nlc.hu
Horoszkóp

Harmóniát és ellazulást hoz testre, lélekre a hangtál

Így használd a tibeti hangtálat

Rengeteg helyen szembejöhet veled a hangtál, mint az ellazulás és gyógyítás eszköze. Egyszerűen beszerezhető, könnyedén a mindennapok részévé válhat.

A tibeti hangtál tulajdonképpen egyfajta harang, amely mély, zengő hagjával és rezgéseivel hat az emberre. Hívják éneklő tálnak, himalájai tálnak is. Meditációs, relaxációs kellék, mellyel a jógaórákon, ázsiai és ezoterikus boltok kínálatában egyre gyakrabban lehet találkozni. Buddhista szerzetesek hosszú évszázadok óta használják a szertartásaikban és a meditáció során.

hangtálas ellazulás masszázs nő

Fotó: Pixabay

Hogyan hat a hangtál?

Segít az ellazulásban, gyógyhatású a testre, lélekre. A tál rezgései az agyhullámokra hatnak, ami mélyebb ellazulást tesz lehetővé. Akárcsak a zeneterápia, pszichés zavarokból is segít kilábalni. A világ számos kultúrájában használnak gyógyító szertartásokhoz hanghatásokat: tapsolást, kántálást, dobolást. És ezek a hanghatások jelen vannak a spirituális, ünnepi szertartásaik során is. 

Alkalmazása

Könnyen beszerezhető, már néhány ezer forintért is kapható hat-nyolc centiméter átmérőjű tálka. Ha nem online vásároljuk, nyugodtan próbálgassuk, melyik tál hangja áll közel hozzánk.
A tál megszólaltatása egy fa ütővel történik, a külső peremen való egyre gyorsabb körzés által jön létre a búgó hang. Lehet körözni belül is, és ütésre is hosszan zengő hangot ad. Lótusz vagy törökülésben ülve, fekvő relaxációban is használhatjuk.
A tálat rendszeresen használók jobb általános egészségi állapotról számolnak be, fizikailag és mentálisan egyaránt. Gyógymasszázs kiegészítője is lehet, de akár egy kozmetikában is fokozhatja az ellazulást kezelés közben.

  • stressz kezelése: általános ellazultságot okoz, csökkenti a szorongást
  • alvás javítása: könnyebb elalvást, jobb minőségű alvást eredményez
  • vérnyomáscsökkentő, lassítja a pulzust
  • depresszió kezelésében is hatásos kiegészítő
  • fájdalomcsillapító hatása is észlelhető
  • harmonizálja a test energiarendszerét
hangtálak, ütők, tingsha csengő

Hangtálak, ütő és tingsha csengettyű (Fotó: Pixabay)

Kockázatok és mellékhatások

A tál használata nem jár különösebb veszéllyel, bár a nagy méretű tálak súlyosak, a lábunkra ejtve fájdalmas lehet. Várandós nők esetén a nyugati ajánlások óvatosak, mert nem ismerünk témába vágó kutatásokat. De a kismamajóga oktatók és a meditáló, jógázó várandós hölgyek egyöntetűen arról számolnak be, hogy a magzat reagál a hangtálak, tibeti csengettyűk hatására. Sőt, azt is sokan észlelik, hogy a pocakban megismert hangoktól a babák születés után is megnyugszanak, ellazulnak.
Két esetben azonban valóban előfordulhat mellékhatás. A súlyos migrénnel küzdők és az epilepsziában szenvedők esetén a hanghullámok esetleg úgy hatnak az agyra, hogy az erős fejfájást, vagy rohamot okoz. Ezekben az esetekben ne kísérletezzenek otthon az érintettek, előtte konzultáljanak orvossal, gyógyterápiára képzett jógaterapeutával.

(via verywellmind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top