nlc.hu
Húsvét

Répatorta recept húsvétra

Egyszerű, gyors és finom répatorta húsvétra

Készülődj stresszmentesen a húsvétra! Mutatunk egy gyors, bevált és isteni finom répatorta receptet.

A répatorta igazi jolly joker recept. Ha nincs kedvünk a tortaformához, az egyszerű, kevert tésztát muffinformában is megsüthetjük, és egy kis dekorációval máris készen vannak a répatortás cupcake-ek.

Egyszerű répatorta

Egyszerű és gyors répatorta

Ami nélkül nem telhet el a húsvét (Fotó: Getty Images/Cris Cantón)

A tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 4 db tojás
  • 250 g cukor
  • 250 ml olaj
  • 400 g reszelt sárgarépa
  • 100 g durvára vágott dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

A mázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2-3 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a sütőporral és a fahéjjal összeszitálod. A tojást a cukorral habosra kevered, majd az olajat és a sárgarépát beleforgatod. A lisztes keveréket és a vaníliás cukrot a tojásos keverékbe szórod, majd a dióval és a reszelt citromhéjjal összedolgozod.
  2. A masszát kerek tortaformába simítod, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranysárgára sütöd. (Légkeveréses sütőben elég 165 fokon, 40 percig.)
  3. Közben elkészítheted a masszát is, a porcukrot keverd el a citromlével, hogy sima legyen a felszíne. Miután elkészült a tortánk, kend a tetejére. Kész is vagy!

A sárgarépa tele van vitaminokkal és provitaminokkal, de jelentős aminosav és rostforrás is. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett karotinoidokat, ami a szervezetünkben – részben – A-vitaminná alakul át.  Nyersen fogyasztva a sárgarépa teljes béta-karotin tartalmának csupán a 3 százalékához tudunk hozzájutni az emésztésünkön keresztül. Ha viszont megfőzzük, esetleg egy kis olajon megfuttatjuk, ez akár közel 40 százalékig is fokozható.

A választás a tiéd: répatorta cupcake

Egyszerű és gyors répatorta

Ha jobban szereted a muffinformát! (Fotó: Getty Images/Westend61)

Hozzávalók:

  • másfél csésze növényi olaj
  • 1/3 csésze almaszósz
  • 2 csésze cukor
  • 1 teáskanál só
  • 4 tojás
  • 2 csésze liszt
  • 1 evőkanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbér
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 csésze reszelt répa
  • másfél csésze tört pekándió vagy dió

Elkészítés:

175 fokra melegítsd elő a sütőt. Először az olajat, a tojást, az almaszószt, a cukrot és a sót keverd össze.
Add hozzá a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát. Végül a répát és a diót is forgasd bele.
Adagold a tésztát kivajazott, kibélelt muffinformákba és 20-25 percig süsd őket.

Olvass még húsvéti hagyományokról az nlc-n:

via

(Nyitókép: pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top