A tökéletes húsvéti sonka készítésének titka bizony a lassú tűzön, hosszú ideig történő főzésben rejlik. A recept elkészítése mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen különlegesen finom, omlós étellel lepheted meg húsvétra a családot.
A főtt húsvéti sonka hozzávalói
- kb. 3 kilós csontos füstölt kötözött sonka
- 15 dkg barna cukor
- 4 ek. juharszirup vagy méz
- 5 dl víz
Így készül a főtt húsvéti sonka
Nagyobb főzőedénybe tedd az előzőleg kb. félórát vízben áztatott és lecsöpögtetett sonkát. Dörzsöld át minden oldalát a barna cukorral. Tetejét locsold meg a juharsziruppal vagy mézzel, hagyd 15 percet állni, majd öntsd fel az 5 deci vízzel.
Fedővel lefedve, végig lassú tűzön, a forrástól számított 4-5 órán át főzd a húsvéti sonkát. Nem kell kevergetni, de időnként érdemes átforgatni az edényben.
A főzés végén a csont kifordul a sonkából. Tedd tányérra az elkészült sonkát, amint teljesen kihűlt, vékonyan szeletelheted. Tormát, retket, húsvéti tojást, kalácsot, vajat kínálhatsz hozzá.
További húsvéti sonkareceptet találhatsz az NLCafén
- Erre használhatod a húsvéti sonka főzőlevét
- Így készül az aszpikos húsvéti sonka-terrin
- Vajon finomabb lesz a tojás a húsvéti sonka levében főzve?
- Itt találhatod a legjobb húsvéti sonka beszerzési helyeket
Fotó: Pinterest