Sokan már előre rettegnek a húsvéti zabálástól, pedig néhány egyszerű dologgal ilyenkor is egészségesebbé tehetjük az étkezésünket.
Nagyböjt után, húsvétkor nagyobb mennyiséget eszünk, és a hús is visszakerül az étrendbe. Fontos a fokozatosság, ne annyit együnk, amennyit csak bírunk, még az sem, aki nem böjtölt – hívta fel a figyelmet Dusa Fanny dietetikus az Inforádióban.
A húsvét azonban nemcsak a tojásról és a sonkáról szól, hanem érdemes kellő mennyiségű zöldséget is enni. Ilyenkor a leveles zöldségek, az újhagyma, a retek kerülhet az asztalra, akár önmagukban, akár salátaként.
De miből mennyit ehetünk? A dietetikus szerint étkezésenként 100-150 gramm sonkánál ne fogyasszunk többet, mert zsírtartalma megterheli az epeműködést.
Tojásnál a sárgájában található koleszterinre kell figyelni. Ez a tojás korától függ: a tyúk alól frissen kiszedett tojásban a lecitintartalom a legmagasabb, míg a régebbi tojásban koleszterinből van több.
Általában heti két tojásnál nem érdemes többet enni, húsvétkor ettől – mértékkel – el lehet térni. A koleszterin felszívódása rostok – zabpehely, zabliszt és salátafélék – fogyasztásával csökkenthető.