Horoszkóp

Így befolyásolja a hold az életedet

Rengeteget lehet olvasni arról hogy miként befolyásolja a hold az életünket. Hatással van a mindennapjainkra, érzelmeinkre, és arra is, hogyan érezzük magunkat.

A hold és a nap olyannyira része a mindennapjainknak, hogy szinte észre sem vesszük ezt a két égitestet. Reggel feljön a nap, felébredünk. Este pedig lemegy, sötét lesz, feljön a hold–- és nyugovóra térünk. Ez a gyönyörű körforgás minden egyes nap megtörténik körülöttünk. 

A holdnak nyolc fázisa ismert: 1. újhold, 2. növő sarló, 3. első negyed, 4. hasas hold, 5. telihold, 6. fogyó hold, 7. utolsó negyed, 8. balzsamos hold. Ezek a fázisok az egész föld bolygóra komoly hatással vannak, beleértve minket, emberi lényeket. Az teljesen elfogadott tudományos tény, hogy a hold tömegvonzása hogyan hat az óceánok, tengerek árapály-dagály jelenségeire. Azt pedig ma is kutatások tárgya, miként befolyásolja az ember életét. De sokunknak nincs szüksége elismert bizonyítékokra, mert érezzük, ha telihold idején nyugtalanabbak vagyunk, vagy egyáltalán nem tudunk aludni. 

telihold

Fotó: Unsplash

1. Az árapály erősen változik teliholdkor

Aki vízparton él, fontos, hogy tisztában legyen vele, mikor vannak azok a holdfázisok, amikor a víz kritikusan magas vagy alacsony. Akár az életük és vagyontárgyaik épsége múlik ezen. Apály és dagály minden nap során van, de a telihold idején a legalacsonyabb és a legmagasabb a vízállás. Szörfösök, hajósok vagy halászok élete múlhat ezeken a tényeken.

2. Hatással van a hormonokra

A hormonháztartás nagyon sok részlete ismeretlen még a tudomány előtt, és az is vizsgálat tárgya, hogy a holdciklusok hogyan befolyásolják. De ha arra gondolunk, hogy a hold a föld víztömegét (ami mintegy 70%) is mozgatja, az ember ugyanakkora százaléka pedig szintén víz, akkor kitalálhatjuk, hogy egyes napokon más a szervezet víztartalma, így a hormonok is máshogy működnek. Jöjjön erre példaként a következő pont.

3. A menstruációs ciklus és a hold kapcsolata

A 28 napos holdciklus és a női menstruációs ciklus azonos hosszúságú, és nagyon hasonló fázisokat mutat. Egyes természeti törzsek úgy tapasztalják, hogy asszonyaik több vért veszítenek újholdkor. És vannak elméletek arra is, hogy a termékenységet hogyan befolyásolják a holdfázisok. Minderre nincsen tudományos alátámasztás, de érdekes módon nagyon sok olyan nő létezik, akinek a ciklusa pontosan teliholdkor kezdődik, és percre pontosan a következő teliholdig tart. 

4. Az állatok viselkedése megváltozik

Nem a vérfarkasokról van szó, megnyugodhatunk. De a háziállatok viselkedése még a tanulmányok szerint is nyugtalanabbá válik telihold idején. Sok háziállat ilyenkor szökik meg, és csak kóborolnak lakóhelyük körül izgatottan. Az éjjeli állatok pedig sokszor pont telihold idején vonulnak vissza, és kevésbé aktívak.

5. A szervezetünk is máshogy viselkedik

Alvásvizsgálatokkal kimutatták, hogy teliholdkor hosszabb az elalvási szakasz, és kevesebb a pihentető mélyalvás. Sportolók vizsgálatával pedig az is bebizonyosodott, hogy a szívműködés a telihold felé haladva változik, és érdekes módon telihold idején mutatta a legjobb teljesítményt az EKG. 

6. Teliholdkor a kórházakban is őrület van

A telihold idején több az állatok okozta sérülés (a háziállatok harapós kedve és a furcsa kóbor vadállatok miatt), és az emberek maguknak is sokkal több galibát okoznak ez idő tájt. Megnő a balesetek száma, többen lesznek rosszul, és egy-egy erősebb telihold a szülészeteket is leterheli. Figyeljük hát a holdnaptárat, és próbáljuk biztonságban megúszni a „teliholdőrületet”.

(via TheTalko)

Ez is érdekelhet A holdnaptár sok dolgot befolyásol életünkben Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top