Az amerikai fahéjas tekercs hasonlít a mi fahéjas csigánkra, de kicsit vastagabb, cukrosabb, és nincs mit szépíteni rajta: grandiózusabb, mint amit a menzán megszoktunk anno. Persze, ettől még a klasszikus fahéjas csigát is szeretjük, de amit most mutatunk, az egy egészen új dimenzió.
Amerikai fahéjas tekercs
A fahéjas csiga óhatatlanul az iskolabüféket juttatja eszünkbe, ahol azért lássuk be, délutánra már kissé kiszáradt a tészta. Ez a fahéjas tekercs szaftos, pihe-puha, nagyon fahéjas, a máz a tetején pedig egyenesen mennyei!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 50 dkg liszt
- 4-5 evőkanál vaj
- 15 dkg cukor
- 35 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 5 evőkanál vaj
- 3 dkg barna cukor
- 3-4 evőkanál fahéj
A mázhoz:
- 10 kg mascarpone sajt
- 4 evőkanál vaj
- 15-20 dkg porcukor
Elkészítés:
- Morzsold bele a meleg tejbe az élesztőt, tedd meleg helyre, és hagyd felfutni. Ezután fogj egy tálat, tedd bele az egész tojásokat, a vajat, a cukrot, a felfutott élesztőt, valamint önts hozzá lisztet, és kezdd el gyúrni. A tészta akkor jó, ha nem kemény, inkább levegős és ruganyos.
- Ha összedolgoztad a tésztát, adj neki 1 óra pihenőidőt, letakarva. Közben vedd ki a vajat a hűtőből, és keverd el a cukrot a fahéjjal. Ha letelt az 1 óra, lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül fél centi vastagságúra, majd kend meg vajjal, és jöhet a fahéjas cukor. Tekerd fel az illatos fahéjas tésztát, és szeleteld fel 4-5 centis karikákra.
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és pakold bele a fahéjas tésztakarikákat, aztán jöhet még 20 perc pihentetés, letakarva. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd 20-25 perc alatt süsd készre a tésztát.
- Amíg a fahéjas tekercsek sülnek, dobd össze a mázat: melegítsd fel a vajat, add hozzá a porcukrot és a mascarpone sajtot, alaposan keverd el, majd ha már kivetted a sütőből a sütit, még melegen csorgasd rá a mázat!