Görcsoldás könnyedén

6 aranyszabály a vese védelmében

Mint a legtöbb betegség esetében, a veseproblémák ellen is a megelőzés a legjobb orvosság. Szerencsére a vese működését és annak zavarait jól ismeri az orvostudomány, így azt is tudja, hogy melyek a vesebajok legfőbb kiváltó okai, és milyen módszerekkel előzhető meg, hogy valakinél komoly veseproblémák alakuljanak ki.

Magyarországon minden tizedik ember szenved valamilyen vesebetegségben, és még ennél is magasabb azok aránya, akik nem is tudják, hogy baj van ezzel a szervükkel: korai stádiumban ugyanis a vesebetegségek csak alig észrevehető tünetekkel járnak. Mivel a vesék a vízben oldódó méreganyagokat szűrik ki a vérből, a működési zavaraik miatt felhalmozódhatnak a káros anyagok és mérgek a szervezetben, ami aztán hosszú távon számos megbetegedési folyamatot indíthat el. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy ezt megelőzzük!

1. Mozogj sokat, legyél aktív!

A mindennapos mozgás az egész szervezet működésére pozitív hatással van, sőt nemcsak a test, de a lélek egészségének karbantartásához is kitűnő módszer a rendszeres testedzés. Az általánosan elfogadott elv szerint naponta 20-30 perc aktív testmozgással fenntarthatjuk fittségünket, és számos olyan civilizációs betegség kialakulását megelőzhetjük, amelyek manapság tömegesen szedik áldozataikat. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák és a szervezetnek azok a további működési zavarai, amelyek elhízás következményeként lépnek fel. A testmozgás a vesék működése és egészsége szempontjából is nagyon hasznos, főleg azért, mert serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, ennek következtében a veséken keresztül intenzívebben áramlik át a vér, így kevesebb káros anyag halmozódik fel a vesékben. A vesék szempontjából a leghasznosabbak az aerob mozgásformák: például az aerobik, a futás, az úszás, az intenzív séta – a lényeg, hogy minél több izomcsoportot alaposan átmozgassunk.

6 aranyszabály a vese védelmében

2. Rendszeresen ellenőrizd a vércukorszinted!

A magas vércukorszint gyakorlatilag egyenes út a vesebetegségek kialakulásához: a cukorbetegek közül például minden másodiknál kialakul a diabéteszhez kapcsolódó vesebetegség. Ha azonban időben észlelik, a cukorbaj következtében megjelenő vesekárosodás teljes mértékben kivédhető. Ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen figyelemmel kövessük a vércukorszintünk alakulását, és ha tartósan magas értékeket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!

3. Rendszeresen ellenőrizd a vérnyomásod!

A magas vérnyomás a leggyakoribb rizikófaktora a vesebetegségek kialakulásának. A kezeletlen hipertónia nemcsak szív- és érrendszeri károsodást, majd ezen keresztül agyvérzést vagy szívinfarktust idézhet elő, hanem veseproblémákat is. Különösen akkor magas a vesebetegség kialakulásának veszélye, ha a magas vérnyomás más problémákkal is társul: például magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel. A vérnyomás karbantartása ezért rendkívüli jelentőségű: mértékletes, rendszeres és változatos étkezéssel, gyakori testmozgással, valamint a túlzott stressz elkerülésével a hipertónia és az annak következtében fellépő szövődmények kialakulása jó eséllyel elkerülhető!

4. Étkezz egészségesen, és kerüld az elhízást!

Az egészséges étkezés a rendszeres mozgás mellett a szervezet megfelelő működésének másik garanciája. Számtalan táplálkozási stílus van divatban manapság, kezdve a húsmentes, vegán életmódtól a paleolit étrendig, mi azonban amellett tesszük le a voksunkat, hogy az emberi szervezet számára nincs szükség semmilyen extra diétára ahhoz, hogy jól működjön. Ami kell neki, az a rendszeresség, a mértékletesség és a változatosság. Ha rendszeresen, naponta ötször, lehetőleg ugyanabban az időben eszünk úgy, hogy nem tömjük magunkat degeszre, és az ételeinkben minél többféle tápanyag megtalálható – zöldségek, halfélék, húsok, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök stb. –, akkor ezzel el fogjuk tudni kerülni az elhízást, és a szervezetünknek is megadunk minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amire a működéséhez szüksége van. A vesénk védelmében kerülni kell az elhízást és az egyoldalú táplálkozást, valamint az étrendünkben törekedjünk arra, hogy visszaszorítsuk a só- és cukorfogyasztást!

5. Ne dohányozz!

A dohányzás rendkívül ártalmas a keringési rendszerre: növeli az erek terhelését és ezzel lassítja a vesékben a véráramlást – márpedig ha kevesebb vér jut ebbe a szervbe, akkor romlik a vesefunkció is. A statisztikák szerint ráadásul a vesedaganatok kockázatát 50 (!) százalékkal megnöveli a dohányzás. Legjobb tehát, ha leszokunk a cigarettázásról – ezt nem csak a vesénk hálálja majd meg nekünk!

6 aranyszabály a vese védelmében

6. Fogyassz bőségesen folyadékot – lehetőleg vizet!

A veséknek rendkívül ártalmas a kiszáradás, és az orvosok is az egyik leghasznosabb vesevédő módszernek tartják, ha odafigyelünk a folyadékbevitelünkre. A szervezet és a vesék működése szempontjából az az ideális, ha naponta legalább 1,5-2 liter vizet megiszunk. Nagyobb fizikai aktivitás, illetve folyadékvesztéssel járó problémák (hányás, lázas betegség, hasmenés) mellett ennél többre van szükség. Az orvosok egybehangzó véleménye szerint a folyadék pótlására legalkalmasabb a tiszta víz, az energiaitalok; az alkohol- és a magas cukortartalmú szénsavas üdítők ebből a szempontból (is) többet ártanak, mint használnak.

 

Még több cikk a vesékről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top