nlc.hu
Horoszkóp

A hála még az agyműködésre is hat

Adj hálát, hogy igazán boldog legyél

A negatív gondolatok az agyműködésre is negatív hatással vannak. Minél rosszabb színben látja valaki a világot, annál rosszabb helynek érzékeli, és bekerül egy ördögi körbe. Szerencsére ez visszafordítható.

Egy kutatás során depresszióban és szorongásban szenvedő alanyokat vizsgáltak. Az adományozás és hála téma kapcsán észrevették, hogy az agy egy idő után sokkal erősebb tevékenységet mutat, és a betegek állapota is javul. Egyre több vizsgálat foglalkozik azzal, amit több vallás és spirituális irányzat jól ismer: hálásnak lenni és hálát adni a jó dolgokért, pozitív hatással van a testi és lelki egészségre is. Sőt, a hálának még világnapja is van.

A hála növeli a szerotonin nevű örömhormon termelését is. Foglald össze minden nap végén, hogy miért lehetsz hálás az életedben. Mondj köszönetet magadnak, amikor egy feladatot beteljesítesz vagy valamit véghez viszel. Készen is kapható hálanapló, de ha beüzemelsz egy határidőnaplót és mindennap például csak három dolgot írsz le, amiért hálás vagy, az is nagyon jó hatással lesz az életedre.

indiai nő száriban hálát ad tenyereit összetéve

Fotó: Pixabay

1. A hála megszabadít a mérgező érzelmektől

Azok a személyek, akik rendszeresen hálát adnak – magukban, esti imáik során vagy naplóba írva – egyre kevesebb negatív érzelmet tapasztalnak. A hála kifejezése olyan változást indít el, amiben egyre nagyobb szerepe van a pozitív szavaknak, megerősítésnek. Észrevehető, hogy egyre kevésbé bosszantják föl magukat, kevesebbet idegeskednek, akik így tesznek.

2. Akkor is segít, ha nem osztod meg másokkal

Még erősebb a hála hatása, ha képes vagy mások felé kimutatni. De ez nem jelenti azt, hogy ha csupán magadban végzed a hála adás gyakorlatát, nem történik meg a változás. Gondold végig, hogy vannak-e olyan emberek az életedben, akiknek jó lenne megköszönni, amit érted tettek. Írj nekik levelet, mondj fel egy hangüzenetet, és amikor készen állsz, küldd el. Még jobb érzés lesz, mint csupán kiadni.

3. A hála hatása nem pillanatok alatt érkezik

Ha arra számítasz, hogy az első hálagyakorlatod után csodás változás áll be, sajnos csalódnod kell. A tanulmányok alapján egyeseknél négy hét, másoknál akár három hónap is kellett ahhoz, hogy érezhető és mérhető változás következzen be. Ez függ egyéni mentális állapottól és egyéb testi tényezőktől is. Légy türelmes, megéri.

4. Hosszú távú hatással van az agyra

Abban a vizsgálatban, ahol több hónapon át követték nyomon a hálát adó levelet írók agyműködését, kimutatható volt a hosszú távú hatás. Az agykéreg azon területei, amelyek a tanulásért és a döntésekért felelősek, erőteljesebb működést mutattak.
Mindezt egy olyan tevékenység során mérték, ahol a résztvevőknek adományozniuk kellett jótékony célra. Nem meglepő, hogy az alapvetően hálás emberek szívesebben adományoztak, szívből. Náluk mértek erősebb agyműködést. Míg azoknál, akik végül nem az adományozás mellett döntöttek és bűntudatból vagy szánalomból adtak pénzt, sokkal alacsonyabb volt az agyműködés intenzitása.

(via greatergood)

Ez is érdekelhet indiai nő száriban hálát ad tenyereit összetéve Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top