Ez az a fajta sós sütemény, amiből egyszerűen nem lehet eleget sütni. Annyira eteti magát, hogy érdemes egyből dupla adagot készíteni!
Ayesha Curry receptje:
Hozzávalók:
- 280 g fagyasztott, felvagdosott spenót, kiolvasztva
- 90 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 90 g fokhagymás-fűszeres feta sajt, felmorzsázva (kb. ½ bögre)
- 3 szál újhagyma, finomra felaprítva
- 2 ek. finomra vagdosott kapor
- 2 ek. reszelt parmezán sajt
- 1 tk. finomra reszelt citromhéj
- durvaszemű só és frissen őrölt feketebors
- Finomliszt, a tészta megmunkálásához
- 2 csomag (225 grammos) konyhakész fagyasztott leveles tészta
- 1 nagy tojás, felverve
A sütőt 205°C fokosra előmelegítjük. Egy sütőlapot vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A spenótot konyharuhába burkoljuk, és addig facsarjuk, míg nagyon száraz lesz (körülbelül ½ bögre száraz spenótot kapunk). A spenótot egy nagy tálba tesszük, és kézzel szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, a fetát, az újhagymát, a kaprot, a parmezán sajtot, a citromhéjat, ½ teáskanál sót és kevés fekete borsot. Jól elkeverjük.
A munkafelületet és a kezünket enyhén belisztezzük. Kinyújtjuk a leveles tésztát és a jelölések mentén háromszögekké választjuk szét. A háromszög rövidebb végére körülbelül egy kanálnyi tölteléket helyezünk, és behajtjuk a tésztát. A tekercset a háromszög csúcsával lefelé elhelyezzük a sütőlapon, és két végét behajtva félhold alakú kiflikké formáljuk. Mindezt megismételjük a maradék háromszögekkel és töltelékkel. A kifliket egymástól legalább 2,5 centi távolságra helyezzük el a sütőlapon.
A kifliket a felvert tojással megkenjük, és körülbelül 12 percig sütjük, míg felpuffadnak, és arany barnák lesznek. A kifliket néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni, mielőtt átrakjuk a hűtőrácsra. Melegen vagy kihűlve szolgáljuk fel.
Ayesha Curry műsora (melyben gyorsan, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek), az Ayesha konyhája március 22-től csütörtökönként 20:00-kor kerül adásba a Food Network csatornán.