nlc.hu
Gólyahír

Felkészülés a terhességre

Így készítsd fel a tested a babavárásra!

A gyermekvállalásra érdemes tudatosan készülni nemcsak lélekben, hanem testben is.

Amikor tudatosan tervezzük a babát, akkor arra is gondolnunk kell, hogy a szervezetünket felkészítsük a fogantatásra és a terhességre. Még a gyermekvállalás előtt érdemes előre feltölteni a testünk energiaraktárait, vitaminkészleteit, amihez nem kell semmiféle nagyon különleges dolog, az életvitelen, étrenden és vitaminokon kell változtatni annyira, hogy a megfelelő környezetet hozzuk létre a baba fogantatásához.

Megbízható szakember

A babatervezés első lépése, hogy egy megbízható nőgyógyászt keresünk magunknak, akivel nyíltan és őszintén tudunk beszélgetni a fogantatásról, terhességről, a testünkben várható változásokról. A találkozás természetesen nemcsak beszélgetésből áll, hanem egy teljes körű kivizsgálást is magába foglal, melynek során kiderülhet, ha valami nem működik optimálisan a szervezetünkben a terhességhez. A további lépéseket, lehetőségeket is meg tudjuk ilyenkor beszélni a szakemberrel, hogy a tudatos gyermekvállalás jó úton haladjon.

Megfelelő étrend

Az étrend kulcsfontosságúvá válik, amikor úgy döntünk, hogy babát szeretnénk. A terhesség előtt is számít a táplálkozás, hiszen a megelőző időszakban erősítjük meg a szervezetünket, hogy felkészülten várja a fogantatást. Napi ötször, mértékletes és változatos étkezésre van szükségünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjön a testünk, és persze az sem mindegy, milyen ételekből áll az étrendünk. A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag életmódot érdemes követni, és semmiképpen sem szabad magunkat fogyókúrákkal kínozni.

Egy pár pakolja ki a zöldségeket a konyhában

A terhességre együtt kell felkészülni (Kép: Getty Images)

A legjobb választás a mediterrán étrend, ami a tévhittel ellentétben nem diéta, hanem a világ egyik legegészségesebb életmódja, illetve segítség lehet a megfelelő étrend összeállításában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR is. Az ajánlás szerint a tányérunkon lévő étel fele zöldség, illetve gyümölcs legyen, 30 százalék származzon gabonafélékből, 20 százalék pedig állati fehérjéből (hús, tejtermék, tojás). Ezenkívül figyelni kell a napi minimum nyolc pohár vízre, és a lehető legkevesebb cukor, só és zsír fogyasztására.

Mi kerül a mediterrán asztalra?

A mediterrán országokban szinte mindennap kerül az asztalra: friss zöldség, gyümölcs, vagy csak grillezve, minimálisan hőkezelve; teljes kiőrlésű gabonafélék; olívaolaj; aszalt gyümölcsök; hüvelyesek; sajt; hetente hal (szardella, makréla, magyar halak közül a busa ajánlott); vörös húsok havonta; kevés édesség.

Vitaminok

Bár a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátottságáért elsősorban a táplálkozás a felelős, mégis szükségünk lesz plusz vitaminokra, ugyanis a terhességhez fontos vitaminkészletet nem tudja felvenni a szervezet kizárólag az ételekből, ezért jó, ha kiegészítjük kismamáknak készült vitaminkészítményekkel az étrendünket. A folsav és a folsavtartalmú multivitaminok fogyasztása már a baba tervezésekor is ajánlott, ugyanis ezek segítik a sejtosztódást, és olyan fejlődési rendellenességek megelőzésére alkalmasak, mint a velőcsőzáródási problémák. Illetve a D-vitamin szedését is javasolják a szakemberek, főleg azért, mert hiánya akár meddőséghez is vezethet. A vitaminokkal kapcsolatban is érdemes a nőgyógyászt megkérdezni, mivel egyénre szabottan, a szervezetünk állapotához mérten a szakember tud minden szempontot szem előtt tartva szakszerű tanácsot adni.

Testmozgás

A vitaminok és a jól összeállított étrend mellől nem hiányozhat az egészséges életmód egyik alappillére, a rendszeres testmozgás sem. Természetesen nem az a cél, hogy fitneszbajnokok legyünk hirtelen, csupán azt szeretnénk elérni, hogy az állóképességünket jobbá tegyük, hiszen nagy szükségünk lesz rá a terhesség kilenc hónapjában. A jó hír az, hogy ehhez nincs szükség napi több óra edzőteremre vagy futásra, már naponta 20 perc intenzívebb kardiómozgás is elég ahhoz, hogy az általános fizikai állapotunk jelentősen javuljon. Lehet ez gyorsabb séta, kocogás, úszás, aerobik, bármilyen sport, amit örömmel végzünk és nem okoz fájdalmat. Nem a terhesség előtt kell izmokat építeni, semmiképp sem szabad megerőltetni a szervezetet, inkább a kellemes fáradtság legyen a célunk a testmozgással.

Ne felejtsük el, hogy a gyerekvállalásra nemcsak a nőnek, hanem a férfinak is fel kell készülni! Igaz, hogy terhesvitaminokat nem kell szednie, de érdemes fizikailag és lelkileg is fókuszálni férfiként is a baba fogantatására, elhagyni az olyan rossz szokásokat, mint például a dohányzás, és az egészséges étkezésre, testmozgásra koncentrálva jó formába hozni magát a baba érdekében.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top