyottság, lép megnagyobbodás. Vérfesték vizelés nem tapasztalható. Az ok kétféle lehet, vagy az immunrendszer „lépést” tart a fertőzéssel vagy egy másik típus a kiváltó ok. Ez utóbbi kórokozót (ún. „kisbabesia”) szórványos esetben, hazánkban is diagnosztizáltuk. Forrás: Felelős Állattartás

 

Mostanában, ha kutyásokkal találkozom, igyekszem érdeklődni, kinél mi vált be. 

Ádám, a képszerkesztőnk Milával, egy 9 éves border collie-val él. „Rengeteget kirándulunk, mert a fajtájából adódóan sok mozgásra van szüksége, így gyakran van kitéve a kullancsok által terjesztett betegségek veszélyeinek. Mi 2-3 éves koráig frontline cseppeket használtunk. Ezt a nyakánál kell a bőrére csepegtetni. De ez csak két hónapig nyújt biztos védelmet, így átálltunk a nyakörvre. A Foresto nem olcsó, de 8 hónapig véd a kullancsok és bolhák ellen. Évek óta használjuk és azóta nem találtunk benne kullancsot. Persze az is fontos, hogy minden kirándulás után jól átnézzük a kutyát, nincs-e rajta.

Vivienék még  fiatal kutyások, Sushi, a shiba inu alig hét hónapos. „Pont a minap vettem pipettát, vagyis csepegtető oldatot, ami egy hónapig védi a kutyát kullancsok ellen. Az állatorvosnál azt mondták, ez a leghatásosabb, főleg, hogy Sushi nem tűri meg a nyakörvet, szóval ez az egyetlen jó megoldás.

Veruséknál, ha kullancs és bolha elleni védelem, akkor ez a Bravecto tablettát jelenti. „Több mindent kipróbáltunk, többek között a nyakörvet és a spot ont is, de ez volt az, ami biztonságos is volt, kényelmes és mellette hatékony is“. Verusék kutyája egy hatéves puli-uszkár keverék, Bugac, egyrészt a nyírás után is vastag és tömött bundája, másrészt a kalandvágya miatt maradtak a tablettánál.

Ez belülről védi őt, gyakorlatilag az első vérszívással elpusztítja a vérszívókat, nincs szaga és attól sem kell félnünk, hogy Bugac esetleg fennakad a bokrok alján, ahova időről időre imád bemászkálni. A tablettában az is jó, hogy kutyabarát az íze, így nem kell trükközni azzal, hogy be tudjuk adni neki, ráadásul azt is pontosan tudjuk, meddig hatékony: egy adag három hónapig véd. Függetlenül attól, hogy bízunk a tablettában, azért egy-egy kiadósabb séta, kirándulás után, mi is rendszeresen átnézzük Bugacot a kullancsok miatt. Ez olyasvalami, amit nem lehet és nem is szabad ellustulni.

Tényleg fontos, hogy a kutyát – akár rövid-, akár hosszú szőrű – rendszeresen nézzétek át, fésüljétek ki a szőrét és ne essetek kétségbe, ha kullancsot találtok benne. Állatfelszerelési boltokban már kapható kullancscsipesz, amivel meg kell ragadni a félig a kutyában lévő élősködőt és ki kell húzni. A kullancs feje nem menetes, ezért nem szabad csavargatni, krémezni sem kell.

Támogatta a Foresto és az Advantix

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top