Shine

A karácsony fényei ne a mobilodból jöjjenek – így csendesítsd el a telefonodat, legalább az ünnepekre

Nem nagy trükkök, bárki képes lehet rá.

Semmiképp sem szeretnék álszent lenni, az én tenyerembe is gyakran ragad bele a mobil, persze csupa érthető okból: szükség van rá a munkához, a napi ügyek szervezéséhez, böngészek, e-mailt írok, vásárolok, ja, és telefonálok is vele. Mint rajtam kívül még millióan mások, hogy gyorsabban, de minimum azonnal elintézhessük dolgainkat.

Hogy miért? Mert időt akarunk spórolni. Persze ez sosem sikerül, mert amit megspórolunk, máris felhasználjuk pár perc lopott fészbúkozásra, „csak ezt még megnézem” pillanatokra, vagy ki tudja, mire, de a végén mindig kevés az a huszonnégy óra. Ráadásul most jön a karácsony, ami ugyan a valóságban távolról sem olyan pompásan tökéletes, mint egy kólareklámban, de a miénk, és végső soron rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle.

Nemrégiben nyomtak a kezembe egy Google-rendezvényen egy anyagot arról, milyen apróságokra ügyeljünk, és miket tudunk beállítani androidos telefonunkon ahhoz, hogy digitális jólétünk javuljon – vagyis hogy értelmesebben töltsük a mobilozásra szánt időt, és kontrolláljuk, mivel mennyit foglalkozunk, hogy ne essünk túlzásokba. Úgy gondoltam, most, karácsony előtt a legidőszerűbb, hogy készüljön egy checklist erről, miként tudjuk detoxikálni magunkat anélkül, hogy az fájjon.

1. Tippelj, mennyit mobilozol egy nap!

Nem tudod? Nem baj, szimplán csak nézd meg a telefonod Beállítások részében. Android 9-en felül ugyanis minden mobil megmutatja a Digitális Jóllét részen, mennyi értesítést kaptál addig aznap, hányszor oldottad fel a telefonodat, hogy csinálj rajta valamit, és melyik alkalmazásokat milyen arányban püfölted, és mennyi ideig. Érdemes nap végén csekkolni a teljesítményt, és ha elhűltél a látottakon, ideje néhány szokáson változtatni.

Fotó: iStock

2. A szembesítés

Ha például irgalmatlan sokszor oldottad fel a képernyőzárat, más szóval egyfolytában a mobilod után kapkodtál, telepítsd fel próbaképp pár napra az Unlock Clock appot, ami egy háttérképként beállítható számláló, mely folyamatosan a képünkbe tolja, hányadik feloldásnál járunk. Sokan vagyunk, akiknek az ilyen szembesítő módszerek már elegendők hozzá, hogy visszafogják magukat.

3. Iktasd ki a multitaskingot

Könnyű mondani. Mi, nők csúcsra tudjuk járatni magunkat a témában – állítólag sokkal jobban rááll az agyunk, hogy egyszerre több dologra is figyeljünk, mint a férfiaknak –, ez a képesség azonban hosszú távon nem túl hasznos. Önmagunknak legalábbis biztosan nem. Sokszor szétszakad az agyunk, annyifelé kell(ene) figyelni, és bár teljesen leállni vele talán csak egy indiai ashramban lehetne, ha beállítjuk a mobilon a Ne zavarjanak funkciót legalább karácsonykor (vagy addig is a munkahelyen, hogy a határidős melókat tényleg be tudjuk fejezni), pár órára tényleg békén hagy a külvilág, és részesei lehetünk a valódi eseményeknek.

4. Viccesen is lehet ezt csinálni

Szánalmasan közhelyesek már azok a fotók, melyeken egy társaság minden tagja a mobilját nyomkodja ahelyett, hogy egymásra figyelne – és ez a tény önmagában is szánalmas. Ha idén karácsonykor nem ezt akarod (vagy csak saját részre kell egy kis támogatás), játékos módon is megoldhatjátok a dolgot. Van ugyanis egy alkalmazás, a We Flip, amit ha egy társaság minden tagja letölt a mobiljára, össze lehet azokat párosítani, és együtt mérni az időt, meddig bírjátok ki anélkül, hogy feloldaná valaki a képernyőzárat. Olyan, mintha egy 21. századi csendkirály játék lenne, veszíteni pedig senki sem szeret, így ki tudja, talán órákig is bírni fogjátok majd a mobilotok nélkül.

5. Jelzéscsökkentés

Lehet persze külön alkalmazások nélkül is csökkenteni az ingert, hogy a telefonért kapjunk, ennek talán a legegyszerűbb módja, ha időnként átnézzük, hogy a nagy halom appból, amit telepítettünk, melyek váltak teljesen feleslegessé, és töröljük őket. A maradéknál pedig kapcsoljuk ki az értesítéseket, ha nem kimondottan fontos, hogy naponta többször megjelenjen valami huszadrangú üzenet a képernyőn. 

Ha mindezt haladó szinten szeretnénk űzni, már ahhoz is van Google-alkalmazás, jelesül a Post Box, ami a mindenféle értesítéseinket tömbösítve, előre beállítható számú alkalommal tárja elénk, a kettő között pedig minden alkalmazás békén hagy.

Post Box

6. Közösségi megszorítás

Ha mindez nem elég hozzá, hogy offline-ba tegyünk az Instánkat vagy a Facebookot, keményebb eszközök is rendelkezésre állnak, hogy határt szabjunk önmagunknak. A Beállítások részen a Digiális Jóllét alatt ugyanis találunk egy olyan időzítőt, mellyel minden appra külön megadhatjuk, mennyi az a maximális idő, amennyit használhatjuk egy nap. Ha ez elfogyott, az app kikapcsol. Gyerekeknek sem rossz beállítás, de azt hiszem, felnőtteknek is kiemelten javallott.

Desert Island

Ennél is tovább megy a Desert Island, amit tényleg csak azoknak javaslunk, akik szeretik a kihívásokat, nekik viszont nagyon. Ennek lényege, hogy néhány alapvető, általunk megjelölt alkalmazástól eltekintve minden mást zárol a program egy teljes napra. Tudunk például e-maileket nézni és telefonálni, de a közösségimédia-oldalakat nem érhetjük el. Nincs poszt, nincs lájk, nincs szelfi. Ha teljesítettük az önmagunk által generált kihívást, keményíthetünk is rajta azzal, hogy csökkentjük az engedélyezett appok listáját, de azt hiszem, sokunknak már az is elég lenne, ha még egy napig bírnánk a szűkített skálával, pedig a karácsony és a pár nap szabadság jó alkalom lenne rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.