Horoszkóp

Jövőre fiatalabb? Ismerd meg a valódi fiatalság titkát

Igen, létezik a fiatalság elixírje. És igen, fiatalabb lehetsz már jövőre, akár elmúltál negyven, ötven, hatvan is. Persze, a csodát nem elég várni. Simonfi Ági, Peak Pilates mesteredző és nemzetközi Pilates mentor holisztikus szemléletű programja bámulatos eredményekkel kecsegtet. Mostani önmagadhoz képest jövőre valóban fiatalabb lehetsz.

Mégis hogyan lehetek jövőre fiatalabb?

Épülsz, vagy pusztulsz? Negyven fölött mindennap erről döntesz. Ha teszel magadért, amit negyven fölött egyszerűen muszáj, valójában jóval előbb, nemcsak egy év múltán láthatóak az eredmények. A Jövőre fiatalabb olyan életmódprogram, amely hosszú, de nem végeláthatatlan úton vezet téged. Segítelek, támogatlak, hogy minden nappal jobban érezhesd magadat testben és lélekben. Aztán ne lepődj meg, amikor egyre többen kérdezik: „De jól nézel ki! Mi a titkod?”.

Mesélj, kérlek, milyen titokra bukkantál?

Simonfi Ági Pilates mesteredző

Az egész onnan indult, amikor találkoztam két férfi ismerősömmel, akik szinte megfiatalodtak 40 fölött. Annyira szembetűnő volt a változás, hogy nem bírtam ki, ne kérdezzek rá, mégis mitől néznek ki ilyen jól? Egyikőjükre a háziorvosa ijesztett rá, amikor fülzúgásos tünetekkel kereste fel, és a diagnózis szerint már magas vérnyomás betegsége volt. Szedte ugyan a gyógyszereket, de gyorsan rájött, ez nem mehet így tovább, ennek nem lesz jó vége, valamit változtatnia kell. Azóta rendszeresen úszik – mi több a Balatont úszta át, hosszában! –, nemcsak a fölösleges kilóktól szabadult meg, de a vérnyomáscsökkentőktől is. Jobban érzi magát, mint valaha. A másik férfinél az életközépi válság hozta meg a változtatás iránti igényt. Nem találta a helyét, mást akart csinálni, mint addig. Ő a harcművészetben talált önmagára, a lelki békéjére. A motiváció mindenkinél más, ami teljesen mindegy, csak legyen. Persze igazából nem kellene megvárni, hogy eljöjjön a pont, amikor muszáj változtatni, mert már az egészségünk kerül veszélybe.

Simonfi Ági, három gyermek boldog édesanyjaként az aktív életmód elkötelezett híve. Eredeti végzettsége közgazdász, ám súlyos gerincbetegsége hamar a klasszikus Pilates felé irányította, amit 2004 óta tanít. Népszerű videóinak is köszönhetően nagyon sokan ismerhetik ezt a nagyszerű mozgásformát.

Miért várnak a negyvenesek, ötvenesek, amíg már szinte késő?

Anno az iskolában, a testnevelés órákon még rendszeresen mozogtak, aztán munkába álltak, és évtizedekre kimaradt a mozgás az életükből. Sokan mesélték, mennyire utálták testnevelés órákat, mert nem volt sikerélményük. Azt hallották, ügyetlen, esetlen, tehetségtelen, „béna” és a többi vagy. Innentől kezdve mégis milyen motivációt érezhettek volna a suli után? Örültek, hogy vége a tornaóráknak egy életre. Ha picit belegondolsz, azzal foglalkozol, azt teszed nap mint nap, amit a világ közvetít feléd: termelj, fogyassz, stresszelj, építsd a házadat, a környezetet, neveld a gyerekeket, felelj meg egyszerre több fronton. Csak saját magadra nem jut időd. De milyen áron? Tényleg megéri? Az emberi testet nem az előbb felsoroltakra „tervezték”. Nem véletlenül fáj negyven fölött egyre több testrészed, nem beszélve a szívinfarktusról, a magas vérnyomásról, a stroke-ról és egyéb kockázatokról. Sokan azt hiszik, nincs választásuk, pedig igenis van!

Épülsz vagy pusztulsz? Negyven fölött mindennap erről döntesz…

Fejben kellene először változtatni?

Fontos lenne, igen. Egyre inkább foglalkoztat az univerzum törvénye, a bennünket körülvevő energiamező. Senki nem kérdőjelezi meg a gravitáció, a mágnesesség létezését, de azt már annál többen, hogy ugyanennek a világegyetemnek ránk, emberekre vonatkozóan is vannak törvényei. Amelyek működnek, akár hiszünk benne, akár nem. Az ok–okozat törvénye szerint azt vonzod, amit hiszel. Még a Bibliában is benne van: ki mint vet, úgy arat. Miért lenne ez másként a való életben? Ha nem hiszed, hogy jól érezheted magadat, hogy bármikor változtathatsz, mégis mitől lennél jól? És minek változtatnál? Viszont, ha tudatosan keresed a változtatást, az gyorsan megjelenik az életedben is, mert nyitottá-befogadóvá válsz rá. Egyre jobban leszel testileg és lelkileg egyaránt.

Rendszeresen mozgással már jövőre látványosan fiatalabb lehetsz (iStock)

Te mit vonzottál be?

Többször jött velem szembe, vagyis mondhatni bevonzottam, a Minden évvel fiatalabb című könyvet. Aztán, amikor az egyik vendégem lelkesedve ecsetelte, hogy ebben ugyanarról van szó, amit én is képviselek, gondoltam, ideje elolvasni. Amolyan AHA-élményt éreztem, mert ez tényleg olyasmi, amit mindenkinek tudnia kell. Az orvos-páciens szerzőpáros szerint negyven fölött a napi mozgás nem luxus, hanem életmentés. Ebben az életkorban ugyanis a rengeteg ülésből, a mozgásszegény életmódból, és persze az életkorból fakadóan is a gyulladást keltő folyamatok egyre intenzívebbek, és pontosan ezért lenne még fontosabb, hogy a rendszeres mozgással késztesd, szólítsd fel a szervezetet, hogy vezesse ki a gyulladást keltő méreganyagokat a testből, takarítsa ki, folyamatosan tisztítsa magát. Az anyagcsere folyamatok lassulnak, amelyeket ingerelni, stimulálni kell. A rendszeres mozgás erre tökéletes lehetőséget és megoldást kínál.

A mozgásban rejlik a fiatalság titka…

Mindenképpen, de a mozgás mellett szerintem nagyon fontos a hit is. Mindegy, miben hiszel, nem feltétlenül vallásos hitre gondolok. Hanem, hogy hiszel magadban, egy felsőbb hatalomban, Istenben, hívd, ahogy szeretnéd. A lényeg, hogy tudod: nem vagy egyedül, nem vagy kiszolgáltatva a világ kényének-kedvének. A könyv a fizikai, testi folyamatokat írja le nagyon pontosan és érthetően felépítve, de nem tér ki a gondolatok teremtő erejére. Sportolhatsz, csinálhatsz bármit, de ha negatívan gondolsz magadra, nagyon sokat ártasz a testednek, lelkednek. Amit magaddal „közölsz”, vagy a környezeted közöl veled, az mélyen rögzülve kihat a testi folyamatokra is. A gondolatok valójában a sejtekig „hatolnak”, ezért is érdemes pozitívan gondolkozni, szeretettel fordulni magad felé.

Negyven fölött a mozgás nem luxus, hanem életmentés..

Mégis hogyan lehet a gondolatokat átformálni?

A Jövőre fiatalabb program részei az Észjárás videók, amelyekben napi néhány percben pontosan ezekbe a témákba ássuk bele magunkat. A visszajelzések magukért beszélnek: aki kipróbálta, egészen másként gondolkodik azóta önmagáról, az életéről. Van, aki 60 évesen változtatott, és már a következő hatvan évre készül, mert a videókat hallgatva, átkattant benne valami. Hiszi, hogy az élet nem csak ennyi és kész, hanem tele van lehetőséggel. Mindig kellenek új célok, és nem a nyugdíjat kell várni, mert akkor egyébként is mi lesz? Mélyen hiszem, hogy a mozgásos üzenet mellett a lélek üzenetét is át kell adnom. A Pilatesben hiteles, elismert oktató vagyok, de muszáj elmondanom, hogy ennél összetettebb ez a folyamat.

A mozgás mellett a hitedre is szükség van (iStock)

Mintha valamiféle küldetésnek éreznéd a holisztikus szemléletű életmódváltást…

Igen, mondhatjuk küldetésnek is. Mindent kipróbálok, tesztelek magamon, és csak a valóban bevált eszközöket, módszereket adom tovább. Amiről tudom, hogy igenis működik. A holisztikus szemlélet értelmében a test–lélek–szellem egésze adja a valódi egészséget – egyébként ezt maga Joseph Pilates is így tartotta, ezt is tanította. Egyik sem létezik a másik nélkül. Negyven éves kor fölött a hét minimum hat napján igenis tenni kell magunkért gondolatban, lélekben, testben.

Mindegy, milyen mozgást választunk?

A semminél minden jobb. Persze, aki túlsúlyos és sosem mozgott korábban, semmiképpen se futással kezdje, mert könnyen tönkreteheti az ízületeit. Pilates edzőként a Pilatesben hiszek, de persze, mindenki találja meg a hozzá leginkább illő mozgásformát. A lényeg a rendszerességben rejlik, amikor a tested megszokja a rendszeres mozgást, már te magad vágysz rá, és nem szenvedés többé energiát szánni a mozgásra. Ezért fontos, hogy olyasmit találj, ami örömet okoz, amit szeretsz, mert a lelked, az agyad, a tested is gyorsabban áll rá minderre.

10 alkalmat érzel, 20 már látszik, 30 után pedig mintha új testet kaptál volna…

Pontosan így van. Többen is mesélték, amióta rendszeresen mozognak, Pilatesre járnak, egyre gyakrabban kérdezik tőlük, mi történt az életükben, annyira jól néznek ki. Nagyon sok a pozitív visszajelzés, hogy egyik alkalomról a másikra hajlékonyabbnak, erősebbnek érzik magukat, és már nincs az, hogy itt fáj, ott fáj, amott fáj. Ezek számomra is nagyon fontos visszajelzések. Számtalan látványos átváltozást láttam már. Sőt, továbbmegyek: aki negyvenéves korában elkezdi a rendszeres mozgást, 41 évesen a teste igenis látványosan fiatalabb lesz. A Jövőre fiatalabb program is pontosan erre épít. Orvosilag is kimutathatóak a változások, a vérnyomás, a pulzus, a vérkép javulásával. Mindenkinek sokkal jobbak az egészségi eredményei, mutatói. Az aktív életkor a rendszeres mozgással mindenképpen meghosszabbítható. Bizonyított, hogy 40 és 80 éves kor között – ha teszel magadért –,  alig változnak az egészségügyi értékeid. Az izomzat, a csontozat sem épül le, valóban szinten és egészségesen tarthatod magadat. Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségben éled az életedet. Említettem a két férfit a beszélgetés elején, ők éppen ezt mondták: 50 évesen sokkal jobb fizikai állapotban vannak, mint azt megelőzően. A folyamatot sosem késő visszafordítani. Szóval, ha létezik a fiatalság elixírje, ez mindenképpen az…

A statisztika szerint

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top