Mindennapok

Filmek, amik hozzánőttek a karácsonyainkhoz

Az ünnepi mozik hatalmas rengetegében mindenkinek megvannak a kedvencei, amelyeket minden évben, szinte kötelező jelleggel megnéz. Jöjjenek a kedvenc örökzöldjeink.

Együtt a család, mehet a nosztalgia!

Gyerekként imádtuk a szöszi kisfiút, aki meg akart szabadulni a karácsonyi felbolydulásban kapkodó családjától, és egy ügyetlen véletlen folytán kívánsága teljesül, és egyedül marad a családi házban karácsonykor. A Reszkessetek betörők! 1990-es megjelenése óta töretlenül része az ünnepnek, ha akarjuk, ha nem, hiszen minden évben megkapjuk valamelyik televíziós csatornán. Milyen jó is karácsony másnapján a bejglicunamiban levegőért kapkodva összetrombitálni a családot, együtt megnézni a Macaulay Culkin főszereplésével készült filmet, és a morzsás hasunk felett dünnyögni, hogy: „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”

A negyed évszázada megjelent Télapu is a családi karácsonyi filmezések elmaradhatatlan eleme. Az igazi nagyszakállút baleset éri, így veszélybe kerül a karácsony. A Tim Allen által megformált Scott mit sem sejtve magára ölti a ház tetejéről lepottyant Télapó kabátját, viszont ezzel hivatalosan is ő lesz a Mikulás. Innentől a morózus üzletemberen áll, hogy minden fa alá kerül-e ajándék, és sikerül-e megmenteni a karácsonyt.

Csajos karácsony a barátnőkkel

Milyen jó az ünnepek alatt összegyűlni a legjobb barátainkkal, a karácsonyi asztal legjobban sikerült sütijeit megosztani, és nem gondolni a jövő évi fogyókúrás fogadalmakra! Ilyenkor apróságokkal lepjük meg azokat, akikkel egész évben megoszthattuk az örömeinket és a rossz híreket is, és akik előtt nem szégyellünk pár könnycseppet elmorzsolni egy romantikus filmet nézve. A csajos karácsonyi filmek örökzöldje a 2003-ban mozikba került Igazából szerelem, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. A történetben egész Londont átjárja a szerelem – legyen szó anyukáját elvesztett iskolásfiúról vagy a facér miniszterelnökről.

A szereplők az érzelmi skála teljes spektrumát bejárják a szomorú felismerésektől a beteljesült szerelemig.

A barátnős ünnepi videózások másik nagy kedvence az előzőnél három évvel később megjelent Holiday, amelyben két nő története és karácsonya elevenedik meg előttünk – egy biztosan közös bennük, mindkettejük szívét összetörték. Az egyik főszereplő Londonban (Kate Winslet), másik pedig Los Angelesben (Cameron Diaz) lakik, és a világhálón egymásba botlanak, majd úgy döntenek, lakást cserélnek az ünnepekre, hogy kicsit elvonulhassanak a szerelmi zűrök elől, de hát ahogy lenni szokott, még csak most jönnek életükbe az igazi romantikus fordulatok.

Éljenek a klasszikusok!

Akik rajonganak a fekete-fehér filmekért, és az igazi, klasszikus karácsonyi otthoni mozizást választják, azoknak biztosan már be van készítve a két ünnep közötti időszakra Frank Capra elbűvölő története, az 1946-os Az élet csodaszép című film. A megindító moziban a kétségbeesett George Bailey (James Stewart) szenteste öngyilkosságot fontolgat, megmentésére egy szárny nélküli angyalt küldenek fentről, aki megmutatja, hogy milyen lenne az élet nélküle. Főszereplőnk rájön, hogy az élet valóban csodaszép, és ez a kicsengés megható perceket szerezhet az ünnepek közepette.

1947-es keltezésű a másik nagy klasszikus a karácsonyi filmek listáján. A Csoda a 34. utcában egy züllött áruházi Mikulás helyére beugró kedves, fehér szakállas öregúr története, akinek már az érkezése is egy meglepő véletlen. Nem beszélve arról a hangulatról, amit maga köré teremt, és ami folytán mindenki szívét betölti a meghitt, karácsonyi hangulat… illetve nem mindenkiét. A Kris Kringleként bemutatkozó férfi alkalmi főnökét és annak lányát nem ragadja magával a varázslat annak ellenére, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy az életükbe betoppant idős úr maga a Télapó, és ennek a kérdésnek a tisztázása egy bírósági tárgyaláson végződik.

A grincsek sem maradnak film nélkül

Nem mindenki feldobott az ünnepek közeledtével, talán vannak olyan ismerőseink, akiket nem kap el annyira a hangulat, és émelyegnek a fényes, glitteres-flitteres díszektől, girlandoktól, karácsonyi énekektől, a vásárló tömegtől és minden felhajtástól, amit az év vége képvisel. Ők azok, akik már novemberben bosszankodnak, hogy minden évben előbb kerülnek a boltok kirakatába a karácsonyi dekorációk. Az ünnepi filmek elől azonban ők sem menekülhetnek el.

Pozitív kicsengése ellenére náluk is bekerülhet a dvd-lejátszóba a Grincs című film, melynek főszereplőjével valahol megtalálhatják a lelki közösséget. Grincs a Kobak-hegyen él, távol az ünnepre készülődő város közösségétől, és ki nem állhatja a karácsonyt. Van azonban egy Cindy nevű kislány, aki nem hisz a zöld mumusról szóló történetekben, és felkeresi az undok manót.

Másik remek választás lehet számukra egy valódi, karácsonyi trash, a Tapló Télapó című mozi, amelyet a 2003-as év adott nekünk. Már az sokat elmond a film stílusáról, hogy Billy Bob Thornton játssza a főszerepet, tehát egy faragatlan humorral megáldott filmre készülhetünk, amely központjában egy karácsonyestére tervezett áruházi rablás áll, és persze hogy ez az akció sem sikerül bonyodalmak nélkül.

Karácsonyi borzongás

A 2015-ös Krampusz című filmnek köszönhetően az izgalmat és rettegést sem kell nélkülözni, ha karácsonyi filmek között keresgélünk. Az amerikai horrorvígjáték egy olyan családról szól, amelynek tagjai folyamatosan szekálják egymást az ünnepek alatt, így természetesen odavész a karácsonyi hangulat. Ezt a helyzetet különösen Max, a kiskamasz viseli nehezen, aki csalódottságában összetépi a Mikulásnak írt levelét, így számolva le a karácsonnyal. Ezzel a tettével azonban kivívta a Krampusz haragját, és finoman szólva is elszabadul a pokol.

Egy finomabb verzió a borzongásra Tim Burton 1993-as animációs filmje, a Karácsonyi lidércnyomás. A történetben Rosszcsont Jack, Halloween város ceremóniamestere okoz nagy galibát azzal, hogy megirigyli Mikulás munkáját, ezért elraboltatja, hogy átvegye helyét Karácsonyvárosban. És mire is számíthatunk Halloween vezetőjétől? Nem árulunk el nagy titkot, hogy a gyerekeket ezúttal nem kedves játékok, babák és kisautók várják a fa alatt…

Magával ragadó fantáziavilág

A Csillaghercegnő (2012) egy elbűvölő mesevilágba kalauzol el minket. A norvég családi film egy hányattatott sorsú, árva cselédlányról, Sonjáról szól, aki a királyi palotába tévedve meghallja, hogy a birodalmat veszély fenyegeti. A királyság csak úgy menthető meg a gonosztól, ha karácsonyig megtalálják és újra lángra gyújtják a karácsony csillagát, és ezt a nehéz és kalandos küldetést a kislány vállalja magára.

Nevess inkább, másoknál sem könnyebb a karácsonyi készülődés!

A legnagyobb igyekezetünk ellenére is kész felfordulás tud lenni a karácsonyi készülődés, és hiába törekszünk a tökéletességre, mindig becsúszik valami gikszer. Már néha az is kicsit segít, ha tudjuk, hogy nem vagyunk ebben az őrületben egyedül, és másoknál is épp ilyen zűrös ez az időszak. Megerősítésként és a feszültség levezetésére nevessünk jót egy karácsonyi vígjátékon, amelyben pont úgy sikerült elbaltázni a dolgokat, ahogy az életben is.

Tökéletes film ehhez a Káosz karácsonyra (2015), amelyben Diane Keaton és John Goodman a garancia arra, hogy remekül szórakozunk majd a film 105 perce alatt. A Keaton által megformált Charlotte Cooper tökéletes karácsonyról álmodik, és majd összetöri magát, hogy minden flottul menjen. Egy nagy, közös vacsorát szervez a családnak, ahol mind összegyűlhetnek: gyerekek, unokák, testvérek és nagynénik, de a generációk találkozása komikus pillanatokat és vicces fordulatokat teremt.

A két évvel ezelőtt bemutatott Rossz anyák karácsonya egy igazi csemege azoknak, akik szeretnének már kicsit mást is szenvedni látni a karácsonyi hajrában. Az előző részhez hasonlóan a nőkre és anyákra nehezedő pluszteher ellen most is fellázad a trió, azaz Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn). Fittyet hánynak a karácsonyi hagyományokra, csak a megúszásra játszanak. Azonban azzal nem számolnak, hogy mindhármuk anyja betoppan, ők azonban nem engedik el ilyen könnyen az ünnep szentségét.

A pasiknak is jár karácsonyi film

Miért ne járna a férfiaknak is egy hamisítatlan ünnepi vígjáték? A 2015-ös Három király tesó pont ilyen. A történet karácsony estéjén játszódik, amikor három gyerekkori jóbarát (Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen és Anthony Mackie) együtt tölti az éjszakát New Yorkban, és az a céljuk, hogy ráleljenek a karácsonyi partik Szent Gráljára.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top