nlc.hu
Mindennapok

Karácsonyi depresszió ellen

Nehéz karácsony elé nézel? Ezeket teheted meg magadért, hogy könnyebb legyen!

A karácsony ideális esetben a szeretet, a nyugalom és a béke ünnepe, de van, amikor erre egész egyszerűen esély sincs. Akár egy betegség is közbe szólhat, de olyan családi viszonyok is, amikre nem az idilli a legjobb jelző.

Ha nem az idei lesz életed karácsonya, akkor is tehetsz néhány dolgot azért, hogy könnyebben teljenek az ünnepek.

Segíts!

Ne felejtsd el, hogy mindig vannak olyanok, akik valamilyen okból kifolyólag rosszabb a helyzete. Persze, erre mondhatod azt, hogy ettől még neked nem lesz jobb, de tény, hogy attól viszont igen, ha segítesz másokon. Legyen az egy önkéntes munka, vagy a magányos szomszéd meglátogatása.

Amikor nem vagyunk jó passzban, amikor nehéznek érezzük az életet, nagyon jót tud tenni, ha másokon segítünk, mert a másoktól érkező hála szabályosan fel tud tölteni. Meglátogathatsz egy álaltmenhelyet, vihetsz nekik adományt, vagy egyszerűen csak jelentkezhetsz kutyasétáltatónak. De ilyenkor sok szervezet keres önkénteseket is, szívesen fogadják a felajánlásokat, amiket majd eljuttatnak a rászorulóknak.

Karácsonyi depresszió

Ne feledd: nem tart örökké! (Fotó: Getty Images)

Figyeld a testérzeteidet!

Sokszor az is segíthet, ha figyeled a testérzeteidet. De mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy kívülről figyeled, mit érzel. Az is lehet, hogy a gyomrodban érzel valami kellemetlent, esetleg a torkodban vagy a szíved táján. A lényege az egésznek, hogy tudd, hogy te nem vagy egy és ugyanaz az érzéseiddel, és még akkor is, ha éppen fájdalmat élsz át, tudatosítsd, hogy nem tart örökké.

Ez a gondolat rengeteget tud segíteni, még akkor is, ha nem látod annak az érzelmi zűrzavarnak a végét, amiben éppen vagy.

Vedd körbe magad olyan illatokkal, anyagokkal, amiket szeretsz!

Az illóolajok közül a narancs, a citrom, a grapefruit és a vanília nagyon jót tesznek, hiszen nemcsak az illatuk kellemes, hanem frissítenek, ugyanakkor segítenek ellazulni is.

Ügyelj arra is, hogy milyen ágyneműben alszol, milyen a lepedőd, és milyen ruhákat viselsz. Figyeld meg, milyen anyag érintése kellemes a bőrödnek, és burkolózz abba!

Könyvet olvasó nő a karácsonyfa mellett

Figyelj arra, milyen anyagok, textíliák esnek jól a bőrödnek!
(Fotó: Getty Images)

Menj sétálni!

A mozgás bizonyítottan oxitocint termel, így, ha nem érzed jól magad, ha azt érzed, a depresszió magával ránt, az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kimész a szabadba. Nem kell egyből a legmeredekebb emelkedőt megmászni, elég, ha egy könnyed sétát teszel, esetleg nordic walkingolsz, ami egy tempósabb sétának felel meg.

Persze, kirándulni is mehetsz, de ha nem érzed magadban az erőt, az is épp elég lesz, ha egy fél órára kimozdulsz a kanapéról, ágyból. Ha van kutyád, menjetek el együtt egy nagyobb körre, és meglátod, amire visszatérsz, a hangulatod is jobb lesz.

Hagyd magad felvidítani!

Lehet, semmi kedved a vígjátékokhoz, de hidd el, még akkor is képesek rád hatni, ha csak a háttérben mennek. Felejtsd el a drámákat, a romantikus filmeket, a thrillereket, mindent, ami komor hangulatú, és helyette nézz vidám mozikat. Nem kell, hogy bármiről is szóljanak, vagy hogy megmozgassák az agyadat: pont elég, ha megmosolyogtatnak.

Kérj segítséget!

A legfontosabb, hogy ha úgy érzed, semmi sem segít, kérj segítséget. Hívd fel a barátaidat, és mondd el, hogy szükséged van rájuk egy kicsit. Ne szégyelld, hogy nem érzed magad jól, egyszerűen csak mondd el, hogy éppen miben vagy.

Hidd el, azok, akik valóban közel állnak hozzád, nem fognak elutasítani, és még a legsűrűbb ünnepi teendők közepette is fognak időt találni arra, hogy beszéljetek egy kicsit.

Még több karácsonyi tartalom!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top