Gazdiképző
Szponzorált tartalom

Kutyaétlap és kutyapléd várhatja a négylábú vendéget

Egy jól szocializált kutya életének az is része lehet, ha a gazdival megy vásárolni, étterembe vacsorázni vagy nyaralni. Őket egyre több budapesti hely várja tárt kapukkal.

Szerencsére egyre több szálloda, étterem vagy kávézó tulajdonosa ismeri fel, hogy a jól nevelt kutyák jelenléte nem zavarja meg a hely üzemszerű működését. A Medián közelmúltban végzett felmérése szerint Magyarországon nagyjából három millió ember tart kutyát. Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarat.hu alapítója azt mondja, saját becslésük alapján 400-500 ezer ember viszi magával a kutyáját, ha nyaralni megy, vagy csak beülne valahova vacsorázni.

Ahhoz, hogy egy étterem vagy kávézó kutyabarát legyen, elsősorban csak jó szándék kell, a magyar szabályozás ugyanis csupán arról rendelkezik, hogy a vendégtérben tartózkodhat kutya, nincs szükség külön minősítésre.

Fotó: Pexels.com

Az már más kérdés, hogy a vendéglátóhelyek mennyire barátságosak a hozzájuk érkező négylábúakkal. Vannak, ahol csak megtűrik a vendéggel betérő kutyát, míg máshol etető-itatótállal, jutalomfalattal, ürülékfelszedő zacskóval, esetleg chipleolvasóval várják az ebeket, és még azt is jelzik, ha a közelben van egy kutyafuttató.

A szálláshelyek esetében még változatosabb a kínálat, néhány felkészült hotel kutyapléddel, kullancscsipesszel, kutyakozmetikával és állatorvossal teszi gondtalanabbá a gazdák és kutyáik pihenését. Egyre több az olyan szálláshely is, ahol a csomagár része, hogy a kutyát is megfelelő minőségű táp várja. A kutyabarát.hu-n épp ezért a napokban új szűrőfunkció segíti a keresést, hogy mindenki megtalálja a számára ideális szállást.

A tapasztalat az, hogy a jól nevelt kutyák nem zavarják a vendégeket, sem a személyzet munkáját, kimondottan ritka, hogy egy vendéglátóhely azt kéri, kerüljön le cégérükről a kutyabarát jelzés, mert nem jött be, hogy beengedik a négylábúakat.

Ádámék úgy tervezték, hogy Milát, a border collie-t mindenhová magával viszik, ahová csak lehet, ám a hiperaktív kutyával az évek során mindössze egy éppen üres óbudai kerthelyiségbe tudtak beülni, ugyanis sehol nem marad egy helyben és a pórázrángatással egybekötött nyüszítésnek nem akarták kitenni a vendégeket.

Éva viszont könnyebb helyzetben van Kittyvel, a jól szocializált belga juhásszal. „A Podmaniczky utcai Pasta Bazárba egyből beengedték Kittyt is, mi pedig azóta is törzsvendégek vagyunk. A sarokasztalt szoktuk választani, ahol a kutya be tud vackolni, és nem zavarja a többi vendéget. Az esküvői ebédünket is itt tartottuk, Kitty az asztal alatt meózta a menüt. Mivel családtag, nem is vágyunk olyan étterembe, ahová nem engedik be. Egyébként bárhová megyünk vele, természetesen engedélyt kérünk, hogy bevigyük és ez a kutya fegyelmezettségét és iskolázottságát látva nem szokott problémát jelenteni. Utána persze a cukiskodással mindenkit levesz a lábáról.

Tavaly májusban ingyen kínálta az ebeledelt: száraz tápot, kutyakonzervet vagy csontot Budapest első kutyareggelizője. A Szabadság téren lévő kávézó már 15 éve kutyabarát vendéglátóhely, de ebben a hónapban minden olyan kutyust megajándékoznak egy reggelivel, akinek a gazdája is náluk reggelizik. Terveikben szerepelt, hogy kutyaétlapot is készítenek majd.

A kutyabarát.hu minden évben szavazást indít a kutyákhoz jó fej módon álló vendéglátó- és szálláshelyekről.

A díjazottak

 

Budapesti kávézó kategória

Zsűridíj: Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Közönségdíj: Meadow Cafe

 

Budapesti étterem kategória

Zsűridíj: Vegan Love

Közönségdíj: Hari Kebab

 

Négy éve jelentette be az első pláza Budapesten, hogy állatbarát területeket alakítanak ki a vásárlótérben. Az Allee Bevásárlóközpont területére fajtától, mérettől, életkortól függetlenül kis- és nagytestű kutyák, macskák, nyulak, vadászgörények és egyéb házi kedvencek is beléphetnek és mindazon üzletekbe is bevihetők, amelyek ezt engedélyezik, és külön piktogrammal jelzik, az élelmiszert előállító és értékesítő helyiségeket, valamint az ügyfélforgalmat bonyolító hivatalos, nyilvános helyiségeket kivéve.

Elvárás, hogy a kutya pórázon közlekedjen, és jól szocializált legyen. Azt talán mondani sem kell már, hogy kizárólag chippel ellátott, veszettség ellen beoltott kutyát lehet bevinni. A szabad bejáráson túl az épület egyik kapujánál kutyaitatót is kitettek.

Mindezeken felül a pláza lehetőséget ad arra a fővárosi, illetve közelében működő segítőkutyákat képző szervezeteknek, hogy a bevásárlóközpont területén valós körülmények között, nyugodt és előre megtervezett módon teljesíthessék kiképzési és vizsgafeladataikat.

Támogatta a Foresto és az Advantix

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top