nlc.hu
Kezdők karácsonya

Karácsonykor hisztizik a gyerek

„De én nem ezt akartam!” – Hisztizik a gyerek karácsonykor? Ez a megoldás mindkettőtöknek segíthet!

Nincs karácsony hiszti, feszültség vagy kiborulás nélkül. Legalábbis csak keveseknek adatik meg. Sokszor azonban a megoldás könnyebb, mint hinnéd.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a karácsony tökéletes, mesebeli, idilli legyen. Aztán az élet gyakran mégis keresztülhúzza a számításainkat. A töltött káposzta sós lesz, a fenyőfa ferdén áll, a gyerek pedig dühkitörést kap vagy sírva fakad, mert nem azt az ajándékot kapta, amit szeretett volna. Ne ess kétségbe, mert a legkilátástalanabb helyzetből is akad kiút!

A kívánságlista aranyat ér

Pósa-Kovács Lilla pszichológussal arról beszélgettünk, hogyan tudjuk megélni kisgyerekkel a szép karácsonyt, miképpen kezeljük, ha esetleg nyűgös, hisztis, elégedetlen az ünnepi fények alatt. „A gyerekeknél a hiszti a felnőttek szerint sokszor nem szól semmiről. Pedig igazából mindenről szól. Ők ilyenkor kontrollt szeretnének szerezni, azt szeretnék, hogy az életüknek legalább egy pici részét tudják irányítani” – kezdi a Kert Pszichológia és Coaching szakértője. – Ezeket a helyzeteket némi felkészüléssel el is kerülhetjük. Először is érdemes az ünnep előtt közösen leülni a gyerekkel és beszélgetni vele, természetesen életkorának és a Jézuskába vagy Mikulásba vetett hitének megfelelően. Megtudni, minek örülne a legjobban, mit szeretne, és rangsorolni ezeket a vágyakat”. A rangsorolás azért is fontos, mert egy gyerek sokszor mindent szeretne, sőt még annál többet is. De életkorának megfelelő beszélgetés során megértethetjük vele, hogy talán nem biztos, hogy mindent meg fog tudni kapni, segíteni tud mérlegelni, hogy mi az, ami igazán a szíve vágya és mi az, amiről könnyebben le fog tudni mondani.

Engedjük, hogy kiadhassa az érzéseit

Persze a megelőzéstől még nem biztos, hogy teljesen elkerülhető a baj. A kirohanás sok esetben szinte váratlan hidegzuhanyként érheti a szülőt, és úgy érezheti, hogy hiába tette meg a szükséges és kedves lépéseket, mégis romba dől az este. „Ha már ott vagyunk a szituációban, akkor a hiszti mértékétől is függ, hogyan kezeljük azt. Ha részleteken vagy apróságon borul ki a kicsi, akkor érdemes megvizsgálni, mi állhat a háttérben, mert lehet, hogy egész egyszerűen az izgatottságtól nem evett és éhes, vagy fáradt. Lehet, hogy nem is az ajándékkal van a baj, hanem túl sok inger érte, és ez volt az utolsó csepp a pohárban. Egy nagyobb gyerek esetén beszélgessünk kicsit, kérdezzük meg, ténylegesen mi a problémája. Engedjük mindenképpen, életkortól függetlenül is, hogy kicsit kiélje a dühét vagy szomorúságát. Fontos, hogy megengedjük neki kifejezni az érzéseit, joga van ezekhez. Viszont lehiggadása után fontos tisztázni vele és elmesélni, hogy ez egy ajándék, és annak jó dolog örülni. Esetleg picit taníthatjuk is rá, hogyan tudja nemtetszését máskor finomabb, óvatosabb formában megosztani velünk” – javasolja a pszichológus.

Nincs karácsony hiszti, feszültség vagy kiborulás nélkül

Nincs karácsony hiszti, feszültség vagy kiborulás nélkül (Fotó: Getty Images)

Vizsgáljuk meg a helyzetet

Az életben sokszor mi magunk sem amiatt vagyunk feszültek, ami miatt aztán később eltörik a mécses. Megesik, hogy sok egyéb hatás gyűlik bennünk össze, míg el nem jön egy végső pillanat. Nincs ez másképp a gyerekek esetében sem. „A gyerekek mindig tükröt állítanak, remekül le tudja a kis érzelemcsápjaival a felnőttek rezgéseit venni, neki mindig az a legfontosabb, minden körülmények között, hogy ő biztonságban érezhesse magát. A szülők készülődés vagy teljesítmény miatti feszültsége könnyen átragadhat rá. Ilyenkor egy kisgyerek nem mindig érti, mi történik, nem tudja hova tenni a feszültséget, rosszabb esetben, azt is hiheti, hogy ő okozta, ezt nem tudja kezelni, és emiatt ő is ideges lesz, hiszen meginog a biztonságérzete. Ezért szeretné önmagára terelni a figyelmet, a hiszti pedig lényegében az eszköze arra, hogy kontrollt nyerhessen és vele foglalkozzanak” – fejti ki Pósa-Kovács Lilla. Sokszor ugyanis egyszerűen arról van szó, hogy a kicsi túl fáradt, túl éhes, túl sok inger érte, messze nem az ajándék jelenti számára a valódi problémát. Érdemes tehát mindenképpen megvizsgálni a teljes helyzetet. Mérlegelni, eleget aludt-e, nincs-e szüksége néhány falatra a nyugalomhoz, jól esne-e vajon kicsit lefékezni vele és mellette a nagy hajtásban. „Egy kis elvonulás, délutáni mese, éneklés, alvás, pici figyelemelterelés remekül beválhat arra az esetre, ha úgy érezzük, túlstimulálódott a gyerkőc”

A felnőtteken van a hangsúly

Tanulságos figyelmeztetés a pszichológus elmondása szerint megvizsgálni önmagunkat is. Belegondolni, mekkora feszültséggel jár a saját lelkünkben is, amikor egy-egy fontos eseményre készülünk. Egy kisgyerek számára a karácsony nagy és intenzíven várt esemény. Akárcsak felnőtteknél egy hosszan tervezett nyaralás, akár maga a karácsony, vagy éppen egy esküvő. Olyan erős a várakozás, hogy már maga a ráhangolódás is rengeteget kivesz az emberből, ingerültté, feszültté teszi. „A gyerekek nagyon tudják várni az ünnepet. A várakozás pedig feszültséggel jár és könnyen lehet, hogy a karácsony küszöbén eljut odáig, hogy akár apróságon is kiborul vagy elsírja magát. Ilyenkor annyira izgatott, hogy könnyen lehet, nehezen alszik el, csak erről beszél. Érdemes ezért megpróbálni úgy szervezni a készülődést, mint a hétköznapokat, mintha mi sem történne: megtartani a szokásos napi és esti rutinokat, hogy a gyerek ne veszítse el a mindennapok támpontjait, kapaszkodóit” – avat be Pósa-Kovács Lilla.

A készülődés a tökéletes megelőzés

Ahhoz, hogy a karácsony jól sikerüljön, jól tesszük, ha az ajándéklista készítésén túl az előkészület más állomásain is különösen odafigyelünk a kicsikre. Ha tehetjük, és helyzetünk is engedi, inkább ne vigyük őket magunkkal a bevásárlóközpontok zsúfolt tereibe. „Sokszor még mi magunk is robbanni tudunk a sok ingertől és nagy tömegtől, hát még egy kicsi gyerek. Ha muszáj velünk jönnie, akkor időnként hadd engedje ki a feszültséget, adjunk neki pár percet, hogy futkosson kicsit, játsszon a folyosókon. Nagyobb gyerek esetén vonjuk be a vásárlásba, adjunk könnyen megoldható, segítséget jelentő kis feladatot neki, ezzel mindkettőnk helyzetét megkönnyítjük. Ha mégis hiszti van, ne érezzük emiatt rossz szülőnek magunkat, hagyjuk kicsit, hogy kiadja a gőzt. Mikor kezd egy picit megnyugodni, próbáljuk megölelni, és elterelni a figyelmét, akár egy egyszerű »te is látod, azt a Mikulást a bolt előtt? Megkeressük?« kérdéssel. Ilyenkor a legtöbb gyerkőc máris kezelhetőbbé válik, hiszen kizökkentettük abból a spirálból, amibe belelovalta magát. Így nem vonódunk be a hisztibe, segítünk neki „összeszedni magát”, de mégsem hagyjuk magára az ő személyes »tragédiájával«” – mondja el tippjét a szakértő.

Hisztizik a gyerek karácsonykor? Ez a megoldás!

Próbáljuk meg kizökkenteni, elterelni a figyelmét! (Fotó: Getty Images)

Lehetőség a választásra

Bár az ünnep egy kisgyerekes családban a gyerek körül forog, mégis sokszor éppen ő az, aki a leginkább nyűgössé válik. Ha sikerült feszültségtől mentesen lebonyolítanunk az előkészületeket, átbeszéltük az ajándékokat, bevontuk akár a sütésbe és a lakás díszítésbe is, mégis rosszul érzi magát, akkor kulcsfontosságú, hogy adjunk neki lehetőséget a választásra. Kapjon egy kis kontrollt a kezébe, és ha másban nem, legalább annyiban dönthessen, hogy melyik csizmát szeretné felvenni, vagy milyen színű ceruzával rajzolhasson a nagymamának. Így érezni fogja, hogy van beleszólása a dolgokba, számít a véleménye, akad saját kis területe. Ami pedig legalább ennyire fontos: „Nekünk, felnőtteknek is észlelnünk kell a tűrőképességünk határát, tudnunk kell, mennyit bírunk, főleg egy vagy több kisgyerekkel az oldalunkon. Ha mi, önmagunk is harmóniában tudunk maradni, jó hangulatban és szeretettel tudunk ünnepelni, akkor a gyerek is jól fogja érezni magát, érezni fogja, hogy biztonságban van, és nem csak a magunk, hanem az ő testét-lelkét is megtartjuk, képzeletben” – javasolja Pósa-Kovács Lilla.

Gyerekek és a karácsony:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top