nlc.hu
Horoszkóp

Így növeld a szeretethormonokat

Adj magadnak szeretethormon-löketet az új évre!

A téli napok és a vírushelyzet miatt sok apró öröm hiányzik az életünkből. Máskor természetes, hogy egy csoportos kávézással dobod fel a napot, vagy beugrasz valahova vásárolgatni. Most ezt is egy kicsit másképp kell megoldanod.

A boldogság titka az agy kémiájában rejlik, de a kulcs a te kezedben van! Négy alapvető hormon felelős a pozitív hangulatért, és szerencsére képes vagy ezekre hatni, ha szükséges.
Minden olyan tevékenység, látvány, ami boldoggá tesz, kapcsolódik ezek egyikéhez: dopamin, szerotonin, endorfin és oxitocin. Most megtudhatod, melyiket hogyan növelheted.

boldog nő pezsgőt locsol

Fotó: Unsplash

Dopamin – jutalmazás és motiváció

Ezzel a hormonnal jutalmaz meg a szervezeted, amikor eléred a célt, amiért egy ideje keményen dolgoztál. És ebből van túl kevés, amikor egyszeriben lehangolttá válsz, nem érdekel, ami eddig örömmel töltött el, és nincsenek céljaid. Vadászat közben dopamin termelődik a ragadozók agyában – neked is kell egy cél, ami újra visszahozza az érzékeny hormonális egyensúlyt.

Így növeld:
Nem túl egészséges módja, ha sok édességgel, a koffeinnel teszed. De hatásos lehet egy élvezettel elfogyasztott finom étel és a kedvenc zenéd meghallgatása is. A legjobb, ha kitűzöl egy célt, ami felé haladni tudsz nap mint nap. Az is jó megoldás, ha reggelente írsz egy listát a tennivalóiddal, napközben pedig kipipálod, ami készen van. Este nézd meg, mennyi mindent tettél, dicsérd meg magad!

Szerotonin – boldogság és önbizalom

A hangulatodért leginkább felelős hormon, de szerepe van az alvás, emésztés és a csontok egészsége szempontjából is. A mindennapok során ez az anyag van segítségedre, hogy ne legyél feszült, vagy depressziós. Az önbizalom hiánya okozza a kóros csökkenését, ahonnan nehéz visszajönni, hormonálisan is. Igyekezz mindig arra fókuszálni, hogy miben vagy jó, és hogy miért is szereted magad.

Így növeld:
Sétálj egy nagyot, amikor ragyog a nap, szedj mellé D-vitamint is. Tanulj valamit, nyelvet vagy egy rég csodált kézműves technikát. Iktass be a napodba valami újat, mint például egy reggeli rövid jóga, ami miatt büszke lehetsz magadra. Adj hálát a nap végén minden jóért, és köszönd meg magadnak is.

Oxitocin – szeretet és kötődés

Szeretethormonként vált ismertté. Ezt termeli a szervezeted ölelkezés, csókolózás és szex közben. De ezt az anyagot termeli az agy, amikor egy édesanya szoptatja a gyermekét, így fontos szerepe van az anya-gyermek kötődés kialakulásában is. De kiváltja a kisállatok szeretgetése is.

Így növeld:
ölelj meg valakit. Most ez nehezebb, de ha a otthon van kit ölelni, lepd meg egy váratlan szeretethullámmal. Ha van kisállatod, könnyű a dolgod: vedd az öledbe, vagy simogasd egy kicsit hosszabban a szokásosnál. De nézegethetsz cuki állatos videókat, vagy gyerekkori családi képeket. Hívd fel egy szerettedet vagy jó barátodat, akit rég láttál. Dicsérj meg valakit a közösségi médián, a szívből jövő szavak neked is örömet okoznak majd.

Endorfin – mozgás és fájdalomcsillapítás

A testmozgás termeli, ennek a hormonnak köszönhető például a hosszútávfutók endorfináradata. Természetes fájdalomcsillapító, minimalizálja a fájdalmat és maximalizálja az örömet. Lehetne a kedvenc hormonod is. Persze a fejlődés során a támadást és menekülést támogatta, a túlélés zálogaként.

Így növeld:
Egy alapos kardioedzés mindig segít. A nevetés is erőteljesen fokozza a termelést, nézd a kedvenc vígjátékodat vagy vicces sorozatodat, olvass olyat, amin nagyot nevetsz. Jót tesznek a B-vitaminok neki, de egy darab magas kakaótartalmú étcsoki is. És furcsa módon még valami, jócskán növeli a meditáció is az endorfinszintedet – amit egyáltalán nem muszáj mozdulatlanul ülve, csukott szemmel végezned, ha elrettent a gondolat.

(via CNET)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top