Húsvét

Hagyományos sonkafőzés

Mindjárt itt a húsvét, ideje előkészülni a sonkafőzésnek! hoztunk egy hagyományos receptet, hogy megkönnyítsük a dolgod.

Úgy számolj, hogy a hagyományos húsvéti sonka elkészítése bizony sok időt vesz igénybe, de szerencsére nem kell végig fölötte állnod, így közben elkészítheted a többi húsvéti ételt, vagy nekikezdhetsz a tojásfestésnek.

A húsvéti sonka hozzávalói:

  • kb. 3 kilós csontos füstölt kötözött sonka
  • 15 dkg barna cukor
  • 4 ek. juharszirup vagy méz
  • 5 dl víz

Elkészítés:

Első lépésként áztasd a sonkát fél órán át vízben. Ha ez megvan, csöpögtesd le és dörzsöld át minden oldalát a barna cukorral. A tetejét locsold meg a juharsziruppal vagy mézzel, ezután újra hagyd 15 percet állni, majd öntsd fel az 5 deci vízzel.

Most következik a hosszú főzés. Fedd le fedővel és a forrástól számítva 4-5 órán át főzd, ne sajnáld az időt, mert ettől lesz igazán finom a húsvéti sonka. Időnként forgasd át, hogy minden oldala egyformán megfőjön. Ha kész, várd meg, amíg teljesen kihűl, azután szeleteld fel.

Olvass még többet a húsvéti sonkáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top