Húsvét

Ezt a sós sütit te is próbáld ki húsvétkor!

A sok édesség mellett néhány sós süteménnyel is készülünk a húsvétra, idén a szokásos pogácsák mellett lesz egy újdonság is. Ez a fetás-spenótos kifli lesz az, ha kipróbáljátok, ti is érteni fogjátok, hogy miért.

Ez az a fajta sós sütemény, amiből egyszerűen nem lehet eleget sütni. Annyira eteti magát, hogy érdemes egyből dupla adagot készíteni!

Ayesha Curry receptje:

sos sutemeny feta spenot recept vendegvaro

Fetás-spenótos sós sütemény (Fotó: Food Network)

Hozzávalók:

  • 280 g fagyasztott, felvagdosott spenót, kiolvasztva
  • 90 g krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 90 g fokhagymás-fűszeres feta sajt, felmorzsázva (kb. ½ bögre)
  • 3 szál újhagyma, finomra felaprítva
  • 2 ek. finomra vagdosott kapor
  • 2 ek. reszelt parmezán sajt
  • 1 tk. finomra reszelt citromhéj
  • durvaszemű só és frissen őrölt feketebors
  • Finomliszt, a tészta megmunkálásához
  • 2 csomag (225 grammos) konyhakész fagyasztott leveles tészta
  • 1 nagy tojás, felverve

A sütőt 205°C fokosra előmelegítjük. Egy sütőlapot vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A spenótot konyharuhába burkoljuk, és addig facsarjuk, míg nagyon száraz lesz (körülbelül ½ bögre száraz spenótot kapunk). A spenótot egy nagy tálba tesszük, és kézzel szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, a fetát, az újhagymát, a kaprot, a parmezán sajtot, a citromhéjat, ½ teáskanál sót és kevés fekete borsot. Jól elkeverjük.

A munkafelületet és a kezünket enyhén belisztezzük. Kinyújtjuk a leveles tésztát és a jelölések mentén háromszögekké választjuk szét. A háromszög rövidebb végére körülbelül egy kanálnyi tölteléket helyezünk, és behajtjuk a tésztát. A tekercset a háromszög csúcsával lefelé elhelyezzük a sütőlapon, és két végét behajtva félhold alakú kiflikké formáljuk. Mindezt megismételjük a maradék háromszögekkel és töltelékkel. A kifliket egymástól legalább 2,5 centi távolságra helyezzük el a sütőlapon.

A kifliket a felvert tojással megkenjük, és körülbelül 12 percig sütjük, míg felpuffadnak, és arany barnák lesznek. A kifliket néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni, mielőtt átrakjuk a hűtőrácsra. Melegen vagy kihűlve szolgáljuk fel.

Ayesha Curry műsora (melyben gyorsan, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek), az Ayesha konyhája március 22-től csütörtökönként 20:00-kor kerül adásba a Food Network csatornán. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top