Életmód

Mire vágynak igazán a gyermekek karácsonykor? – ajándékok és élmények

Nem biztos, hogy a gyerekednek sok és drága ajándékra van a legnagyobb szüksége karácsonykor. Persze azért jól jön a szalaggal átkötött meglepetés is a fa alatt, de főleg olyan dolgokról lesz most szó, amik nem vehetők meg pénzért.

Még ha közhely, akkor sem árt emlékeztetnünk rá magunkat: a szeretet és az együtt töltött idő a legfontosabb karácsonykor is. A legszebb akkor lesz az ünnep, ha ebből adunk minél többet gyermekeinknek.

Karácsonykor a család harmóniája és békéje a legnagyobb élmény (fotó: profimedia.hu)

Karácsonykor a család harmóniája és békéje a legnagyobb élmény (fotó: profimedia.hu)

Ünnepi rituálék és családi hagyományok

A gyerekek – különösen a kisebbek – igénylik a rituálékat, a kiszámítható, ismétlődő szertartásokat és a hagyományokat. Az adventi időszak eleve tele van ilyen rítussal, amiknek az egyik célja az, hogy fokozatosan ráhangolják a családot a nagy karácsonyi misztériumra és a szentestére. Ne mulaszd el őket, bármennyire is leköti az időd az ünnepi készülődés, hanem inkább építsd be a napirendbe. A sütés-főzés, az otthon felkészítése az ünnepre például ilyen praktikus rituálé, és nem pusztán kötelesség – adj hát lehetőséget a gyerekednek, hogy részt vegyen benne. Vedd elő például a nagymama kézzel írt réges-régi receptjét, és készítsétek el együtt a gyerekeddel, és mesélj neki a karácsonyi nagytakarítás közben arról, hogy a te gyerekkorodban hogyan mentek ezek a dolgok.

Persze nem csak gyakorlatias hagyományok vannak az ünnep előtt, hanem misztikus rítusok és szunnyadó népi szokások is, amik közül feleleveníthetsz néhányat. Ilyen például az adventi naptár készítése, a Luca szék faragása, a hamvazószerdai és nagypénteki böjt, az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása vasárnaponként, a betlehemezés, vagy az áldást és szerencsét hozó tárgyak és díszek készítése.

Ez utóbbira jó példa az étkezőasztal alá helyezett bőségkosár, vagy más helyeken az ide kerülő szalma- és gabona fonat és fokhagyma, ami emlékeztetett a betlehemi szerény körülményekre, és egyúttal távol tartotta a gonoszt. Kedves és könnyen feléleszthető népszokás még a diótörés és dióvetés is, amikor a család minden tagja az asztal körül ülve megtört egy diót, és ha az egészséges volt, azt jelentette, hogy a jövő évben egészséges lesz, aki feltörte, és az is, aki elfogyasztja. A dió héját aztán a családfő a ház négy sarkába vetette, hogy távol tartsa vele a rossz szellemeket, és bőséget hozzon az új esztendő a családra.

Közös programok

Emlékezz vissza gyermekkorod karácsonyaira. Ízek, illatok és együtt töltött pillanatok jutnak eszedbe először, nem pedig az ajándékok. Biztosan voltak persze emlékezetes meglepetések is a fa alatt, de maradandóbb élmény lett végül a családdal harmóniában együtt töltött idő. Adj hát te is ilyent a gyermekednek!

A gyerekek minden ajándéknál jobban szeretik a figyelmet (fotó: profimedia.hu)

A gyerekek minden ajándéknál jobban szeretik a figyelmet (fotó: profimedia.hu)

Menjetek el együtt sétálni, üljetek be egy moziba, vegyetek sült gesztenyét a városban az utcai árustól, igyatok forró csokit a vásárban és engedjétek, hogy beleszürcsöljön a forralt borba. Menjetek el a műjégre korizni, és essetek a hátsótokra kacagva, látogassatok meg rég jó barátokat, keressétek fel a rokonokat, ha pedig elfáradtatok a jövés-menésben, maradjatok otthon, és játszatok társasjátékot a karácsonyfa mellett heverve a szőnyegen. Aztán megint induljatok útnak, és tegyetek céltalan kirándulást kocsival, énekeljetek út közben vagy meséljetek a ti gyerekkori karácsonyaitokról, és ha egy szép erdő mellé értek, álljatok meg, és bolyongjatok egyet a természetben.

Soha el nem múló emlékeket és érzéseket adsz a gyerekednek ezzel, aki lehet, hogy egy nagyon menő játékkonzolért vagy drága telefonért toporzékolt még a karácsony előtt egy héttel, de sok évvel később már nem arra emlékezik, hanem a veletek töltött időre és a közös programok örömeire.

Mit vegyek a gyereknek?

Kell az élmény, de elmaradhatatlan az ajándék is. Felejtsd el a praktikus tárgyakat – a sapkát, sálat és hasonló hétköznapi dolgokat – amikor karácsonyi ajándékot vásárolsz a gyerekeknek. Vedd meg ezeket akkor, amikor szükség van rájuk (bármelyik hétköznap), és ne akard beállítani őket ünnepi meglepetésnek, mert nem azok. A karácsonyi ajándék különleges, trendi, csillog-villog, de legalábbis olyan, amilyen senki másnak nincs a suliban. Nem arra szolgál, hogy tanuljon belőle a gyereked, hogy a hasznára váljon, hanem arra, hogy a szíve-vágyát kielégítse.

Túlzásba azért persze nem kell esni, és felesleges elborítani a gyereket ajándékok tucatjaival, mert ez egyrészt rossz hatással van rá – erről majd egy másik cikkben szólunk –, másrészt a te pénztárcádnak sem tesz jót. A legokosabb, ha olyan ajándékot találsz, ami egyszerre hasznos, menő, látványos és még használati tárgynak is jó. Nehéz ügy, hiszen nem lehet minden évben biciklit vagy nagy dobozos építőjátékot adni…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top