Úgy számolj, hogy a hagyományos húsvéti sonka elkészítése bizony sok időt vesz igénybe, de szerencsére nem kell végig fölötte állnod, így közben elkészítheted a többi húsvéti ételt, vagy nekikezdhetsz a tojásfestésnek.
A húsvéti sonka hozzávalói:
- kb. 3 kilós csontos füstölt kötözött sonka
- 15 dkg barna cukor
- 4 ek. juharszirup vagy méz
- 5 dl víz
Elkészítés:
Első lépésként áztasd a sonkát fél órán át vízben. Ha ez megvan, csöpögtesd le és dörzsöld át minden oldalát a barna cukorral. A tetejét locsold meg a juharsziruppal vagy mézzel, ezután újra hagyd 15 percet állni, majd öntsd fel az 5 deci vízzel.
Most következik a hosszú főzés. Fedd le fedővel és a forrástól számítva 4-5 órán át főzd, ne sajnáld az időt, mert ettől lesz igazán finom a húsvéti sonka. Időnként forgasd át, hogy minden oldala egyformán megfőjön. Ha kész, várd meg, amíg teljesen kihűl, azután szeleteld fel.
Olvass még többet a húsvéti sonkáról:
- Erre használhatod a húsvéti sonka főzőlevét
- Így készül az aszpikos húsvéti sonka-terrin
- Vajon finomabb lesz a tojás a húsvéti sonka levében főzve?