Görcsoldás könnyedén

Így óvd a gyomrod egészségét – diétatippek

Puffadás, székrekedés, hasmenés – akármelyik keseríti meg az életünket, a következő tippek betartásával nagy eséllyel búcsúst mondhatunk a kellemetlenségeknek!
Így óvd a gyomrod egészségét – diéta tippek

A gyomorbántalmak civilizációs betegségeknek számítanak, pedig néhány szokásunk megváltoztatásával könnyedén elejét vehetjük a kínzó tüneteknek.

Szánj az evésre időt!

Lehetőség szerint ne futva, ne kapkodva egyél! Szánj rá időt és mással ne foglalkozz, amikor eszel. Egyrészt így az ízeket is jobban fogod élvezni, másrészt ha az ételt alaposan megrágod, akkor a telítettségérzet is hamarabb jelentkezik, így megelőzheted a túlevést és a gyomorfájást is. Lehetőleg napi 5-6 étkezésre elosztva, kis adagokat együnk, így nem terheljük meg a gyomrunkat. A mennyiség mellett az étel megfelelő hőmérséklete is rendkívül fontos, ugyanis sem a forró, sem a túl hideg nem tesz jót a gyomrunknak.

Így óvd a gyomrod egészségét – diéta tippek

Készíts tiltólistát!

Az erősen fűszerezett, csípős ételeket kerüld. A túlzott sóhasználat, vagy a túl sok és erős fűszerek, de a mustár és az ecet is nagy terhelést jelenthetnek a gyomor számára. Ugyanígy a zsírban sült és a fehér lisztből készült ételek sem állnak a könnyen emészthető élelmiszerek listájának élén. A puffasztó zöldségeket (kelkáposzta, karalábé) fedő nélkül főzd, így az illóolajok távozásával nem okoznak bélbántalmakat. A folyadékok közül a sokunknál ébrenlétet garantáló kávé sem tesz jót a gyomor nyálkahártyájának, és a szénsavas ásványvizek, üdítőitalok, mint például a kóla is izgatják a gyomrot.

Ezeket eheted!

Nemcsak a vonalaidnak tesznek jót, de a gyomrodnak is, ha a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat, pékárukat választod. Sütésnél a napraforgóolaj helyett részesítsd előnyben az olívaolajat. A tejtermékek közül is igyekezz a soványabb változatokat előnyben részesíteni – különösen a kefirt –, de ne feledd elolvasni a termékek címkéjét, és ellenőrizni az összetevőket: a light megjelölés sokszor becsapós lehet, ugyanis a zsír mennyisége meglehet, hogy kevesebb, de a cukortartalma ettől még bőven a csillagos égig érhet!

Lúgosíts!

A legtöbbünk számára ismerős a szervezet elsavasodása, amely kialakulásához a túlzott húsfogyasztás és a stresszes életmód nagymértékben hozzájárul. Ha lúgosító hatású ételeket fogyasztunk, a fekélyek, a gyomorbántalmak és az emésztési nehézségek kialakulását is nagy eséllyel csökkenthetjük. Fogyassz tehát sok zöldséget, gyümölcsöt és mézet! Ha székrekedéssel küzdesz, kitűnő megoldás a korpa, amit kefirrel elkeverve is ehetsz. Puffadás esetén az egyik legjobb választás a köménymag: készíts belőle levest, vagy egyszerűen főzz teát!

 

Még több diéta az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top