nlc.hu
Horoszkóp

Erre emlékeznek a gyerekek a karácsonyból

Az ajándékok? Közel sem biztos, hogy a gyerekeid majd pont azokra emlékeznek a karácsonyból

 Amikor családi karácsonyra készülődsz, központi kérdés a gyerekek ajándéka. Hidd el, bármilyen fantasztikus dolgokat találnak a fa alatt, nem az fogja meghatározni számukra az ünnepet.

Hatalmas boldogság látni a gyerekek felcsillanó tekintetét a feldíszített fenyő, a sok ajándék láttán. A beteljesedett reményt, hogy azt kapják karácsonyra, amit néhány hete levélben kértek az Angyalkától, vagy a Télapótól, nevezzük bárhogy is azt a „földöntúli személyt”, aki az ünnepen meglepi őket. Ám ha felnőnek, és visszaemlékeznek az ünnepnapokra, nem az ajándékok jutnak eszükbe elsőként.

Te hány tárgyra emlékszel? Csak néhány emlékezetesre, ugye?. Nekem egy nagy, indiánokról szóló könyv maradt meg, amit hónapok óta csodáltam, és soha nem kértem. Máig nem tudom, hogyan jött rá anyukám, hogy arra vágyom. Viszont a könyv még mindig megvan, az érzéssel együtt.

gyerekek karácsonyfát díszítenek

Fotó: Unsplash

Az együtt töltött idő

A legfontosabb az ünnepek közben az idő, amit velük töltesz. Ez az igazi ajándék, és ezek a pillanatok örökre megmaradnak. A fa díszítése közösen, az előkészületek a vacsorához és persze a közös játék az újonnan kapott játékokkal. Lehet, hogy a legfantasztikusabb videójátékot kapta meg, akkor is az marad meg benne, ahogy összeraktátok, és nevetve játszottatok vele. 

A saját szokásaitok

Amikor saját családod lesz, már nem muszáj ugyanúgy tartani az ünnepet, ahogy gyerekkorodban. Gondold végig, mi az, amit mindig is szerettél volna. Mik azok a szokások, mik azok a rituálék, amik tetszettek, de a szüleiddel soha nem csináltatok olyat. Ha nektek nem volt közös mézeskalácssütés, akkor most valósítsd meg a gyerekeiddel. Gyújtsatok együtt csillagszórót, gyertyát. Ha ez neked tilos volt, mert veszélyes, győzd le az ezzel kapcsolatos félelmeidet, és nagyon vigyázva, de vond be a gyermekeidet is.

Régi idők emlékei

A karácsony esti mese legyen különleges. Ha van olyan történet a gyerekkorodból, vagy esetleg a szüleid gyerekkorából, ami egy nevezetes karácsonyhoz kötődik, legyen az a karácsonyi mesélés része. Emlékezzetek meg azokról a hozzátartozókról, akik nem lehetnek ott veletek. Nézegessetek fényképeket, milyen volt a karácsony, amikor a gyerekek picik voltak, vagy a születésük előtt. Különleges élmény lesz.

Ízek, illatok

Minden lakásnak megvan a sajátos illata. A tisztítószerek, a jellegzetes ételek, és az ott lakók által használt illatszerek együttese egy meghatározó keveréket ad. Az otthonod illatát. A karácsony illata is ilyen lesz nekik. Ha vannak olyan ételek és sütemények, amit csak ilyenkor készítesz, azok a későbbiek során is a gyermekkori karácsonyokat idézik fel. Miután a nagymamám már nem volt velünk, tudatosult, hogy a karácsonyi kókusztekercs receptjét nem írta le sosem. Három karácsonyon át, hatszori próbálkozásra találtuk meg anyukámmal az ízt, amit akkor már egy évtizede nem éreztünk. Benne volt a karácsony esszenciája.

Boldogság, nevetés

Akármennyire fennkölt ünnep a karácsony, a család az család, emberek vagyunk és nem kell túl komolyan venni semmit, mert humorral minden könnyebb. Keressetek vicces játékokat, a vacsora után nézzetek meg egy vígjátékot. Mindenképp keressétek a vidámságot, és ha voltak nagyon mókás karácsonyi sztorik a családban, azokat is kötelező feleleveníteni. 
Ez az érzés fogja kísérni a gyermekedet az életben, ha arra gondol: család és ünnepek. A szeretet, a biztonság és vidámság. Olyan értékek, ami mellett a legnagyobb ajándék emléke is elhalványul. De ezek örökké élénken élnek majd bennük.

(via awerenessact)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top